Ένωση Ξενοδόχων: Επείγουσα Έκκληση για Βιώσιμο Τουρισμό στη Σαντορίνη

Η Ένωση Ξενοδόχων Σαντορίνης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την τουριστική αειφορία του νησιού, προτείνοντας συγκεκριμένα και στοχευμένα μέτρα για την προστασία και αναβάθμιση των υποδομών, της κληρονομιάς και της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

Ο Αντώνης Παγώνης, πρόεδρος του Δ.Σ. της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης με την τοποθέτηση του στη δημόσια διαβούλευση για το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό, ζητά άμεση δράση από τις αρχές για να διασφαλιστεί το μέλλον του τουρισμού στη Σαντορίνη και να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που απορρέουν από την υπερανάπτυξη και την έλλειψη ελέγχου. Ο κ Παγώνης αναλύει με σαφήνεια τις θέσεις και προτάσεις της Ένωσης, τονίζοντας την ανάγκη για έναν πιο στοχευμένο και βιώσιμο τουριστικό σχεδιασμό.

Βασικές Θέσεις και Προτάσεις
Η Ένωση Ξενοδόχων Σαντορίνης, αντιλαμβανόμενη την κρισιμότητα της διαβούλευσης, εστιάζει σε σημαντικές παραμέτρους που αφορούν τον μελλοντικό τουριστικό σχεδιασμό της Σαντορίνης και του τουρισμού γενικότερα στην Ελλάδα. Οι θέσεις της Ένωσης, όπως περιγράφονται στη δημόσια διαβούλευση, αποσκοπούν στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά και στην ενίσχυση των υποδομών για να διατηρηθεί η βιωσιμότητα του τουριστικού προϊόντος.

Ο κ. Παγώνης υπενθυμίζει ότι οι τοποθετήσεις της Ένωσης δεν είναι κάτι νέο, καθώς οι ίδιες προτάσεις έχουν υποβληθεί ήδη από το 2022, στο πλαίσιο άλλων χωροταξικών διαβουλεύσεων. Το επίκεντρο της προσέγγισης είναι η Σαντορίνη, ένας κορυφαίος τουριστικός προορισμός, ο οποίος, παρότι συμβάλλει σημαντικά στην εθνική οικονομία, αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις λόγω της ανεπαρκούς υποδομής.

Προβλήματα και Λύσεις
Η ταχεία τουριστική ανάπτυξη του νησιού έχει οδηγήσει σε προβλήματα όπως η διαχείριση απορριμμάτων, η έλλειψη στέγης για τους εργαζομένους και τους μόνιμους κατοίκους, και η ανεξέλεγκτη ανοικοδόμηση που αλλοιώνει τους οικισμούς. Ο Παγώνης προτείνει σειρά μέτρων για να αντιμετωπιστούν αυτά τα ζητήματα:
Πάγωμα της Κατασκευής Νέων Ξενοδοχείων: Ζητά την παύση κατασκευής νέων ξενοδοχειακών μονάδων εκτός σχεδίου πόλης έως ότου ολοκληρωθεί το νέο χωροταξικό πλαίσιο για τον τουρισμό.
Δημιουργία Βιομηχανικής Περιοχής: Προτείνει τη δημιουργία μιας βιομηχανικής περιοχής στον Μονόλιθο για τη συγκέντρωση όλων των βιοτεχνικών μονάδων.
Προστασία Γεωργικής Γης: Έμφαση δίνεται στην προστασία των αμπελώνων, με στόχο η εμπειρία του επισκέπτη να περιλαμβάνει τα τοπικά προϊόντα και όχι μόνο τα ξενοδοχεία και τις παραλίες.
Ρύθμιση Όρων Δόμησης: Υπάρχει πρόταση για την προστασία των παραδοσιακών οικισμών, όπως το Εμπορείο, ο Πύργος και το Μεγαλοχώρι, μέσω αυστηρών οικοδομικών κανόνων. Ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να δοθεί στις περιοχές γύρω από την καλντέρα.
Στέγαση Προσωπικού: Ζητείται η πρόβλεψη για ανέγερση επιπλέον τετραγωνικών στα ξενοδοχεία για τη στέγαση του προσωπικού και όχι τη μετατροπή τους σε δωμάτια πελατών.
Απαγόρευση Μοντέρνας Αρχιτεκτονικής: Η κατασκευή κτισμάτων με μοντέρνα αρχιτεκτονική σε παραδοσιακούς οικισμούς θα πρέπει να απαγορευτεί, εκτός εάν προσαρμόζεται πλήρως στο τοπικό ύφος.
Περιορισμός Βραχυχρόνιας Μίσθωσης (Airbnb): Η χρήση κατοικιών για βραχυχρόνια μίσθωση χωρίς την άδεια του ΕΟΤ θα πρέπει να περιοριστεί, καθώς αυτή η πρακτική εκτοπίζει τους μόνιμους κατοίκους.
Ανάγκη Νέων Υποδομών
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το αίτημα για νέες υποδομές, όπως η δημιουργία εμπορικού και επιβατικού λιμανιού, η διαχείριση απορριμμάτων και η ανάπτυξη μιας νέας γραμμής τελεφερίκ. Επίσης, ο Παγώνης υπογραμμίζει την αναγκαιότητα εφαρμογής ενός συστήματος «berth allocation» για την ομαλή διαχείριση των αφίξεων και αναχωρήσεων κρουαζιερόπλοιων.

Ανάγκη για Φορέα Διαχείρισης
Τέλος, ο πρόεδρος τονίζει την ανάγκη για τη δημιουργία ενός Φορέα Διαχείρισης Προορισμού (DMO), ο οποίος θα αναλάβει τη σωστή διαχείριση του τουριστικού προϊόντος και της εικόνας της Σαντορίνης.

tovima.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos