Ψήφισμα διαμαρτυρίας Σίφνου για το ΦΠΑ

29 Μαϊος 2015 14:37

Την Τετάρτη 27 Μαΐου 2015 στις 18:30, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στην αίθουσα του ΔΣ του Δήμου Σίφνου παρουσία του Επάρχου Μήλου & Σίφνου κ. Νικολάου Βενάκη, του Δημάρχου Σίφνου κ. Ανδρέα Μπαμπούνη, δημοτικών και τοπικών συμβούλων, προέδρων και μελών συλλόγων και φορέων της Σίφνου και δημοτών.


Ήταν μία συγκέντρωση διαμαρτυρίας σε σχέση με την ενδεχόμενη αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας, την επιβολή πρόσθετων φόρων σε είδη ένδυσης, υπόδησης και λοιπά είδη καθώς και την επιβολή τέλους διανυκτέρευσης που εξετάζει η Κυβέρνηση.
Στη συνάντηση αυτή εκδόθηκε το ακόλουθο ψήφισμα (σε συνέχεια των προηγούμενων ψηφισμάτων και αποφάσεων που είχαν εκδοθεί τα τελευταία χρόνια για το συγκεκριμένο θέμα):

 

Οι αυτοδιοικητικοί, παραγωγικοί και κοινωνικοί και φορείς της Σίφνου, για 3η συνεχή φορά τα τελευταία χρόνια εκφράζουμε την βαθύτατη αγωνία και ανησυχία μας για το ενδεχόμενο κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας, που αυτές τις ώρες και σύμφωνα με "διαρροές" και "πληροφορίες", βρίσκεται στο τραπέζι της τελικής διαπραγμάτευσης μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών.
Αυτή την ύστατη ώρα δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση πως το ειδικό φορολογικό καθεστώς των νησιών είναι για μας αδιαπραγμάτευτο και είμαστε αποφασισμένοι να το προασπίσουμε με κάθε τρόπο. Ως εκ τούτου, η σθεναρή και δυναμική αντίδρασή μας, είναι δεδομένη. Η τυφλή φοροεισπρακτική λογική και η αδιέξοδη πολιτική που επιβάλλεται στη χώρα, δεν μπορεί να περάσει ως οδός «σωτηρίας».
Αδυνατούμε να αντιληφθούμε την εμμονή των δανειστών σε ένα μέτρο περιορισμένου δημοσιονομικού οφέλους, σε αντίθεση με την αθεράπευτη βλάβη που θα επιφέρει στην οικονομία των νησιών.
Ακόμη και το υποτιθέμενο δημοσιονομικό όφελος των 347 εκατ. ευρώ (που ψευδώς προβάλλεται, ενώ κάθε επιστημονική ανάλυση αποδεικνύει ότι σε καμία περίπτωση το όποιο δημοσιονομικό όφελος δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο των 45 εκατ. Ευρώ) που θα προκύψει από τυχόν κατάργηση των μειωμένων συντελεστών, θα είναι ασήμαντο, μπροστά στις επιπτώσεις που θα επιφέρει, καθώς θα αποτελέσει την ταφόπλακα κάθε παραγωγικής δραστηριότητας στα νησιά μας.
Οι δανειστές και το οικονομικό επιτελείο που συνδιαλέγεται μαζί τους, θα πρέπει να αντιληφθούν πως οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά, δεν αποτελούν προνόμιο, αλλά ανάγκη. Δεν παραβιάζουν, αλλά αποκαθιστούν τη δικαιοσύνη.
Το ειδικό φορολογικό καθεστώς για τα νησιά του Αιγαίου υιοθετήθηκε για να αντισταθμιστούν οι αρνητικές συνέπειες της νησιωτικότητας και ιδιαίτερα το αυξημένο κόστος διαβίωσης και δραστηριοποίησης στις νησιωτικές αυτές περιοχές. Κατά συνέπεια, δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται ως μια συνήθης «ευνοϊκή φορολογική ρύθμιση», που ανάλογα με τις συγκυρίες τίθεται προς αμφισβήτηση.
Είναι κρίσιμης σημασίας να γίνει αντιληπτό από εκείνους που απεργάζονται την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, σε ποια περιοχή αναφέρονται.
Στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου με τις δραματικές ελλείψεις στον ζωτικής σημασίας τομέα της υγείας, όπου ο αριθμός γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού είναι θεαματικά συρρικνωμένος σε σύγκριση με την ηπειρωτική Ελλάδα. Ανάλογες είναι οι ελλείψεις στους τομείς της παιδείας και της κοινωνικής πρόνοιας.
Στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, όπου οι μεταφορές έχουν υποστεί ισχυρό πλήγμα, μέσω των δραστικών περιορισμών των κονδυλίων για την επιδότηση των ακτοπλοϊκών συνδέσεων στις άγονες γραμμές, με συνεπακόλουθο τον περιορισμό των ακτοπλοϊκών δρομολογίων.
Στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, πύλη και σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που καλούνται να σηκώσουν το δυσανάλογο βάρος της εισόδου παράτυπων μεταναστών και προσφύγων.
Στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, όπου λόγω του εικονικού υπολογισμού εισοδημάτων, έχει επέλθει δραματική περικοπή των κοινοτικών πόρων για βασικά έργα υποδομής.
Στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου όπου αυτή την ώρα υλοποιείται το μεγαλύτερο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων στη χώρα, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ.
Στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, που λόγω τουρισμού, είναι η κατ' εξοχήν περιοχή που μπορεί να δώσει ελπίδα ανάκαμψης και αναπτυξιακή προοπτική σε μια συρρικνωμένη εθνική οικονομία.
Στα νησιά του Αιγαίου, που μετά τα παραπάνω, είναι προφανές ότι μακράν απέχουν από την εικόνα της ευημερίας που τεχνηέντως καλλιεργείται.
Κατόπιν αυτών, δηλώνουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να συνεχιστεί αυτός ο παραλογισμός. Όλα έχουν όρια, που στην περίπτωση των νησιών μας, έχουν ξεπεραστεί προ πολλού.
Δεν μπαίνουμε καν στη συζήτηση κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου και σε οποιαδήποτε άλλη πρόσθετη φορολογία, που σε κάθε περίπτωση δεν τίθεται σε διαπραγμάτευση.
Αντιθέτως, δηλώνουμε ότι δεν θα ανεχθούμε άλλο καταστάσεις που διαμορφώνουν συνθήκες κατάφωρης ανισότητας των νησιών του Νοτίου Αιγαίου, σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ελλάδα και ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την άμεση αποκατάσταση των δυσμενών συνθηκών που διαμορφώθηκαν την τελευταία εξαετία της ύφεσης στα νησιά.
Ζητάμε από τους δανειστές, να εγκαταλείψουν τις παράλογες και αντιαναπτυξιακές βλέψεις τους.
Ενημερώνουμε ότι δεν θα ανεχθούμε καμία στάση υποχωρητικότητας από τους τοπικούς κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους, που τους θέτουμε προ των ευθυνών τους ζητάμε να ξεκαθαρίσουν άμεσα τη θέση και τη στάση τους και τους καθιστούμε υπεύθυνους για ό,τι συμβεί.
Μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ υπάρχουν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με την επίκληση ιδιαίτερων γεωγραφικών χαρακτηριστικών.
Στο θέμα της υπεράσπισης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ , στο ζήτημα της διατήρησης της ανταγωνιστικότητας του τουρισμού και της τοπικής οικονομίας , δεν υπάρχουν κομματικές και παραταξιακές λογικές. Πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι γιατί είναι ζήτημα επιβίωσης των νησιών μας.
Δεν είμαστε απέναντι στην κυβέρνηση, είμαστε δίπλα της και έτοιμοι να την στηρίξουμε σε μία έντιμη συμφωνία. Είναι όμως αδιαπραγμάτευτη η υπεράσπιση και διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν για τα νησιά μας.
Μετά από πέντε χρόνια βαθύτατης ύφεσης, ο τόπος δεν αντέχει άλλο να βυθίζεται από πολιτικές και αποφάσεις που αντιμετωπίζουν τη ζωή ως ένα σύνολο στατιστικών δεικτών. Ούτε οι αρχές της οικονομικής επιστήμης δεν μπορούν να επιβραβεύσουν την ορθότητα αυτών των εμμονών, αφού το μόνο που θα επιτευχθεί θα είναι η περαιτέρω επιδείνωση του οικονομικού κλίματος και η ενίσχυση της ύφεσης.
Ζητάμε από την κυβέρνηση να αποσύρει από το τραπέζι των διαβουλεύσεων κάθε σκέψη ή πρόταση για παρέμβαση στο ισχύον καθεστώς ΦΠΑ ή για επιβολή άλλων έμμεσων ή άμεσων φόρων και να στραφεί στην άρση των δυσμενών συνθηκών που έχουν φέρει τα νησιά σε μειονεκτική θέση έναντι της ηπειρωτικής χώρας.
Σε περίπτωση που επιχειρηθεί να γίνει νόμος του Κράτους η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας ή η επιβολή άλλων φόρων:
Α) θα προσφύγουμε στα Ελληνικά και Ευρωπαϊκά Δικαστήρια.
Υπάρχει ισχυρή νομιμοποιητική βάση που επιβάλλει την θέσπιση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. Λόγοι εξισορρόπησης γεωγραφικών, οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων.
Η προσφυγή προτείνουμε να γίνει από τα συλλογικά μας όργανα (Περιφέρειες και ΠΕΔ Νοτίου & Βορείου Αιγαίου), την αυτοδιοίκηση, τους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων και των φορέων κάθε νησιού.

Β) θα υλοποιήσουμε κάθε απόφαση η οποία θα προταθεί από τα συλλογικά μας όργανα (Περιφέρειες Νοτίου και Βορείου Αιγαίου, ΠΕΔ Νοτίου & Βορείου Αιγαίου).

Το παρόν ψήφισμα υπογράφουν οι:

Έπαρχος Π.Ε. Μήλου και Σίφνου
Δήμαρχος Σίφνου
Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι
Μέλος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων
Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σίφνου
Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Σίφνου
Πολιτιστικό Κέντρο Σίφνου
Σύλλογος Επαγγελματιών και Εμπόρων Σίφνου
Σύλλογος Ιδιοκτητών Ενοικιαζομένων Δωματίων & Διαμερισμάτων Σίφνου
Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφνου

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos