Επιμελητήριο Κυκλάδων: Παρέμβαση για θέματα ακτοπλοϊκής ενδοκυκλαδικής σύνδεσης

04 Οκτωβρίου 2024 10:57

Αξιότιμεκύριε Υπουργέ,

Η ενδοκυκλαδική ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών των Κυκλάδων (γραμμές δημοσίου συμφέροντος – άγονες γραμμές) είναι ένα θέμα ιδιαίτερα σημαντικό κυρίως τους χειμερινούς μήνες, αφού αφορά κυρίως την εξυπηρέτηση των μόνιμων κατοίκων, αλλά και τη μεταφορά των προϊόντων και των αγαθών.
Το Επιμελητήριο Κυκλάδων ασχολείται διαχρονικά με το θέμα της ενδοκυκλαδικής σύνδεσης, και τελευταία πιο συστηματικά μέσα από τη συμμετοχή στο Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (ΣΑΣ) εκπροσωπώντας τα Επιμελητήρια της χώρας.
Το τελευταίο διάστημα οι Κυκλάδες έχουν μείνει για άλλη μία φορά με ένα (1) μόνο πλοίο στις άγονες γραμμές.Το Επιμελητήριο Κυκλάδων δέχεται μεγάλη πίεση τόσο από τους κατοίκους των μικρών νησιών που εξυπηρετούνται σε μεγαλύτερο βαθμό από τις συγκεκριμένες γραμμές, όσο και από τους επιχειρηματίες που έχουν την ανάγκη μεταφοράς προϊόντων και υπηρεσιών, όπως είδη διατροφής και οπωροκηπευτικά.
Διαχρονικά, η πάγια θέση του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, την οποία εκφράζει σταθερά προς όλες ανεξαιρέτως τις κυβερνήσεις, είναι ότι πρέπει να υπάρξει ανασχεδιασμός και εξορθολογισμός των δρομολογίων της ενδοκυκλαδικής σύνδεσης, με πλοία αξιόπλοα που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις που ορίζει η εποχή μας, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των κατοίκων και των επιχειρήσεων.
Από όποια θέση κι αν βρίσκεται ο καθένας μας δεν μπορούμε να αφήσουμε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί να συνεχίζεται, είτε αποδεχόμενοι την έλλειψη του ενός από τα δύοπλοία, είτε η μετακίνηση ανθρώπων και εμπορευμάτων να γίνεται με πλοία όχι κατάλληλα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, εκτός των άλλων, ταξίδια ανάμεσα σε νησιά που είναι γεωγραφικά πολύ κοντά, να ξεπερνούν πολλές φορές τις 10 ώρες εξαιτίας της προσέγγισης σε πολλά λιμάνια.
Για τους παραπάνω λόγους καλούμε το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και το Υπουργείο Οικονομικών να αντιληφθούν τη δυσκολία της κατάστασης και να κινηθούν άμεσα προς την επίλυση του προβλήματος σε τρεις άξονες:
Α) Άμεση κάλυψη της μίας από τις δύο άγονες γραμμές που προβλέπεται.
Β) Αύξηση των διαθέσιμων οικονομικών πόρων για τις ενδοκυκλαδικές συνδέσεις.
Γ) Εκκίνηση των διαδικασιών για ριζικό ανασχεδιασμό των δρομολογίων με πλοία αξιόπλοα που θα μειώσουν τις ανισότητες που αντιμετωπίζουν τα νησιά και σε αυτόν τον τομέα.

Με εκτίμηση,
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΟΥΣΣΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos