αλλά το πρώτο που πραγματοποιείται στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Σάμο.
Το Συνέδριο διοργανώνεται σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και τον δήμο Ανατολικής Σάμου, ενώ συμμετέχουν 180 επιστήμονες από 30 χώρες.
Όπως είπε στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Περίμετρος» της ΕΡΤ3 ο κ. Μαρίνος Χαραλαμπάκης, πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Προειδοποίησης Τσουνάμι, «Η Σάμος επιλέχθηκε κυρίως επειδή τον Οκτώβριο του 2020 είχε υποστεί έναν σεισμό και τσουνάμι, ενώ αποτελεί απομακρυσμένη περιοχή. Όταν υπάρχει κίνδυνος φυσικής καταστροφής, αυτό που αλλάζει στις απομακρυσμένες περιοχές είναι οι ανάγκες, τόσο ως προς την προετοιμασία και την προειδοποίηση όσο και ως προς τη βοήθεια που θα πρέπει να δεχτεί η περιοχή από την ηπειρωτική χώρα».
Σύμφωνα με τον ίδιο, εξάλλου, η Σάμος στον απόηχο του σεισμού και του τσουνάμι του 2020 προχώρησε στην εφαρμογή της διεθνούς πρωτοβουλίας της UNESCO Tsunami Ready Programme, για την υποστήριξη των τοπικών κοινοτήτων ώστε να προετοιμαστούν για τον κίνδυνο τσουνάμι και τις επιπτώσεις του. «Σήμερα πια η Σάμος βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση, μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, και έχει αναγνωριστεί ως η πρώτη κοινότητα στην Ελλάδα και η τρίτη στη Μεσόγειο που είναι Tsunami Ready».