λόγω της σεισμικής δραστηριότητας που σημειώνεται στο νησί τις τελευταίες εβδομάδες, η οποία προκάλεσε δυσκολίες στην διαδικασία εκπαίδευσης και γενική αναστάτωση στην καθημερινή ζωή των μαθητών του νησιού.
Συγκεκριμένα, η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Θήρας αναφέρει:
«Η Ένωση Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων του Δήμου Θήρας, εκφράζει την έντονη απογοήτευσή της για την έλλειψη απάντησης και την καθυστέρηση στην αποδοχή του αιτήματος για τον καθορισμό ειδικού ποσοστού εισαγωγής των μαθητών της Θήρας στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.
Ακολουθεί αναλυτική τεκμηρίωση του αιτήματός μας:
1. Ανασφάλεια και ψυχολογική πίεση μαθητών και οικογενειών:
Οι συνεχείς σεισμικές δονήσεις από 1/2/2025 και η κήρυξη της Θήρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν δημιουργήσει ένα καθεστώς διαρκούς άγχους και ανασφάλειας στους μαθητές.
Πολλές οικογένειες έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις οικίες τους και να φιλοξενηθούν σε χώρους ακατάλληλους για μελέτη και προετοιμασία.
2. Σημαντική απώλεια διδακτικών ωρών και αδυναμία αναπλήρωσης:
Η αναστολή λειτουργίας των σχολείων από 3/2/2025 είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια κρίσιμων ωρών διδασκαλίας και εργαστηρίων, ειδικά σε μαθήματα που απαιτούν πρακτική εξάσκηση.
Η τηλεκπαίδευση απέτυχε να καλύψει το διδακτικό κενό, καθώς αποδείχθηκε ανεπαρκής λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν στο νησί.
3. Δυσκολία συγκέντρωσης και μείωση αποδοτικότητας των μαθητών:
Η ψυχολογική επιβάρυνση των μαθητών είναι ανυπολόγιστη, καθιστώντας αδύνατη τη συγκέντρωσή τους και επηρεάζοντας την αποδοτικότητά τους στις Πανελλαδικές Εξετάσεις”.
Η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Θήρας στην επιστολή τους ζητούν την έκδοση απόφασης για τη χορήγηση ειδικού ποσοστού εισαγωγής των μαθητών της Θήρας στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, καθώς και τη λήψη πρόσθετων μέτρων στήριξης, όπως μείωση της εξεταστέας ύλης, ώστε να αντισταθμιστεί το χαμένο έδαφος.