Η Τήνος τίμησε τον τον Αείμνηστο Πανορμίτη Ιωάννη Ρήγο

17 Ιουνίου 2024 17:51

Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκαν στην Δημοτική Ενότητα Πύργου τα αποκαλυπτήρια της προτομής του αείμνηστου Πανορμίτη Ιωάννη Ρήγου.

Παρουσία εκκλησιαστικών και τοπικών αρχών η Τήνος σε μια λιτή και συγκινησιακά φορτισμένη τελετή , απέδωσε φόρο τιμής σε ένα άξιο τέκνο της , που συνέδεσε την ύπαρξη του με προσφορά στο νησί!

Σύσσωμη σχεδόν η Δημοτική Αρχή βρέθηκε στον Πύργο μαζί με μέλη της οικογένειας του αείμνηστου ευεργέτη ,  προκειμένου να αποτίσει φόρο τιμής , στα αποκαλυπτήρια της μαρμάρινης προτομής του εκδημήσαντα προ 20ετίας Πανορμίτη, Ιωάννη Ρήγου του Ιακώβου .

Στον χαιρετισμό που απεύθυνε ο ΔήμαρχοςΤήνου Παναγιώτης Κροντηράς, τόνισε ότι ο τόπος

που βγάζει σπουδαίους ανθρώπους είναι ευτυχής! Αναφέρθηκε στον αείμνηστο Ιωάννη Ρήγο τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι τον έμαθε να αγαπά αυτό το νησί  και συμπλήρωσε πως ήταν χρέος αυτού του τόπου  να ολοκληρώσει τις τιμές που του αξίζουν.

"Η σημερινή εκδήλωση είναι η ελάχιστη ένδειξη ευγνωμοσύνης που θα μπορούσαμε να επιδείξουμε. Εκ μέρους όλων των Τηνιακών θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους εμπνεύσθηκαν, εργάσθηκαν και υποστήριξαν με κάθε μέσο την κίνηση αυτή.

Η Τήνος σήμερα με την εκδήλωση αυτή τιμά τον Ιωάννη Ρήγο. Και τον τιμά όχι μόνο για την προσφορά του, αλλά και για την στάση ζωής του. Για την Τήνο που γνωρίζει να τιμά και να συντηρεί τη μνήμη των ανθρώπων, που τη δόξασαν και την έκαναν υπερήφανη, ο Ιωάννης Ρήγος ανήκει στις φωτεινές φιγούρες του. Τον τιμά για πάντα με αυτή την προτομή. Ενθύμημα και παράδειγμα για τις νεότερες γενιές" υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Τήνου Παναγιώτης Κροντηράς.

Τον αείμνηστο, όλοι όσοι τον γνώρισαν, ομολογούν ότι ήταν ένας γνήσιος και αληθινός άνθρωπος, με πηγαία ευγένεια και καλοσύνη, ήθος και πλούσια πνευματικά και ψυχικά χαρίσματα.

Σταθερός και αμετακίνητος πυλώνας της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και της καλλιτεχνικής μας παράδοσης, ανυπόκριτος, αγαπητός, ευπροσήγορος, ακάματος και παραγωγικός, απολάμβανε τον σεβασμό και την εκτίμηση των συμπολιτών του και όχι μόνο, ενώ ήταν ένας από τους βασικούς παράγοντες στην δημιουργία του Προπαρασκευαστικού και Επαγγελματικού Σχολείου Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου, για το οποίο όλοι σήμερα καμαρώνουμε.

Είτε ως πρόεδρος, είτε ως μέλος, επί πολλά χρόνια στην «Αδελφότητα των εν Αθήναις Τηνίων», βοήθησε με κάθε τρόπο στην ανάδειξη της Αδελφότητας, ενώ στην Εταιρεία Κυκλαδικών Μελετών, της οποίας υπήρξε ιδρυτικό μέλος και μέχρι του θανάτου του Ταμίας της, ξεδίπλωσε όλη του την αγάπη για το Κυκλαδικό σύμπλεγμα.

Μια τέτοια φλογερή και πολυτάλαντη προσωπικότητα ήταν ο Γιάννης ο Ρήγος, ο Πανορμίτης, που όλοι σήμερα τιμούμε με την προτομή που στήθηκε στη γενέτειρά του, ως κατάθεση οφειλόμενη τιμής, σε κείνον που όλη του η ζωή είχε πάντοτε ως σημείο αναφοράς την Τήνο.

Έχουν περάσει είκοσι ολόκληρα χρόνια από την εκδημία του και ο πανδαμάτορας χρόνος δεν έχει καταφέρει να σβήσει το πρόσωπό του και το συνολικό έργο του, που για μας αποτελεί και θα αποτελεί σημείο αναφοράς.

Φυσικά δεν πρέπει να μην εξάρουμε και μην επαινέσουμε την πρωτοβουλία αυτή του Διοικητικού Συμβουλίου της Αδελφότητας Τηνίων εν Αθήναις, που τόλμησε  την σημερινή εκδήλωση, τιμώντας έτσι ένα προοδοιπορήσαντα ευπατρίδη, ένα άνθρωπο που δεν δίστασε να προσφέρει απλόχερα και αφειδώλευτα στα κοινά του νησιού μας. Αναμφίβολα τέτοιες ενέργειες διατηρούν πρόσωπα και καταστάσεις στην μνήμη μας διαρκώς, προβάλλοντας και το παράδειγμα ζωής των.

Ως Δήμος Τήνου με αφορμή και την ειδική χθεσινή εκδήλωση,  θα θελαμε να ευχαριστούμε δημόσια τον γλύπτη κ. Ιωάννη Καγιώργη, πού σμίλεψε ρεαλιστικά και αριστοτεχνικά την προτομή του αείμνηστου «Πανορμίτη», την οποία πλέον καθημερινά θα συναντούμε κάθε φορά που θα περνοδιαβαίνουμε το συγκεκριμένο σημείο, θυμίζοντας στους μεγαλύτερους και διδάσκοντας τους νεότερους, την αρχοντιά και το ήθος που τον διέκριναν, αλλά και την αγάπη που είχε προς όλους.

Ας είναι αιώνια η μνήμη του!

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos