300x250 eautos 1

  • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
    • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
    • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΡΟΗ
  • ΠΑΡΟΣ - ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
    • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΙΩΝ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ
    • ΚΑΙΡΟΣ - ΠΡΟΓΝΩΣΗ
  • ΚΥΚΛΑΔΕΣ - ΑΙΓΑΙΟ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • LIFESTYLE
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
    • ΜΠΑΣΚΕΤ
    • ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
    • ΣΤΟΙΧΗΜΑ
  • WEB TV
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ

deyap new 252

calypso new 256

Το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος συμμετέχει σε επιτροπή της Βουλής με αντικείμενο τον έλεγχο των πληθυσμών του Λεοντόψαρου

21 Φεβρουαρίου 2025 14:55
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΚΥΚΛΑΔΕΣ
Το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος συμμετέχει σε επιτροπή της Βουλής με αντικείμενο τον έλεγχο των πληθυσμών του Λεοντόψαρου

test2

test2

«Οι στρατηγικές για τον έλεγχο του πληθυσμού του Λεοντόψαρου στις ελληνικές θάλασσες και τη Μεσόγειο» ήταν αντικείμενο της υποεπιτροπής υδατικών πόρων της ειδικής μόνιμης επιτροπής προστασίας περιβάλλοντος της Βουλής, στην οποία προσκλήθηκε ως ομιλήτρια η Αναστασία Μήλιου, διευθύντρια έρευνας του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος.

Ως Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος μεταφέρουμε την εμπειρία μας μέσα από τη συνεχή, επί 25 χρόνια, παρουσία μας στις ελληνικές θάλασσες και τη βορειοανατολική Μεσόγειο, τις καταγραφές σε δεκάδες σταθμούς μέτρησης σε όλο το Αιγαίο, αλλά και μέσα από τη στενή συνεργασία με τους αλιείς και τις τοπικές κοινωνίες.

Σχετικά με το θέμα της εξάπλωσης των ξενικών ειδών στις ελληνικές θάλασσες, άξια αναφοράς είναι και μία αρχαιοζωολογική έρευνα που ανέλυσε υπολείμματα ψαριών σε σπηλιά του Αιγαίου που κατοικήθηκε πριν από 3500 χρόνια, τα οποία προσδιορίστηκαν ως είδη ψαριών που καταναλώνουμε έως σήμερα. Δηλαδή κατά τη διάρκεια 3500 ετών καταναλώνουμε σχεδόν τα ίδια είδη ψαριών. Όμως μέσα σε λίγες μόνο δεκαετίες η κατάσταση έχει αλλάξει ραγδαία. Περισσότερα από 1.000 νέα ξενικά είδη βρίσκονται στη Μεσόγειο, περισσότερα από 650 από αυτά αυτά έχουν βιώσιμους πληθυσμούς, ενώ και πάνω από 100 είναι τα είδη που θεωρούνται εισβολικά, δηλαδή που απειλούν τη βιοποικιλότητα και τις υπηρεσίες οικοσυστήματος.

Ξενικά και εισβολικά είδη που παρατηρούμε στις ελληνικές θάλασσες: 1. Λαγοκέφαλος ( Lagocephalus sceleratus) 2. Μακράκανθος αχινός (Diadema setosum) και Λεοντόψαρο (Pterois miles) 3. Μέδουσα (Rhopilema nomadica 4. Το Σουπιοκαλάμαρο (Sepioteuthis lessoniana)
Οι μετακινήσεις θαλάσσιων ειδών δεν είναι κάτι το καινούργιο, λαμβάνουν χώρο εδώ και χιλιάδες χρόνια. Η έκταση όμως του φαινομένου στις μέρες μας έχει ξεκάθαρες ανθρωπογενείς αιτίες πέρα από την κλιματική αλλαγή. Για παράδειγμα:

- η διάνοιξη, διαπλάτυνση και εκβάθυνση της διώρυγας του Σουέζ, χωρίς να ληφθεί κανένα μέτρο διαχείρισης,

- η ναυτιλία παρά την ισχύουσα διεθνή νομοθεσία συνεχίζει να αδειάζει το έρμα των πλοίων (δηλ το νερό που φορτώνεται για να αυξήσει την ευστάθεια πλοίων που ταξιδεύουν κενά φορτίου) στις θάλασσες της Μεσογείου. Ως αποτέλεσμα χιλιάδες τόνοι νερού από μακρινές θάλασσες με ότι θαλάσσια είδη περιέχονται σε αυτό, καταλήγουν στη Μεσόγειο ελλείψη σχετικών μέτρων. Αυτό θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί όπως συμβαίνει σε άλλες θάλασσες του πλανήτη, όπως π.χ. στον Περσικό Κόλπο όπου τα χιλιάδες πετρελαιοφόρα που κινούνται στην περιοχή ετησίως υποχρεούνται να αδειάζουν το έρμα πολύ πριν εισέλθουν στον Κόλπο και να το αντικαταστήσουν με θαλασσινό νερό από την συγκεκριμένη περιοχή.

Όλα τα παραπάνω θα μπορούσαν και θα έπρεπε να είναι διαχειρίσιμα, εάν υπήρχε το πραγματικό ενδιαφέρον.

Είναι επείγον να εστιάσουμε στο δάσος και όχι στο δέντρο, στην κλιματική αλλαγή και τα εισβολικά και τα ξενικά είδη συνολικά, και τους τρόπους πρόληψης και όχι μόνο στο Λεοντόψαρο και την αντιμετώπισης της εξάπλωσης του. Σίγουρα το Λεοντόψαρο είναι ένα είδος που θέλει ειδική προσοχή και αντιμετώπιση, όμως οφείλουμε να εστιάσουμε στο πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις αιτίες του προβλήματος και να εφαρμόσουμε μέτρα πρόληψης.

Στο στομάχι του Κυνηγού που αλιεύθηκε στο Αιγαίο βρέθηκαν δεκάδες νεαροί λαγοκέφαλοι με τους οποίους τρέφεται. Η υπεραλίευση των θηρευτών είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες που ενισχύει την εξάπλωση των ξενικών και εισβολικών ειδών
Οι ομιλητές της επιτροπής ανέφεραν πολλά για το Λεοντόψαρο, όμως η πτυχή που αγνοήθηκε είναι η υπεραλίευση. Ακόμα και τα δύο πιο προβληματικά εισβολικά είδη ψαριών, ο λαγοκέφαλος και το λεοντόψαρο έχουν φυσικούς θηρευτές από τα ντόπια είδη ψαριών, ιδίως στη νεαρή τους μορφή. Εάν στην Ελλάδα, είχαμε υγιείς πληθυσμούς από τα ντόπια είδη ψαριών, θα μπορούσαμε να έχουμε ένα φυσικό μηχανισμό άμυνας και να περιορίσουμε και τις εξάρσεις από ξενικά είδη, καθώς και από μέδουσες κλπ. Για παράδειγμα στην παραπάνω φωτογραφία βλέπετε ένα ψάρι, το λεγόμενο κυνηγό, στο στομάχι του οποίου εντοπίστηκαν δεκάδες νεαροί λαγοκέφαλοι.

Συνεπώς η ολοένα και πιο έντονη «υπεραλίευση» που συμβαίνει στις ελληνικές θάλασσες, όχι μόνο συμβάλλει στο άδειασμα των θαλασσών μας από ιχθυαποθέματα, αλλά ταυτόχρονα καταστρέφει τους φυσικούς μηχανισμούς που θα μπορούσαν να περιορίσουν την ανάπτυξη των εισβολικών ειδών. Επί χρόνια ως χώρα απαξιώνουμε την αλιεία. Αρνούμαστε ή είμαστε ανίκανοι να εφαρμόσουμε ουσιαστικά μέτρα διαχείρισης με αποτέλεσμα, τα αποθέματα αλιευμάτων να μειώνονται ανησυχητικά, ενώ οι αλιείς και οι παράκτιες κοινωνίες που εξαρτώνται από την αλιεία αντιμετωπίζουν και αυτές την πλήρη απαξίωση. Συνεπώς απόλυτη προτεραιότητα είναι να εφαρμοστεί ουσιαστική διαχείριση της αλιείας και αντιμετώπιση της υπεραλίευσης, έστω και με καθυστέρηση δεκαετιών.

Ξενικά είδη που παρατηρούμε στις ελληνικές θάλασσες: 1. Τρομπέτα (Fistularia commersonii) 2. Ακανθόπερκα (Sargocentron rubrum)
Αναφορικά με τα προτεινόμενα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του λεοντόψαρου, υπάρχει ο κίνδυνος να εστιάσουμε σε ημίμετρα θεωρώντας τα αποτελεσματική δράση και να ξεχάσουμε για άλλη μία φορά τις αιτίες του προβλήματος. Για παράδειγμα εάν ενθαρρυνθεί όπως αναφέρθηκε στην επιτροπή, η στοχευμένη αλίευση Λεοντόψαρου, αυτό ίσως θα μπορούσε να λειτουργήσει επικουρικά και τοπικά, αλλά υπάρχει το μεγάλο ρίσκο να προκληθεί περαιτέρω υπεραλίευση δεδομένου ότι είναι αδύνατον να υπάρξει επιλεκτική αλιεία του είδους. Σε μία χώρα όπου ακτογραμμή που ξεπερνάει τα 16.000 χιλιόμετρα, με χιλιάδες νησιά και νησίδες, όσα επιδοτούμενα προγράμματα αλιείας και αν υλοποιήσουμε, το πρόβλημα θα συνεχίσει να υπάρχει και να διογκώνεται έαν δεν ξεκινήσουμε να αντιμετωπίζουμε τις αιτίες.

Τα χρονικά περιθώρια έχουν τελειώσει όπως και η περίοδος απραξίας και φιλολογίας περί των θαλασσών. Ας επικεντρωθούμε επιτέλους σε συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία των θαλασσών μας που θα βοηθήσουν και στην αντιμετώπιση των επιμέρους προβλημάτων, όπως είναι η εξάπλωση των εισβολικών ειδών.

{https://www.youtube.com/watch?v=IZhwM4hjnfM}

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr
  • μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Εκτύπωση
  • E-mail
Tweet

Σχετικά Άρθρα

  • 12ος Παιδικός Διαγωνισμός Ζωγραφικής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης
  • Ακτοπλοΐα: Τι θα συνέβαινε αν η Σύρος ήταν το hub των Κυκλάδων - Η έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού
  • Συλλήψεις σε Πάρο, Μύκονο και Νάξο
  • Ο Δήμος Αμοργού συνδιοργανωτής του 8ου Amorgos Trail Challenge
  • Συλλήψεις σε νησιά του Αιγαίου
  • Έκρηξη της Golden Visa στο ελληνικό πρόγραμμα – Ποια νησιά των Κυκλάδων έχουν υψηλή ζήτηση
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:
« Σχηματισμός δικογραφίας για θα...
Παναγιώτης Τσιάνος: Τεράστιες... »
επιστροφή στην κορυφή

kdepap xristougenna 2020

petropoulos vazaios

gerolykoi poster 300x250

kdepap xristougenna 2020

kdepap xristougenna 2020

agnantio new 23

xaniotis gallika

banneraki

kdepap xristougenna 2020

react pasxa 25

cavo doro 22

kdepap xristougenna 2020

regional 23 regional 21 regional 19  

Ημερολόγιο άρθρων

« Μάιος 2025 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Logo leuko

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Δημοφιλή Νέα

Σύλληψη ημεδαπού για παράβαση του Κ.Ο.Κ. στην Πάρο

Σύλληψη ημεδαπού για παράβαση του Κ...

03 Μαϊος 2025
Η τραγουδίστρια από τη Σύρο που κατακτά το μουσικό της όνειρο! (Βίντεο)

Η τραγουδίστρια από τη Σύρο που κατ...

04 Μαϊος 2025
Πάρος: Εργασίες ασφαλτόστρωσης στην Παροικία

Πάρος: Εργασίες ασφαλτόστρωσης στην...

06 Μαϊος 2025

Τελευταία Νέα

Ιστορικές αποφάσεις στο συνέδριο του PKK μετά τη δήλωση Οτσαλάν για αφοπλισμό και αυτοδιάλυση

Ιστορικές αποφάσεις στο συνέδριο το...

09 Μαϊος 2025
Ζαχαράκη: Προθεσμία μέχρι τέλος του χρόνου για ελεγχόμενη πρόσβαση στα Πανεπιστήμια

Ζαχαράκη: Προθεσμία μέχρι τέλος του...

09 Μαϊος 2025
Γιάννης Βρούτσης: «Η Μύκονος γιορτάζει, ο Αθλητισμός των Κυκλάδων πανηγυρίζει!»

Γιάννης Βρούτσης: «Η Μύκονος γιορτά...

09 Μαϊος 2025

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos

 

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Επωνυμία: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διακριτικός Τίτλος: Asknet
Τίτλος:  Psts.gr (Parianostypos.gr)
Έδρα: Ναρκίσσων 9, Ν. Ηράκλειο
Νομική Μορφή: Ατομική Επιχείρηση
ΑΦΜ: 073773093 – ΔΟΥ: Ν. Ιωνίας
Τηλ: 6945436561
Email:  [email protected] – [email protected]
Ιδιοκτήτης : Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Νόμιμος Εκπρόσωπος: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διευθυντής: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διευθυντής Σύνταξης: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διαχειριστής: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Δικαιούχος Domain Name:  Αναστάσιος Σκαραμαγκάς

Goto Top
  • Διαφήμιση
  • Όροι Χρήσης / Πολιτική Απορρήτου
  • Επικοινωνία

 


Copyright © 2009 - 2024  AskNet.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο των σελίδων αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Asknet και απαγορεύεται η αναδημοσίευσή του.

  • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
    • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
    • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΡΟΗ
  • ΠΑΡΟΣ - ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
    • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΙΩΝ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ
    • ΚΑΙΡΟΣ - ΠΡΟΓΝΩΣΗ
  • ΚΥΚΛΑΔΕΣ - ΑΙΓΑΙΟ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • LIFESTYLE
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
    • ΜΠΑΣΚΕΤ
    • ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
    • ΣΤΟΙΧΗΜΑ
  • WEB TV
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ