Ιωάννης Βρούτσης: "Νέο μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ".......

22 Φεβρουαρίου 2015 12:42

Κρίμα για την Ελλάδα και τους Έλληνες. Όπως ήδη φαίνεται το τίμημα του αποτελέσματος των εκλογών θα το πληρώσουμε ακριβά και για μεγάλο χρονικό διάστημα.


• Στις 28 Φεβρουαρίου 2015, η Ελλάδα θα έβγαινε οριστικά από το Μνημόνιο. Όμως, με τη νέα «υπό όρους συμφωνία» η Ελλάδα εισέρχεται σε ένα επαχθέστερο και χωρίς χρονικό ορίζοντα λήξης Μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ.
• Κέρδισαν τις εκλογές κάνοντας Εμπόριο Ελπίδας και Πατριωτισμού.
• Δεσμεύτηκαν σε όλους τους Έλληνες ότι θα «κουρέψουν» το χρέος και τώρα όχι μόνο το ξέχασαν, αλλά πασχίζουν να πετύχουν τη ρύθμιση που εμείς εξασφαλίσαμε το Νοέμβριο του 2012.
• Έλεγαν ότι «διώχνουν την Τρόικα» και τώρα με την ίδια ακριβώς Τρόικα διαπραγματεύονται το νέο Μνημόνιο στο οποίο οδηγούν τη χώρα.
• Υπόσχονταν για την Ελλάδα μια γέφυρα χρηματοδότησης χωρίς Μνημόνιο, και τελικά κατάφεραν να βάλουν τη χώρα σ' ένα νέο Μνημόνιο χωρίς χρηματοδότηση!!!
• Τα τρία στάδια διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης: Επέλαση, άτακτη υποχώρηση, επαχθής συνθηκολόγηση.
• Το «Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» παραπέμπεται στις καλένδες.
• Η Ν.Δ. τις κρίσιμες αυτές στιγμές για τη χώρα, παραμένει ο θεματοφύλακας της ευρωπαϊκής προοπτικής και των δημοκρατικών κατακτήσεων της πατρίδας μας.

 

1. Η συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup αποτρέπει τη ρήξη την τελευταία στιγμή, αν και αφήνει πολλά σημεία σε εκκρεμότητα, για να αποφασιστούν το επόμενο διάστημα.
2. Δίνεται παράταση 4 μηνών. Αυτό που «παρατείνεται» είναι το σημερινό Πρόγραμμα, δηλαδή το Μνημόνιο που από «program» ή «memorandum» γίνεται πλέον... «arrangement»!
3. Πιο συγκεκριμένα, παρατείνεται η υπάρχουσα συμφωνία επί της οποίας η προηγούμενη κυβέρνηση είχε λάβει δίμηνη παράταση με τίτλο: «Κύρια Σύμβαση Χρηματοοικονομικής στήριξης», όπως λέγεται το Ευρωπαϊκό μέρος του Προγράμματος, που περιλαμβάνει ρητά όλους τους όρους του Μνημονίου. Το υπόλοιπο τμήμα του Μνημονίου που συμφωνήθηκε με το ΔΝΤ, παραμένει, έτσι κι αλλιώς, ως τις αρχές του 2016.
4. Σε αντίθεση, λοιπόν, με το αρχικό αίτημα του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, όπου η κυβέρνηση Τσίπρα διεκδικούσε συμφωνία γέφυρα για να πάρει χρήματα χωρίς δεσμεύσεις, τελικά κατέληξε και με παράταση του υφιστάμενου προγράμματος, δηλαδή του μνημονίου, και χωρίς χρήματα πριν να γίνει η ολοκλήρωση της αξιολόγησης του υφιστάμενου προγράμματος. Και το πιο σημαντικό: Δεν λένε που θα βρουν τα χρήματα για να πληρώσουν τις υποχρεώσεις της χώρας τον επόμενο μήνα.
5. Η Κυβέρνηση αποδέχεται τους σημερινούς όρους για τα πρωτογενή πλεονάσματα, με την υπόσχεση ότι, ειδικά για το 2015, «θα ληφθούν υπόψη οι οικονομικές συνθήκες».
6. Εμφανίζει ως μεγαλύτερο επίτευγμα της σημερινής συμφωνίας, τη διαπραγμάτευση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος, αλλά με ρητή διασύνδεση με τη δήλωση του Eurogroup, δηλαδή με στόχο 3% καταρχήν. Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, μιλάει για δημιουργική ασάφεια, αλλά δυστυχώς η ασάφεια είναι όπλο στα χέρια του ισχυρού σε μια διαπραγμάτευση.....
7. Αν το πρωτογενές πλεόνασμα τελικά είναι μικρότερο το 2015, θα είναι όχι γιατί δεν χρειάζεται λόγω νέας μελέτης βιωσιμότητας του χρέους, αλλά γιατί αναγκαστικά αναπροσαρμόζεται λόγω αρνητικής πορείας των δημοσίων εσόδων που δρομολογεί η ύφεση.
8. Και, βεβαίως, η κυβέρνηση Τσίπρα αναλαμβάνει την υποχρέωση να μην προβεί σε «μονομερείς ενέργειες», ούτε να ακυρώσει μεταρρυθμίσεις που ήδη έγιναν. Δηλαδή το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης καταργείται! Και μεγάλο μέρος των προγραμματικών δηλώσεων της κι αυτές αναστέλλονται. Και από την ερχόμενη Τρίτη θα δούμε σε πρώτη μόνο φάση ποιο από τα νέα μέτρα θα γίνει αποδεκτό.
9. Παράλληλα δεν προβλέπεται κανένας μηχανισμός βοήθειας μέσω ΕΚΤ – ELA – τραπεζών για τις τρέχουσες ταμειακές ανάγκες του δημοσίου που ανεβαίνουν το Μάρτιο. Επίσης, η κυβέρνηση αναλαμβάνει την υποχρέωση να τηρήσει τις δεσμεύσεις προς τους δανειστές, δηλαδή το αίτημα για ονομαστικό «κούρεμα του χρέους» ενταφιάζεται οριστικά.
10. Ακόμα αναλαμβάνει την υποχρέωση να παρουσιάσει ως τη Δευτέρα τις μεταρρυθμίσεις που θα προωθήσει, για να υπάρξει μια πρώτη εκτίμηση, αν θα προχωρήσει η συμφωνία.
11. Και τέλος, παραμένει η υποχρέωση της τελευταίας αξιολόγησης του υπάρχοντος Προγράμματος, δηλαδή του Μνημονίου, με την οποία συνδέεται και η εκταμίευση της τελευταίας δόσης. Παραμένει δηλαδή το πρόβλημα του τρόπου κάλυψης του δημοσιονομικού κενού του 2015.. Ενώ το υπόλοιπο των 11 δισ. από την επανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών παραμένει διαθέσιμο μόνο για το σκοπό αυτό κι όχι για να χρηματοδοτήσει πρόσθετες ανάγκες του Προϋπολογισμού.
12. Επί μακρόν όλα τα στελέχη του Σύριζα αλλά και ο ίδιος ο κος Τσίπρας έταζε ότι θα χρησιμοποιούσε τα 11 δις του ΤΧΣ για να ανακουφίσει την κοινωνία και όχι για να δοθούν στους τραπεζίτες και αυτή βεβαίως τη δέσμευση την ακύρωσαν με τις χθεσινές τους υπογραφές. Και το σημαντικότερο αντί τα 11 δις του ΤΧΣ να χρησιμοποιηθούν ως «μαξιλάρι» για την προληπτική πιστωτική γραμμή που εμείς είχαμε σχεδιάσει για να βγούμε οριστικά από τα μνημόνια, αφαιρούνται πια από τον έλεγχο του ΤΧΣ, τίθενται υπό τον έλεγχο των ευρωπαϊκών θεσμών (EFSF, ΕΚΤ, SSM) προκειμένου να χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο αν χρειαστεί για νέα ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.
13. Η απόφαση ανοίγει, επίσης, το δρόμο στην κυβέρνηση, να ζητήσει νέο αναγκαστικό δανεισμό, δηλαδή νέο Μνημόνιο (που θα λέγεται κάπως αλλιώς) και θα έχει αυστηρή επιτήρηση από την Τρόικα (που θα λέγεται στο εξής «οι τρείς θεσμοί»!)
14. Ουσιαστικά η νέα κυβέρνηση παραμένει στο ίδιο σημείο που παρέλαβε τη χώρα από την προηγούμενη. Με δύο σημαντικές επιβαρύνσεις: Πρώτον, ότι οδηγεί ουσιαστικά σε νέο μνημόνιο, ενώ η προηγούμενη κυβέρνηση έβγαινε από το Μνημόνιο. Και δεύτερον, με την αβεβαιότητα που μεσολάβησε, η οικονομική ανάπτυξη έχει υποχωρήσει, οι τραπεζικές καταθέσεις έχουν μειωθεί αισθητά και οι αξιολογήσεις της ελληνικής πιστοληπτικής ικανότητας έχουν επίσης επιδεινωθεί.
15. Αξίζει μόνο να επισημανθεί ότι λόγω της προεκλογικής και μετεκλογικής πολιτικής αβεβαιότητας 25 δις ευρώ ήδη έχουν φύγει από τις τράπεζες. Το κόστος του ELA είναι τώρα 30 φορές μεγαλύτερο (1,5% αντί 0,05%), πράγμα που θα δυσκολέψει αφάνταστα τον τραπεζικό δανεισμό.
16. Η ανεργία, επομένως, είναι βέβαιο ότι θα αυξηθεί. Η ανεργία, δυστυχώς ενώ βρισκόταν σε φάση αποκλιμάκωσης, ειδικά για τους νέους -11,6% μείωση-, όλα δείχνουν ότι θα αρχίσει και πάλι να αυξάνεται. Το κλίμα αβεβαιότητας και οι λαϊκίστικες εξαγγελίες για αύξηση του κατώτατου μισθού προεξοφλήθηκαν ήδη από τις επιχειρήσεις. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα στο διάστημα Δεκεμβρίου – Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2015, συγκριτικά με τους αντίστοιχους περσινούς μήνες, να χαθούν ήδη 51.000 θέσεις εργασίας.
17. Η νέα κυβέρνηση προκάλεσε εκλογές και ξεκίνησε μια νέα «διαπραγμάτευση» που κλόνισε την αξιοπιστία της χώρας, την έφερε σε τροχιά ρήξης με τους εταίρους της, επιδείνωσε την οικονομία και την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό, για να βρεθεί στο ίδιο σημείο που ήταν πριν, αλλά υπό πολύ χειρότερες συνθήκες.
18. Άλλωστε, η επιτυχία ενός προγράμματος σύγκλισης εξαρτάται από το πόσο γρήγορα βγαίνει στις αγορές μια χώρα που βρίσκεται σε πρόγραμμα. Όσο ζητάς νέα δανεικά, τότε επιστρέφεις αυτόματα στο μνημόνιο. Και η κυβέρνηση αυτό πέτυχε: να επιστρέφει οριστικά στο δρόμο των μνημονίων.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos