ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Κτήμα Άλφα: Επενδύσεις 10 εκατ. ευρώ για το νεοαποκτηθέν οινοποιείο στη Σαντορίνη

Ολοκληρώθηκε επένδυση 5 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία του FILOS, ενός νέου οινοποιείου στην περιοχή του Αμυνταίου - Σχεδιάζονται μονάδα καταλυμάτων 20 δωματίων, αλλά και νέο brand φυσικού μεταλλικού ανθρακούχου νερού

Επενδύσεις προϋπολογισμού 10 εκατ. ευρώ με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης την πενταετία σχεδιάζει το οινοποιείο Κτήμα Άλφα, προκειμένου να υλοποιήσει το όραμά του για το νεοαποκτηθέν οινοποιείο Μπουτάρη στη Σαντορίνη. Οι επενδύσεις αυτές θα αφορούν σημαντικές παρεμβάσεις σε τεχνικές υποδομές, σε μηχανολογικό εξοπλισμό, στην αναβάθμιση του επισκέψιμου χαρακτήρα του οινοποιείου, αλλά και στο πεδίο των αμπελώνων, ώστε το Κτήμα Άλφα να αποκτήσει μια ποιοτική παρουσία σε μία από τις σημαντικότερες ΠΟΠ οινοπαραγωγικές ζώνες της χώρας, αυτή της Σαντορίνης. Σημειώνεται ότι για την απόκτηση του οινοποιείου απαιτήθηκε μια επένδυση ύψους 6,5 εκατ. ευρώ.

Σε αυτή τη φάση πρώτη προτεραιότητα είναι να καταγραφούν οι ανάγκες του οινοποιείου και οι παρεμβάσεις που θα χρειαστούν, ώστε να γίνει λειτουργικό όπως το έχουν οραματιστεί οι νέοι ιδιοκτήτες, ενώ παράλληλα γίνονται επαφές με τοπικούς παραγωγούς, για τη δημιουργία μιας ομάδας προς συνεργασία, προκειμένου να δοθεί προστιθέμενη παραγωγική δυναμική στον αμπελώνα της Σαντορίνης. «Το μεγάλο στοίχημα είναι ο σαντορινιός αμπελώνας να παράγει τη δυναμική του, να είναι παραγωγικός στις πραγματικές του δυνατότητες και να δίνει ζωή και στον παραγωγό και στο οινοποιείο» σημειώνει στη Voria.gr ο ένας εκ των δύο ιδρυτών της Κτήμα Άλφα, Άγγελος Ιατρίδης, υπογραμμίζοντας το ενδιαφέρον του βορειοελλαδικού οινοποιείου για ποιοτική αναδιάρθρωση του αμπελώνα στη Σαντορίνη μέσα από ένα σχέδιο συνεργασίας με τοπικούς αμπελουργούς. Εκτιμάται ότι για να καλυφθούν οι παραγωγικές ανάγκες του νεοαποκτηθέντος οινοποιείου θα απαιτηθούν αμπελώνες της τάξης των 200-250 στρεμμάτων, που θα προκύψουν είτε μέσω αγοράς, είτε μίσθωσης είτε και συνεργασίας με τους παραγωγούς.

Πάντως, μέχρι να «τρέξει» ο φιλόδοξος επενδυτικός σχεδιασμός στη Σαντορίνη, θα γίνει κάποιος τρύγος, με σκοπό να υπάρξει μια μικρή, πειραματική παραγωγή το καλοκαίρι του 2025. Το όνομα του νέου οινοποιείου δεν έχει αποφασιστεί ακόμα, θα φέρει πάντως σίγουρα την ένδειξη by Alpha Estate.

5 εκατ. ευρώ για το νέο οινοποιείο FILOS στο Αμύνταιο

Η επόμενη πενταετία όμως αναμένεται ιδιαίτερα σημαντική σε επίπεδο επενδυτικής και παραγωγικής προοπτικής για την Κτήμα Άλφα και στο Αμύνταιο, με το βλέμμα στραμμένο στο εξωτερικό. Έτσι, πρόσφατα ολοκληρώθηκε επένδυση 5 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία ενός νέου οινοποιείου, του FILOS, κοντά στο υφιστάμενο της Κτήμα Άλφα, υπό μία νέα όμως νομική οντότητα, την ΦΙΛΟΣ ΑΕ. Το νέο οινοποιείο ολοκλήρωσε τον πρώτο του τρύγο και εντός του 2025 θα τοποθετήσει τις πρώτες τρεις ετικέτες του, λευκή, ερυθρή και ροζέ, στην ελληνική αγορά. Ήδη πάντως το FILOS παράγει κρασιά που κατευθύνονται σε δύο πελάτες στην Αγγλία. Οι αμπελουργικές ανάγκες του νέου οινοποιείου καλύπτονται από μια ομάδα δέκα παραγωγών με την οποία υπάρχει συνεργασία στο πλαίσιο συμβολαιακής γεωργίας, που μάλιστα αναμένεται να αριθμεί 20 σε λίγο καιρό. Το σκεπτικό της δημιουργίας του FILOS είναι το λανσάρισμα ετικετών με την καλύτερη δυνατή σχέση ποιότητας και τιμής, που θα λειτουργήσουν ως πολιορκητικός κριός για αγορές σε Βόρεια Αμερική (ΗΠΑ-Καναδά) και Αγγλία και για κανάλια που απαιτούν οικονομικότερες τιμές και στα οποία η Κτήμα Άλφα δεν είχε πρόσβαση, όπως αλυσίδες σούπερ μάρκετ, αλυσίδες με κάβες, αλλά και αλυσίδες εστιατορίων. Το brand των ετικετών σχεδιάζεται αυτή την περίοδο και θα είναι διαφορετικό από το FILOS, αν και δεν αποκλείεται να περιλαμβάνεται σε αυτό η λέξη με κάποιον τρόπο.

ktima alfa 1

Πάντως, πέραν των 5 εκατ. ευρώ σχεδιάζονται και άλλες επενδύσεις στο FILOS, ώστε το οινοποιείο να γίνει επισκέψιμο μέχρι το καλοκαίρι της επόμενης χρονιάς, αλλά και για συμπληρωματικές παραγωγικές παρεμβάσεις.

ktima alfa 2

Μονάδα καταλυμάτων και είσοδος στο φυσικό μεταλλικό ανθρακούχο νερό

Παράλληλα, στα σκαριά βρίσκεται και επενδυτικό σχέδιο για τη δημιουργία μονάδας καταλυμάτων, δυναμικότητας περί των 20 δωματίων, στην περιοχή του Αμυνταίου, υπό τη σκέπη διαφορετικής νομικής οντότητας, ώστε να υποστηριχθούν οι στόχοι οινοτουρισμού για την ευρύτερη περιοχή. Προς αυτή την κατεύθυνση έχει κατατεθεί σχετικός φάκελος στη δράση «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση».
Στα πλάνα όμως είναι και η δημιουργία ενός νέου brand φυσικού, μεταλλικού, ανθρακούχου νερού από θυγατρική της Κτήμα Άλφα. Αυτή την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη διαδικασίες αδειοδότησης, σε έναν χρόνο εκτιμάται ότι θα υπάρχει μια πιο ξεκάθαρη και συγκεκριμένη εικόνα, ενώ στόχος είναι το νέο εγχείρημα να είναι λειτουργικό εντός του 2027. «Παράγουμε ξινόμαυρο, σε λίγο θα παράγουμε και... ξυνό νερό» λέει ο Άγγελος Ιατρίδης.

ktima alfa 3

Μαρία Μαθιοπούλου voria.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos