«SOS» από την πατάτα Νάξου εξαιτίας της λειψυδρίας

17 Ιουλίου 2024 12:53

SOS εκπέμπει η Νάξος λόγω του σοβαρού προβλήματος λειψυδρίας που αντιμετωπίζει και που επηρεάζει, φυσικά, και τον πρωτογενή της τομέα.

Συγκεκριμένα, παραγωγοί πατάτας του νησιού έχουν μιλήσει ήδη στα ΜΜΕ προκειμένου να κινητοποιήσουν την Πολιτεία να ρίξει το βλέμμα στο πρόβλημά τους.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο ypaithros.gr, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου (ΕΑΣ Νάξου), Δημήτρης Καπούνης, χαρακτήρισε την κατάσταση ως «καταστροφή», σημειώνοντας ότι φέτος η παραγωγή πατάτας στο νησί θα φτάσει με δυσκολία τους 1.800 τόνους, ποσότητα πολύ μικρή για τις δυνατότητες και τη δυναμική του τόπου.

«Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα λειψυδρίας», θα μας πει. «Αυτή τη στιγμή στη Νάξο κινδυνεύουν και η πατάτα και η κτηνοτροφία. Πρέπει η Πολιτεία, η κυβέρνηση να σταθεί δίπλα στον πρωτογενή τομέα του νησιού μας».

Ο κ. Καπούνης μίλησε για έργα υποδομής, όπως το φράγμα Τσικαλαριού, τα οποία θα έπρεπε να έχουν πραγματοποιηθεί εδώ και χρόνια και θα μπορούσαν να χαρίσουν ανάσα ζωής στους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους της Νάξου. «Εμείς, φωνάζουμε από το 2021 για το φράγμα και από το 2027 για τον βιολογικό. Χωρίς αυτά, έρχονται πολύ δύσκολες εποχές. Ήδη τον Σεπτέμβριο δεν θα δυσκολευτούμε να σπείρουμε πατάτα αφού δεν υπάρχει νερό».

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της ΕΑΣ υπενθυμίζει ότι το 50% της οικονομίας του κυκλαδίτικου νησιού στηρίζεται στον πρωτογενή τομέα, ο οποίος αυτή τη στιγμή υποφέρει.

«Η 85χρονη αγρότισσα μητέρα μου, είπε πρόσφατα: “δεν έχει νερό, έρχεται πείνα”. Αυτό μόνο», καταλήγει ο κ. Καπούνης.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos