300x250 eautos 1

  • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
    • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
    • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΡΟΗ
  • ΠΑΡΟΣ - ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΙΩΝ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ
    • ΚΑΙΡΟΣ - ΠΡΟΓΝΩΣΗ
  • ΚΥΚΛΑΔΕΣ - ΑΙΓΑΙΟ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • LIFESTYLE
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
    • ΜΠΑΣΚΕΤ
    • ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
    • ΣΤΟΙΧΗΜΑ
  • WEB TV
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Κυκλάδες: Με δορυφορικές λήψεις και drones οι έλεγχοι στις παραλίες

19 Ιουλίου 2025 09:39
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΚΥΚΛΑΔΕΣ
  • ΠΑΡΑΛΙΕΣ
  • ΕΛΕΓΧΟΙ
  • ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΕΣ ΛΗΨΕΙΣ
Κυκλάδες: Με δορυφορικές λήψεις και drones οι έλεγχοι στις παραλίες

test2

react2 2025

skandalis77

Αν ο αριθμός των καταγγελιών αποτυπώνει την παραβατικότητα, τότε θα μπορούσε να πει κανείς ότι φέτος οι καταπατήσεις και οι πάσης φύσεως αυθαιρεσίες στις παραλίες, είναι λιγότερες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida, μέχρι χθες είχαν υποβληθεί στο λίαν επιτυχημένο MyCoast, περίπου 6.500 καταγγελίες, ενώ πέρσι τέτοιον καιρό οι καταγγελίες είχαν υπερβεί τις 12.000.

Προφανώς και αυτές οι 6.519 καταγγελίες δεν είναι αμελητέες, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για περίπου 3.000 αναφορές από τις αρχές του Ιουλίου, ειδικά από τη στιγμή που στην πλειοψηφία τους αφορούν σε αυθαίρετη κατάληψη δημόσιων χώρων (4.037 καταγγελίες) και στην παρεμπόδιση της ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών (1.047 καταγγελίες), η οποία σημειωτέον τιμωρείται με πρόστιμο από 2.000 ως 60.000 ευρώ.

Καταπάτηση αιγιαλού, beach bar έως τη θάλασσα ανάμεσα στις καταγγελίες
“Έχει γίνει παράνομη κατάληψη υπερδιπλάσιας έκτασης απ’ ό,τι λέει η άδεια. Επίσης καταπατείται ο αιγιαλός. Η κατάσταση είναι τραγική και είναι εδώ και χρόνια”, λέει μια από τις καταγγελίες που αφορούν στη Ρόδο. “Οι πάσσαλοι από το beach bar φτάνουν σχεδόν μέχρι τη θάλασσα”, περιγράφει μια άλλη αναφορά για παραλία της Καβάλας. “Έχει καταλάβει αυθαίρετα την έκταση ανατολικά της παραχώρησης του, με τοποθέτηση ομπρελών και φυτεύσεων, με αποτέλεσμα την παρακώλυση της ελεύθερης πρόσβασης στην παραλία, καθώς και τον ΑΜΕΑ”, λέει μια καταγγελία για την Κασσάνδρα Χαλκιδικής, η οποία προωθήθηκε κατά προτεραιότητα προς έλεγχο.

Έλεγχοι και με εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης
Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο, οι έλεγχοι- αποτρεπτικού και κατασταλτικού χαρακτήρα- ενισχύονται ήδη από μέσα υψηλής τεχνολογίας και “εργαλεία” Τεχνητής Νοημοσύνης.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές και σε απάντηση των επισημάνσεων του Ελεγκτικού Συνεδρίου περί μη χρήσης καινοτόμων τεχνολογιών:

συνήφθη προγραμματική σύμβαση με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου για την προμήθεια δορυφορικών λήψεων και ελέγχων με drones. Τέτοιες λήψεις πραγματοποιήθηκαν κυρίως σε νησιά των Κυκλάδων.
οι κτηματικές άρχισαν να προμηθεύονται νέα drones και GPS οι ίδιες.

Πού εντοπίζονται οι περισσότερες παρανομίες
Τι σημαίνουν πρακτικά τα παραπάνω; Ότι πέρα από τις αυτοψίες με συμβατικά μέτρα ελέγχου (μέτρα, κορδέλες και καταμέτρηση ομπρελοκαθισμάτων), ήδη αναπτύσσεται ένα ηλεκτρονικό δίχτυ επόπτευσης, ειδικά σε περιοχές με υψηλή παραβατικότητα. Τα… πρωτεία των παρανομιών έχει η Χαλκιδική με 1.237 καταγγελίες και ακολουθούν οι παραλίες της Ανατολικής Αττικής με 745 αναφορές. Μεγάλος είναι ο αριθμός των καταγγελιών για τη Ρόδο (341), για την Πρέβεζα (308), για τη Μαγνησία (308), για την Κέρκυρα (206), ενώ για τα νησιά των Κυκλάδων οι καταγγελίες συνολικά φτάνουν τις 310.

Οι αστοχίες
Μέχρι το 2023 ο έλεγχος στις παραλίες ήταν κυρίως αρμοδιότητα των Δήμων, επειδή αυτοί κατήρτιζαν τις συμβάσεις παραχώρησης. Αποτέλεσμα; Δεν υπήρχε οργανωμένο σύστημα υποδοχής καταγγελιών και οι πολίτες δεν γνώριζαν σε ποιον να απευθυνθούν όταν έβλεπαν κάποια παρανομία. Δεν υπήρχαν τεχνικά και ψηφιακά μέσα εντοπισμού των αυθαιρεσιών ούτε σωστή προτεραιοποίηση των καταγγελιών ανά περιοχή. Επίσης ο τρόπος δημοπράτησης των παραχωρήσεων ήταν άκρως γραφειοκρατικός και σε μεγάλο βαθμό αδιαφανής.

Το 2024 καθιερώθηκε ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο. Η διαχείριση των παραλιών επανήλθε στο κράτος, ενώ σημιουργήθηκε το ψηφιακό εργαλείο MyCoast που διευκόλυνε:

α) τη διαπίστωση της παράβασης,

β) την καταγγελία της παράβασης.

Επιπλέον, καθιερώθηκε ένα αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο που για πρώτη φορά:

α) επέτρεψε τη σφράγιση και την απομάκρυνση των ομπρελοκαθισμάτων,

β) προέβλεψε πολύ αυστηρά πρόστιμα, με αποτρεπτικό αποτέλεσμα,

γ) προέβλεψε πενταετή αποκλεισμό από τις παραχωρήσεις παραλιών για όσους καταλάμβαναν παραλία χωρίς σύμβαση.

Πέρυσι έγιναν χιλιάδες έλεγχοι. Είναι ενδεικτικό ότι σε εξήντα ημέρες (Ιούλιος - Αύγουστος 2024) έγιναν πάνω από 20.500 έλεγχοι σε πάνω από 630 παραλίες σε όλη τη χώρα και οι έλεγχοι αυτοί συνεχίσθηκαν και τον Σεπτέμβριο. Εκατοντάδες επίσης έλεγχοι έγιναν και κατά την έναρξη του περυσινού καλοκαιριού.

Είχε προηγηθεί η ομαδοποίηση των καταγγελιών, προκειμένου οι έλεγχοι να έχουν αποτελεσματικότητα και μαζικότητα. Έτσι, με έναν έλεγχο μπορούσαν και καλύπτονταν πολλές καταγγελίες που εντοπίζονταν στην ίδια περιοχή. Η καταχώριση της αυτοψίας, όμως, γινόταν στην αρχική καταγγελία που αποτελούσε κάθε φορά την αρχική αφορμή για τον έλεγχο. Έτσι, ένας έλεγχος μπορεί να κάλυπτε δεκάδες ή εκατοντάδες καταγγελίες, αλλά αυτό δεν αποτυπώνεται στα στοιχεία που χορηγήθηκαν στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Επομένως, οι έλεγχοι που πραγματοποιήθηκαν πέρυσι κάλυψαν τη συντριπτική πλειονότητα των καταγγελιών και αυτό θα αποτυπωθεί και μέσω του πληροφοριακού συστήματος, όταν καταχωρηθεί το σύνολο των δεδομένων.

Από την άλλη, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο ότι υπήρξαν Κτηματικές Υπηρεσίες, που δεν συνεργάστηκαν με τα κλιμάκια του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Όπως επισημαίνει στην ειδική του Έκθεση για τους μηχανισμούς επίβλεψης των παραχωρήσεων χρήσης παραλιών- αιγιαλών,
“παρόλο που η πλειονότητα των Κτηματικών Υπηρεσιών συνεργάστηκε ικανοποιητικά με τους ελεγκτές του Ελεγκτικού Συνεδρίου παρά το γεγονός ότι ο έλεγχος διενεργήθηκε σε περίοδο που ήταν ιδιαίτερα επιβαρυμένες, συγκεκριμένες Κτηματικές Υπηρεσίες ιδίως περιοχών με αυξημένη τουριστική κίνηση που έχουν απασχολήσει την κοινή γνώμη τα τελευταία έτη, δεν προσκόμισαν τα στοιχεία που ζητήθηκαν από τους ελεγκτές, όπως η Κτηματική Υπηρεσία Κυκλάδων και η Κτηματική Υπηρεσία Χαλκιδικής επικαλούμενες φόρτο εργασίας, ή και χωρίς καμία δικαιολογία, όπως η Κτηματική Υπηρεσία Δωδεκανήσων η οποία, περαιτέρω (όπως και ο δήμος Ρόδου) δεν απάντησε ούτε στα προκαταρκτικά ευρήματα του ελέγχου. Ομοίως καμία απάντηση δεν δόθηκε από την Κτηματική Υπηρεσία Έβρου και την Κτηματική Υπηρεσία Ροδόπης”

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr
  • μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Εκτύπωση
  • E-mail
Tweet

Σχετικά Άρθρα

  • Σχηματισμός δικογραφίας για θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα στη Νάξο
  • Συγκρότηση Νομαρχιακής Επιτροπής Κυκλάδων του Τεχνικού Επιμελητηρίου
  • Θαλάσσιες διακομιδές στις Κυκλάδες
  • Αγνοείται 85χρονος Βέλγος κυβερνήτης ιστιοφόρου στην Κύθνο: Σε εξέλιξη έρευνες για τον εντοπισμό του
  • Έλεγχοι της Δ.Α.Ο.Ε. σε οίκους ανοχής στην Αθήνα – 15 συλλήψεις
  • Ο Μάρκος Καφούρος θέτει στο επίκεντρο τα ζητήματα Υγείας στα νησιά των Κυκλάδων
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:
« Αστυνομικοί έμποροι ναρκωτικών...
Κουφονήσι: Το Blue Star Naxos... »
επιστροφή στην κορυφή

kdepap xristougenna 2020

gerolykoi poster 300x250

agnantio new 23

xaniotis gallika

banneraki

kdepap xristougenna 2020

cavo doro 22

Epimelitirio

kdepap xristougenna 2020

regional 23 regional 21 regional 19  

Ημερολόγιο άρθρων

« Ιούλιος 2023 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

logo2
Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Δημοφιλή Νέα

Πάρος: Ξεσήκωσε τη σκηνή του The Voice η παριανή Θεοδώρα Αναγνωστοπούλου (Βίντεο)

Πάρος: Ξεσήκωσε τη σκηνή του The Vo...

15 Νοεμβρίου 2025
Τα 10 καλύτερα νησιά του 2025 και η Πάρος στην κορυφή

Τα 10 καλύτερα νησιά του 2025 και η...

15 Νοεμβρίου 2025
Πάρος: Προκήρυξη θέσεων ιατρών για το Κέντρο Υγείας του νησιού

Πάρος: Προκήρυξη θέσεων ιατρών για...

13 Νοεμβρίου 2025

Τελευταία Νέα

Κατερίνα Μονογυιού: Προστατεύουμε τα παιδιά, θωρακίζουμε το αύριο

Κατερίνα Μονογυιού: Προστατεύουμε τ...

19 Νοεμβρίου 2025
Λευκορωσία - Ελλάδα 0-0: Άγευστη ισοπαλία, δύο δοκάρια και φινάλε των προκριματικών (βίντεο)

Λευκορωσία - Ελλάδα 0-0: Άγευστη ισ...

19 Νοεμβρίου 2025
Διαμαντής Καραναστάσης: Παραιτήθηκε από βουλευτής - «Επιστρέφω στον Πολιτισμό»

Διαμαντής Καραναστάσης: Παραιτήθηκε...

19 Νοεμβρίου 2025

MHT

 

 

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Επωνυμία: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Τίτλος: Parianostypos.gr
Έδρα: Καμάρες Πάρου
Νομική Μορφή: Ατομική Επιχείρηση
ΑΦΜ: 073773093 – ΔΟΥ: Πάρου
Τηλ: 6945436561
Email:  [email protected] – [email protected]
Ιδιοκτήτης : Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Νόμιμος Εκπρόσωπος: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διευθυντής: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διευθυντής Σύνταξης: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διαχειριστής: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Δικαιούχος Domain Name:  Αναστάσιος Σκαραμαγκάς

Goto Top
  • Διαφήμιση
  • Όροι Χρήσης / Πολιτική Απορρήτου
  • Επικοινωνία

 


Copyright © 2009 - 2025  AskNet.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο των σελίδων αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Asknet και απαγορεύεται η αναδημοσίευσή του.

  • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
    • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
    • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΡΟΗ
  • ΠΑΡΟΣ - ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΙΩΝ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ
    • ΚΑΙΡΟΣ - ΠΡΟΓΝΩΣΗ
  • ΚΥΚΛΑΔΕΣ - ΑΙΓΑΙΟ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • LIFESTYLE
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
    • ΜΠΑΣΚΕΤ
    • ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
    • ΣΤΟΙΧΗΜΑ
  • WEB TV
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ