22 Μαρτίου 2015 Παγκόσμια μέρα νερού - To νερό είναι δημόσιο και κοινωνικό αγαθό

22 Μαρτίου 2015 17:29

Η προστασία των υδάτινων πόρων, αποτελεί βασικό σημείο για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Το νερό είναι δημόσιο και κοινωνικό αγαθό και δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίζεται σαν εμπόρευμα.

Η ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων δεν είναι δυνατόν να υπόκειται σε "κανόνες εσωτερικής αγοράς" και εμπορευματοποίηση.

Θεωρούμε πως το νερό, το περιβάλλον αλλά και γενικότερα κάθε φυσικός πόρος δεν πρέπει να υπερεκμεταλλεύονται και να υποβαθμίζονται. Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και σαν τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται. Η βιώσιμη ανάπτυξη προϋποθέτει την προστασία και την εξοικονόμηση υδάτινων πόρων, ιδιαίτερα δε στα νησιά των Κυκλάδων που ο κίνδυνος λειψυδρίας και υποβάθμισης τους είναι μεγάλος. Πρέπει να θεωρούμε σε κάθε περίπτωση ότι το νερό βρίσκεται σε κατάσταση ανεπάρκειας και δεν είναι δυνατόν να αποτελεί αντικείμενο υπερεκμετάλλευσης και κατασπατάλησης. Κάθε παραπέρα υποβάθμιση της ποιότητας των νερών από υδροβόρες χρήσεις, οδηγεί και σε μείωση της παραγωγής, αλλά και σε υποβάθμιση της αγροτικής γης.

Η πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά και τους φυσικούς πόρους καθώς και η συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων για τη διαχείριση τους είναι δικαίωμα για όλους και όλες και η διαχείριση ενός φυσικού-κοινωνικού αγαθού, όπως το νερό, δεν μπορεί παρά να είναι στα χέρια της κοινωνίας, μέσα από σωστά δομημένες αυτοδιοικητικές δομές, κάτω από δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο. Η "ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων" δεν μπορεί να συνεπάγεται ούτε να προϋποθέτει σε καμία περίπτωση ότι είναι δυνατόν να λειτουργήσει με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Η παγκόσμια μέρα του νερού προσφέρει τη δυνατότητα ενημέρωσης, δράσης και αγώνα για την προάσπιση κάθε δημόσιου αγαθού, μέσα από την κατεύθυνση της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας μας και των νησιών μας.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos