Το παραδοσιακό γαϊτανάκι στην Πλατεία της Νέας Πεντέλης

12 Μαρτίου 2024 22:36

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το παραδοσιακό γαϊτανάκι από τον Σύλλογο Κυκλαδιτών και Φίλων Ν Πεντέλης " Τα Κυκλαδονήσια" , την Κυριακή 3 Μαρτίου .

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία της Νέας Πεντέλης όπου οι μικροί φίλοι κράτησαν τις δώδεκα πολύχρωμες κορδέλες και αναβίωσαν το παραδοσιακό έθιμο που συμβολίζει την ομόνοια, τη συναδελφικότητα, τον κύκλο της ζωής και του χρόνου.

Μικροί και μεγάλοι απόλαυσαν την ηλιόλουστη μέρα, τα διάφορα παραδοσιακά εδέσματα, "μασκαρεύτηκαν" ,χόρεψαν στο "Γαϊτανάκι" και διασκέδασαν με χαρτοπόλεμο, κομφετί και σερπαντίνες .

Την παρουσίαση του εθίμου τίμησαν με την παρουσία τους: η Δήμαρχος Πεντέλης κ. Αναταστασία Κοσμοπούλου, δημοτικοί σύμβουλοι, κάτοικοι και πολλοί επισκέπτες.

Λίγα λόγια για το Σύλλογο Κυκλαδιτών και Φίλων Νέας Πεντέλης «Τα Κυκλαδονήσια»

Ο Σύλλογος ιδρύθηκε το 2002 με την επωνυμία «Σύλλογος Κυκλαδιτών & Φίλων Νέας Πεντέλης -Τα Κυκλαδονήσια» από λατόμους και απόγονους λατόμων , οι περισσότεροι των οποίων κατάγονταν από τις Κυκλάδες.

Στόχος του Συλλόγου είναι η ανάδειξη του κυκλαδίτικου πολιτισμού διαχρονικά, διάσωση, διαφύλαξη, διατήρηση και διάδοση των τοπικών εθίμων, ηθών και παραδόσεων μέσω πνευματικών, καλλιτεχνικών και ψυχαγωγικών εκδηλώσεων.

Στα χρόνια της λειτουργίας του, ο Σύλλογος έχει αναπτύξει δραστηριότητες σε πολλούς τομείς με ιδιαίτερα πλούσια δράση στο τομέα των πολιτιστικών εκδηλώσεων. Διοργανώνονται ομιλίες , ημερίδες και μαθήματα καλλιτεχνικής εκπαίδευσης όπως παραδοσιακών χορών, φωτογραφίας, ντεκουπάζ, , χορωδίας. Διοργάνωση εκδρομών και παρακολούθησης θεατρικών και μουσικών παραστάσεων.

Οι κυριότερες και πιο αξιοσημείωτες ετήσιες εκδηλώσεις είναι τον Ιούνιο κάθε χρόνο, στην Πλατεία της Νέας Πεντέλης γίνεται η «Γιορτή της Σαρδέλας» . Η ζωντανή μουσική, το τοπικό χορευτικό συγκρότημα του συλλόγου, που χορεύει παραδοσιακούς κυκλαδίτικους χορούς, η σαρδέλα, το ντόπιο κρασί, η ρίψη βεγγαλικών, είναι αυτά που κάνουν πλήθος κόσμου να διασκεδάζει στην εκδήλωση αυτή.

Τον Ιούλιο κάθε χρόνο στο Ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου Σίλα στην Νέα Πεντέλη, ο Σύλλογος διοργανώνει παραδοσιακό πανηγύρι με τη συμμετοχή νησιώτικου συγκροτήματος και του χορευτικού του συλλόγου.

Επίσης, συμμετέχει στις εθνικές εορτές και παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου και 25ης Μαρτίου , σε φεστιβάλ και διαδημοτικές συναντήσεις , αλληλοεπιδρά και συνεργάζεται με παραδοσιακούς συλλόγους και φορείς. Κάθε χρόνο τελεί το μνημόσυνο των λατόμων αλλά και το έθιμο της παραδοσιακής φασολάδας στην πλατεία της Ν Πεντέλης, με μουσική, άφθονη παραδοσιακή φασολάδα, ρέγκα , ορεκτικά και κρασί.

Στόχος του είναι η περαιτέρω ανοδική πορεία του συλλόγου χάρη στην αγάπη και την αλληλεγγύη των μελών για την διατήρηση της παράδοσης και συνάμα της πολιτιστικής μας ταυτότητας αλλά και τη συμμετοχή της νεολαίας η οποία αποτελεί το παρόν και το μέλλον του Συλλόγου.

«Η Παράδοση έρχεται από το παρελθόν σα μια γλυκιά ανάμνηση κι εμείς πασχίζουμε να την κάνουμε κομμάτι της καθημερινότητάς μας»

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos