Πλειστηριασμοί: Νέο «θρίλερ» για το «πριγκιπικό» ακίνητο στη Χώρα της Μυκόνου

08 Ιανουαρίου 2024 11:04

Το Πρωτοδικείο Σύρου αποφάσισε στις 20 Δεκεμβρίου το διπλασιασμό σχεδόν της τιμής εκκίνησης για το σφυρί της 10ης Ιανουαρίου σε 1,5 εκατ. ευρώ από 865.000 ευρώ- Σήμερα η Γενική Συνέλευση των συμβολαιογράφων για την πορεία της αποχής

Σήμερα Δευτέρα 8 Ιανουαρίου αναμένεται να κριθεί η πορεία της αποχής των συμβολαιογράφων καθώς για το μεσημέρι έχει οριστεί η έκτακτη Γενική Συνέλευση του μεγαλύτερου Συμβολαιογραφικού Συλλόγου της χώρας, δηλαδή του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών-Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου.

Αν και κανείς δεν μπορεί να προδικάσει το αποτέλεσμα, ως πιθανότερο σενάριο θεωρείται η λήξη των κινητοποιήσεων αφενός λόγω της συμφωνίας με τα αρμόδια υπουργεία επί των βασικών αιτημάτων των συμβολαιογράφων για το θέμα της ψηφιακής μεταβίβασης των ακινήτων, -εξ ου και έχουν ανασταλεί οι κινητοποιήσεις από άλλους Συλλόγους-, αφετέρου καθώς η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο με χιλιάδες συναλλαγές να βρίσκονται σε εκκρεμότητα από τα τέλη της περασμένης χρονιάς, περίοδο που παραδοσιακά σημειώνεται ο κύριος όγκος συναλλαγών κάθε έτους. Ανάλογα με τις αποφάσεις της Γ.Σ., την τύχη των αγοραπωλησιών, μεταβιβάσεων κ.λπ. θα έχουν και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί των περιοχών που καλύπτει ο συγκεκριμένος Σύλλογος και οι οποίοι μέχρι τώρα λόγω της αποχής οδηγούνται σε αναστολή.

Το νέο «θρίλερ» στη Μύκονο
Στην περίπτωση που τελικά πραγματοποιηθούν οι εκατοντάδες προγραμματισμένοι πλειστηριασμοί αυτής της εβδομάδας, ανάμεσά τους ξεχωρίζει η ιδιαίτερη περίπτωση του ακινήτου στη Χώρα της Μυκόνου, που, όπως έχει αναδείξει το newmoney.gr, ανήκε εξ αδιαιρέτου και σε έναν… πρίγκιπα.

Σύμφωνα με το τελευταίο επεισόδιο του «σήριαλ» το εν λόγω ακίνητο έχει προγραμματιστεί να βγει στο σφυρί την ερχόμενη Τετάρτη 10 Ιανουαρίου, με επισπεύδουσα την Intrum και με την τιμή εκκίνησης να έχει υποχωρήσει στις 865.000 ευρώ, με βάση νεότερη έκθεση εκτίμησης που έγινε τον Μάιο του 2023.

Ωστόσο, όπως αποκαλύπτει σήμερα το newmoney.gr, υπήρξε στο… παρά πέντε μια ακόμη ανατροπή που έφερε σχεδόν διπλασιασμό της τιμής πρώτης προσφοράς, στα 1,5 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, το Μονομελές Πρωτοδικείο Σύρου, κατόπιν ανακοπής των συνιδιοκτητών, δηλαδή των επιχειρηματιών Karl Egon Fricbrich Prinz Zu Furstenberg και Σταύρου Μεγακλή, που κατατέθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 2023, έκρινε το αίτημά τους να διορθωθεί η έκθεση αναγκαστικής κατάσχεσης (του Μαΐου 2023), ως προς την περιγραφή, την εκτίμηση της αξίας και την τιμή πρώτης προσφοράς του κατασχεθέντος ακινήτου, που βρίσκεται σε οικόπεδο εντός του παραδοσιακού οικισμού της Χώρας Μυκόνου.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση που εκδόθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2023, με βάση την τελευταία έκθεση εκτίμησης, η εμπορική αξία του εν λόγω ακινήτου (και η τιμή πρώτης προσφοράς) ορίστηκε σε 865.000 ευρώ. «Πλην όμως, το επίδικο ακίνητο βρίσκεται εντός του παραδοσιακού οικισμού της Χώρας Μυκόνου, στην πιο εμπορική περιοχή της πόλης, στην οποία βρίσκονται πλήθος εμπορικών καταστημάτων γνωστών ελληνικών και ξένων οίκων και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και τα μισθώματα των καταστημάτων είναι πολύ υψηλά» τονίζεται.

Περαιτέρω επισημαίνεται ότι «το εν λόγω ακίνητο είναι σε πολύ καλή κατάσταση και βρίσκεται στην πιο εμπορική περιοχή της πόλης και στη συμβολή των οδών Ματογιάννη, Μαλαματένιας και Καλογερά. Η δε βεράντα αυτού, έχει αλλάξει χρήση και πλέον είναι δωμάτιο, χωρίς να προκύπτει ότι έχει αλλάξει η χρήση αυτής με οποιαδήποτε τακτοποίηση, ώστε να διορθωθεί η επίδικη ανακοπτόμενη κατασχετήρια έκθεση ως προς την περιγραφή του κατασχεθέντος ακινήτου. Βέβαια, σε κάθε περίπτωση, το γεγονός ότι πλέον δεν υφίσταται βεράντα αλλά ένα επιπλέον δωμάτιο στην ως άνω οικία, ακόμη και χωρίς να έχει υπαχθεί σε τακτοποίηση, επαυξάνει την αξία του ακινήτου, καθώς δεν αναιρείται η δυνατότητα ένταξης του αυθαιρέτου τμήματος σε σχετικό νόμο περί τακτοποίησης αυτών. Επιπλέον, από τις προσκομιζόμενες φωτογραφίες πιθανολογείται ότι το ακίνητο βρίσκεται σε άριστη κατάσταση με καινούργια κουφώματα και είναι προσεγμένο.

Εξάλλου, στην ως άνω κατασχεθείσα οριζόντια ιδιοκτησία η «Τράπεζα Κύπρου» είχε εγγράψει υπέρ της το έτος 2007 προσημείωση υποθήκης σε βάρος αμφοτέρων των ανακοπτόντων για ποσό 1.200.000 ευρώ, η οποία ετράπη εν μέρει σε υποθήκη υπέρ της επισπεύδουσας ως διαδόχου της ανωτέρω τράπεζας για ποσό 562.279,29 ευρώ, στοιχείο ενδεικτικό της αξίας του κατασχεθέντος».
Ακόμη αναφέρεται και η προγενέστερη απόφαση του ίδιου δικαστηρίου το 2019 που είχε κρίνει την αγοραία αξία σε 1.300.000 ευρώ «λαμβανομένης δε υπόψη της ανοδικής πορείας της τουριστικής κίνησης στη χώρα μας αλλά και της αύξησης του αγοραστικού ενδιαφέροντος ακινήτων στις Κυκλάδες και δη στη Μύκονο από το 2019 και εντεύθεν, ακόμη και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, πιθανολογείται ότι η αξία αυτής της οριζόντιας ιδιοκτησίας, που εκτίθεται σε αναγκαστικό πλειστηριασμό στις 10.1.2024, ανέρχεται σε 1.500.000 ευρώ και όχι σε 865.000 ευρώ».

Έτσι το Μονομελές Πρωτοδικείο Σύρου, κάνοντας εν μέρει δεκτή την ανακοπή, αποφάσισε την αύξηση της τιμής εκκίνησης για τον πλειστηριασμό της Τετάρτης στα 1,5 εκατ. ευρώ.

Σήριαλ με πολλά επεισόδια
Για το συγκεκριμένο ακίνητο, το οποίο θεωρείται ιδιαίτερα προνομιακά λόγω θέσης, υπάρχει μεγάλη προϊστορία γύρω από την τιμή εκκίνησης καθώς ξεκίνησε από τις 660.000 ευρώ, μετά υπερδιπλασιάστηκε στα 1,3 εκατ. ευρώ στη συνέχεια έπεσε στα 1.040.000 ευρώ για υποχωρήσει στις 865.000 ευρώ, και τώρα να αυξηθεί πάλι στα 1,5 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα, το ακίνητο άρχισε να βγαίνει στο σφυρί από τον Ιανουάριο του 2020 με τιμή εκκίνησης 660.000 ευρώ. Ακολούθησε ανακοπή και τον Οκτώβριο του 2020 βγήκε με τιμή 1,3 εκατ. ευρώ. Το τρίτο σφυρί χτύπησε στις 7 Σεπτεμβρίου 2022, με τον πήχη πάλι στα 1,3 εκατ. ευρώ, αλλά υπήρξε ματαίωση ελλείψει πλειοδοτών. Ακολούθησε άλλος ένας πλειστηριασμός στις 18 Νοεμβρίου 2022 με την τιμή να έχει μειωθεί κατά 20%, στα 1.040.000 ευρώ, αλλά οδηγήθηκε σε αναστολή. Στη συνέχεια επανήλθε για τις 10 Ιανουαρίου 2024 με την τιμή εκκίνησης μειωμένη κατά 175.000 ευρώ, στις 865.000 ευρώ, αλλά κατόπιν νέας ανακοπής ο «πήχης» ανέβηκε ξανά στα 1,5 εκατ. ευρώ.

Το ακίνητο ανήκε εξ αδιαιρέτου στους επιχειρηματίες Σταύρο Μεγακλή και Karl Egon Fricbrich Prinz Zu Furstenberg, οι οποίοι διατηρούσαν από το 2000 την Furstenberg Boutique στην Ακτή Καμπάνη. Οι δύο επιχειρηματίες τον Οκτώβριο του 2007 προχώρησαν στην αγορά του ακινήτου με δανεισμό και οι δόσεις του δανείου εξυπηρετούνταν κανονικά. Ωστόσο κάποια στιγμή το 2015, εν μέσω οικονομικής κρίσης, άρχισαν οι καθυστερήσεις των αποπληρωμών και περίπου το 2017- 2018 σταμάτησαν εντελώς.

Ο πλειστηριασμός αφορά το ποσοστό ½ εξ αδιαιρέτου της πλήρους κυριότητας εκάστου των δύο οφειλετών για:

-μια οριζόντια ιδιοκτησία (ανώγειος οικία) που καταλαμβάνει τον πρώτο όροφο διώροφης οικοδομής, που βρίσκεται στην οδό Ματογιάννη και έχει ανεγερθεί σε οικόπεδο εκτάσεως 109,30 τ.μ. και στο ισόγειό της βρίσκονται δύο καταστήματα.
-ένα ακόμη δωμάτιο με πατάρι και τη βεράντα του (δώμα του ισογείου), τα οποία καταλαμβάνουν ολόκληρο τον πρώτο όροφο, πάνω από το ισόγειο μιας άλλης οικοδομής.
Ειδικότερα, η ανώγειος οικία αποτελείται από πέντε χώρους (σάλα, τραπεζαρία, κουζίνα και δύο δωμάτια) με πατάρι, τα οποία έχουν συνολικό εμβαδόν (χωρίς το πατάρι) 96,72 τ.μ. Το έτερο δωμάτιο με πατάρι και τη βεράντα του, τα οποία καταλαμβάνουν ολόκληρο τον πρώτο όροφο, πάνω από το ισόγειο μιας άλλης οικοδομής έχουν μαζί με το παρακείμενο λουτρό στο «καταστέγι» εμβαδόν 56,50 τ.μ.

newmoney.g

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos