Προβλήματα για την κρουαζιέρα - Τι ζητούν οι εφοπλιστές

Home porting από την Μύκονο και την Σαντορίνη ζητά με επιστολή της η Ένωση Εφοπλιστών και Κρουαζιερόπλοιων Ναυτιλίας (ΕΕΚΝ).

"Έως σήμερα δεν επιτρέπεται στα δύο αυτά νησιά να γίνονται αφίξεις-αναχωρήσεις επιβατών που μπορεί να έρχονται αεροπορικώς και να θελήσουν να επιβιβαστούν σε κάποιο κρουαζιερόπλοιο. Επίσης δεν επιτρέπεται σε άλλους επιβάτες που μένουν σε κάποια από αυτά τα νησιά σε ξενοδοχεία να μπορούν να επιβιβάζονται στο πλοίο για την πραγματοποίηση κρουαζιέρας" αναφέρουν στο Υπουργείο Ναυτιλίας και ζητούν την σύγκληση της Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής Κρουαζιέρας προκειμένου να αντιμετωπιστούν αρρυθμίες της αγοράς και ιδιαίτερα σε δημοφιλείς προορισμούς.

Το συγκεκριμένο όργανο έχει να συγκληθεί τουλάχιστον 3,5 χρόνια. "Η αναπτυσσόμενη δραστηριότητα του κλάδου στον εθνικό μας χώρο έχει ανάγκη τη λειτουργία ενός μηχανισμού που αφορά την κίνηση των κρουαζιερόπλοιων και των μεταφερόμενων με αυτά εκατομμυρίων επιβατών, με οικονομικά οφέλη όχι μόνο για τοπικές κοινωνίες των νησιών, αλλά και για την εθνική οικονομία γενικότερα".

Το φετινό καλοκαίρι, η κρουαζιέρα στην Ελλάδα μπήκε στο μικροσκόπιο για τα οφέλη που αφήνει στη χώρα σε σύγκριση με τα προβλήματα του υπερτουρισμού. Όπως έχει δηλώσει ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, υπάρχουν σχέδια για πλαφόν στους επισκέπτες κρουαζιέρας στα νησιά που εντοπίζονται τα προβλήματα την επόμενη χρονιά. Τα συναρμόδια υπουργεία Ναυτιλίας και Τουρισμού εξετάζουν την επιβολή τέλους επιβίβασης, με την Ένωση να σημειώνει ότι αν κάτι τέτοιο γίνει θα πρέπει να ισχύσει για όλα τα δημοτικά λιμενικά ταμεία, ενώ για τη Σαντορίνη και τη Μύκονο προτείνει να συμπεριληφθεί ένα ειδικό τέλος.

Η διευθύντρια Ανατολικής Μεσογείου της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στην Ελλάδα, Μαρία Δεληγιάννη, σχετικά με το ενδεχόμενο αύξησης κάποιου ειδικού τέλους αποβίβασης ανά επιβάτη σε δημοφιλείς προορισμούς όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη έχει τονίσει ότι οποιοσδήποτε φόρος θα πρέπει να εφαρμοστεί οριζόντια σε όλους τους τομείς του τουρισμού, χωρίς διακρίσεις, ώστε να αποφεύγονται στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό με την ευνοϊκή μεταχείριση ή την επιβάρυνση οποιουδήποτε τομέα.

ISPS στα νησιά
Σχετικά επίσης με την εφαρμογή του ISPS που αφορά την ασφάλεια της λιμενικής εγκατάστασης, (International Ship and Port Facility) η Ένωση Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας έχει ζητήσει κάποιες διευκρινίσεις σχετικά με τα τέλη, καθώς πέραν από αυτών που αποδίδονται ανά επιβάτη έχουν επιβαρυνθεί με τέλη isps και οι λάντζες που μεταφέρουν τους επιβάτες στα λιμάνια της Σαντορίνης ή της Μήλου. Επίσης ζητεί την απαλλαγή από την υποχρεωτική πλοήγηση κάποιων κρουαζιερόπλοιων που υπάρχουν Έλληνες πλοίαρχοι και προσεγγίζουν συνεχώς το ίδιο λιμάνι, καθώς σε κάποιους τύπους άλλων πλοίων, όπως αυτά που μεταφέρουν αυτοκίνητα ή ζώα, έχει δοθεί ήδη από το υπουργείο Ναυτιλίας εξαίρεση.

Ο λόγος που αναφέρει η ΕΕΚΦΝ έχει να κάνει όχι τόσο με το θέμα των χρημάτων, αλλά με τις καθυστερήσεις στους κατάπλους των πλοίων στα μεγάλα λιμάνια, καθώς υπάρχουν ελλείψεις σε πλοηγούς- τους πλοίαρχους δηλαδή που επιβιβάζονται στο πλοίο και το οδηγούν στο λιμάνι για επιβίβαση και αποβίβαση.

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos