Σε κίνδυνο 52.000 θέσεις εργασίας...

13 Φεβρουαρίου 2015 21:29

Σε κίνδυνο 52.000 θέσεις εργασίας από νοικοκυριά χωρίς κανέναν εργαζόμενο από το χρηματοδοτούμενο με κοινοτικούς πόρους Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας για Δήμους, Περιφέρειες, Δημόσιες Υπηρεσίες»

Στις 26 Νοεμβρίου 2014, δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η Κοινή Υπουργική Απόφαση (Κ.Υ.Α.) για την Προώθηση της Απασχόλησης 52.818 ανέργων μέσω Προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα. Τα κριτήρια της επιλογής των ανέργων καθορίστηκαν με απόλυτη διαφάνεια, ενώ προβλεπόταν ο έλεγχος και η έγκριση της νομιμότητας της διαδικασίας από το ΑΣΕΠ. Οι συγκεκριμένες θέσεις αφορούν ανέργους από νοικοκυριά χωρίς κανένα εργαζόμενο σε Δήμους, Περιφέρειες και Δημόσιες Υπηρεσίες. Η χρηματοδότηση του προγράμματος είναι απόλυτα διασφαλισμένη, καθώς μέσα από διαπραγματεύσεις της προηγούμενης ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας εξασφαλίστηκαν εμπροσθοβαρείς πόροι από το νέο ΕΣΠΑ ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ.

Δυστυχώς, η προκήρυξη των πρόωρων εκλογών, εμπόδισε την άμεση υλοποίηση του. Συνεπώς, θα έπρεπε να αποτελεί την πρώτη πολιτική προτεραιότητα για τη νέα κυβέρνηση, λόγω του επείγοντος χαρακτήρα του Προγράμματος.

Το Πρόγραμμα ξεκίνησε για πρώτη φορά το 2013-2014 και στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Ήταν προϋπολογισμού ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ και από αυτό ωφελήθηκαν περισσότερα από 40.000 άτομα.

Υπενθυμίζεται, ότι σε ερώτηση που κατέθεσαν πέρυσι στη Βουλή 41 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την Προώθηση της Απασχόλησης των νέων, μέσω Προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα, κατηγορούσαν μεταξύ άλλων την προηγούμενη κυβέρνηση, ότι τα εν λόγω Προγράμματα «ανακύκλωσαν την ανεργία» και αποτέλεσαν «απροκάλυπτη εργασιακή εκμετάλλευση της νέας γενιάς». Καθώς, και ότι οι άνεργοι αντιμετωπίζονταν ως «φθηνός και ευέλικτος εφεδρικός στρατός εργασίας με στόχο το βάθεμα των νεοφιλελεύθερων ασκούμενων πολιτικών που επιβάλλουν την εξαθλίωση και τη φτώχεια σε μεγάλο τμήμα του πληθυσμού».

Στην ίδια ερώτηση, δινόταν έμφαση επίσης και στο ύψος των αμοιβών που προβλέπονταν, οι οποίες μάλιστα χαρακτηρίζονταν «πολύ χαμηλές» και μη νόμιμες. Γεγονός, που κατά τους συντάκτες της ερώτησης καθόριζε το «εργασιακό μέλλον», αλλά και την επιδίωξη των «πολιτικών ελίτ» να διαμορφώσουν εργασιακές σχέσεις «ημιφεουδαρχικού χαρακτήρα» για τη νεολαία και όχι μόνο.

Επειδή, στην ευάλωτη κοινωνικά ομάδα των ανέργων συμπολιτών μας έχει δημιουργηθεί προσδοκία δικαιώματος μετά την έκδοση της σχετικής Κ.Υ.Α. του περασμένου Νοεμβρίου για την ολοκλήρωση της υλοποίησης του Προγράμματος.

Επειδή, πρόκειται για πόρους που διασφαλίστηκαν εμπροσθοβαρώς μόνο για τη χώρα μας μετά από διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Επειδή, Δήμοι (ΚΕΔΕ), Περιφέρειες (ΕΝ.ΠΕ) -ήδη με συλλογικές αποφάσεις τα θεσμικά όργανα της αυτοδιοίκησης έχουν κάνει την κατανομή ανά δήμο και Περιφέρεια- και Δημόσιες Υπηρεσίες αναμένουν το συγκεκριμένο πρόγραμμα για τη στελέχωση και υποστήριξη των υπηρεσιών τους.

Επειδή, το συγκεκριμένο Πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί και απευθύνεται στοχευμένα σε ανέργους που προέρχονται από νοικοκυριά χωρίς κανέναν εργαζόμενο.

ΕΡΩΤAΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

1. Θα συνεχιστεί η εφαρμογή του Προγράμματος Κοινωφελούς Χαρακτήρα που έχει ήδη προγραμματιστεί και καθυστερήσει ;

2. Γιατί καθυστερεί η υλοποίησή του ;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Ιωάννης Βρούτσης

Βουλευτής Ν. Κυκλάδων

Ιωάννης Πλακιωτάκης

Βουλευτής Ν. Λασιθίου

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos