CPF: Στη Σαντορίνη η φετινή Συνάντηση Νησιωτών για το Περιβάλλον

Η Σαντορίνη θα φιλοξενήσει μεταξύ 18-21 Οκτωβρίου τη Συνάντηση Νησιωτών για το Περιβάλλον 2024 – CPF Islanders’ Forum 2024, που διοργανώνει το Cyclades Preservation Fund (CPF).

Το CPF Islanders’ Forum αποτελεί ένα ετήσιο θεσμό του CPF που ενθαρρύνει τον δημιουργικό διάλογο, την ανταλλαγή γνώσεων και τον συνασπισμό δυνάμεων της κοινωνίας των πολιτών των νησιών προς κοινές δράσεις για το φυσικό χερσαίο και θαλάσσιο περιβάλλον που δέχεται πολλές ανθρωπογενείς πιέσεις.

Η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά διά ζώσης στη Σύρο το 2019, στην Πάρο το 2022, ενώ τις χρονιές 2020, 2021 και 2023 η συνάντηση των μελών του Forum πραγματοποιήθηκε εξ αποστάσεως. Φέτος πραγματοποιείται διά ζώσης στη Σαντορίνη και περιλαμβάνει κλειστές συναντήσεις αλληλεπίδρασης για τα προσκεκλημένα μέλη – νησιώτες του φόρουμ, επισκέψεις πεδίου, εκπαιδεύσεις αλλά και ανοιχτές για το κοινό εκδηλώσεις που θέτουν τις βάσεις για τοπική διαβούλευση και ανταλλαγή απόψεων σε σημαντικά θέματα που απασχολούν τα νησιά.

Με βάση τις έως σήμερα επιβεβαιώσεις, στις συναντήσεις της Σαντορίνης αναμένονται τουλάχιστον 70 συμμετέχοντες που εκπροσωπούν 60 τοπικούς και εθνικούς φορείς και περισσότερα από 20 νησιά του Αιγαίου, κυρίως από τις Κυκλάδες (Σύρος, Πάρος, Αντίπαρος, Νάξος, Άνδρος, Δονούσα, Ηρακλειά, Ίος, Αμοργός, Κίμωλος, Κύθνος, Μύκονος, Μήλος, Λέσβος, Πάτμος, Σίκινος, Ρόδος, Σέριφος, Τήνος, Σαντορίνη, Θηρασιά, Αργοσαρωνικός κόλπος).

Στις εκδηλώσεις έχουν προσκληθεί και αναμένεται να συμμετέχουν εκπρόσωποι της Κεντρικής Διοίκησης, της Τοπικής & Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης Νοτίου Αιγαίου, Επαγγελματικών Συλλόγων Αλιείας Κυκλάδων, Καταδυτικών Κέντρων, Τουριστικού κλάδου, Ερευνητικών Κέντρων, Περιβαλλοντικών Οργανώσεων, Πολιτιστικών Συλλόγων και Ιδρυμάτων, καθώς και εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, της Αναπτυξιακής Εταιρείας Κυκλάδων και της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κεντρικού Αιγαίου- ΟΦΥΠΕΚΑ.

“Για το Cyclades Preservation Fund (CPF) αποτελεί μεγάλη τιμή να μοιραζόμαστε κοινές εμπειρίες με ανθρώπους και φορείς που μάχονται καθημερινά για την προστασία, αποκατάσταση ή/και διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος του τόπου τους. Θερμές ευχαριστίες σε όλους τους υποστηρικτές και συμμάχους μας για την σταθερή εμπιστοσύνη τους και τη συνεργατική τους διάθεση. Δεν είστε μόνοι, δεν είμαστε μόνοι. Οι συλλογικότητες, οι πρωτοβουλίες για το περιβάλλον και οι διεκδικήσεις συνεχώς πληθαίνουν. Τα νησιά έχουν πλέον δυνατή φωνή”, δήλωσε η Άννυ Μητροπούλου, εκτελεστική διευθύντρια του CPF.

Το CPF Islanders’ Forum 2024 σχεδιάζεται και υλοποιείται από το CPF στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας CycladoScope που υποστηρίζεται από το Ίδρυμα Α.Γ.Λεβέντης, ενώ τη διοργάνωση υποστηρίζουν επίσης το Ίδρυμα Αθηνάς Ι. Μαρτίνου, με σκοπό την κάλυψη λειτουργικών και επικοινωνιακών αναγκών, η εταιρεία Thenamaris με σκοπό την κάλυψη των τεχνικών αναγκών, η Empiria Group που φιλοξενεί τα μέλη του Forum στο ξενοδοχείο Vedema και καλύπτει μέρος των λειτουργικών δαπανών καθώς και οι ακτοπλοικές εταιρείες Blue Star Ferries και SEAJETS που προσφέρουν έκπτωση στις μετακινήσεις των συμμετεχόντων.


The Wine Bar after sunset
Επιπλέον, το CPF Islanders’ Forum συναντιέται φέτος με δύο ακόμη εμβληματικές πρωτοβουλίες που έχει σχεδιάσει και συντονίζει το Cyclades Preservation Fund (CPF): την πρωτοβουλία Cyclades Care for Wildlife που υλοποιεί με τη συνεργασία των περιβαλλοντικών οργανώσεων ΑΡΙΩΝ-Ερευνητικό Κέντρο Διάσωσης και Περίθαλψης Κητωδών, MΟm- Εταιρία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας, Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου και ΑΛΚΥΟΝΗ- Σύλλογος Περίθαλψης και Προστασίας Άγριων Ζώων και το Cycladorama που υλοποιεί το CPF με τη σταθερή συνεργασία και υποστήριξη του Blue Marine Foundation.

Στο πλαίσιο αυτών των συνεργειών, η Συνάντηση Νησιωτών για το Περιβάλλον περιλαμβάνει και δύο ανοιχτές εκδηλώσεις με έμφαση α. στην Άγρια Ζωή των Κυκλάδων και β. στις Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές και τον ρόλο των Τοπικών Κοινωνιών. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως η διοργάνωση του CPF Islanders’ Forum 2024 στην Σαντορίνη πραγματοποιείται με την βοήθεια των τοπικών συμμάχων του CPF, τους οργανισμούς Dive in Action και Θηραϊκή Θάλασσα.

Ακολουθεί το συνοπτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων που είναι ανοιχτές στο κοινό.

Σάββατο 19/10

Ώρα 16:00-20:30 | Ξενοδοχείο Vedema, Μεγαλοχώρι
Ενημερωτική εκδήλωση: Η προστασία της Άγριας Ζωής στις Κυκλάδες
Αναλυτικό πρόγραμμα εδώ.
Λόγω αναμενόμενης μεγάλης προσέλευσης και της περιορισμένης χωρητικότητας της αίθουσας, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας στις εγγραφές.
Κυριακή 20/10

Ώρα 10:00-12:00 | Παραλία Αποθήκες, Ακρωτήρι,
Πρακτική επίδειξη τεχνικών διάσωσης θαλάσσιων θηλαστικών, χελωνών, πτηνών
Ώρα 16:00-21:00 | Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο, Φηρά
Ενημερωτική εκδήλωση: Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές και Τοπικές Κοινωνίες
Αναλυτικό πρόγραμμα εδώ.
Δευτέρα 21/10

Ώρα 09:30-12:00 | Σημείο συνάντησης “Χονδρός-Λιγνός”, Εμπορείο
Περιπατητική ξενάγηση από την περιβαλλοντική ομάδα Μαντιλίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Εμπορείου και συνάντηση με τους παραδοσιακούς αμπελώνες του νησιού, τους σαντορινιούς ανεμόμυλους και την προστατευόμενη παραλία της Βλυχάδας.


atlantea.news

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos