Ομιλία Νίκου Συρμαλένιου στη Βουλή: «Να εξαιρεθούν από το νομοσχέδιο οι τοπικοί τηλεοπτικοί σταθμοί»

22 Οκτωβρίου 2015 13:17

Ένα από τα πιο ρηξικέλευθα νομοσχέδια, τα οποία έρχονται τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, το οποίο έρχεται για να βάλει μια τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο, το οποίο για δυόμισι δεκαετίες ήταν σχεδόν ασύδοτο και διαπλεκόμενο, χαρακτήρισε το υπό συζήτηση νομοσχέδιο για τις άδειες τηλεοπτικών μέσων ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, μιλώντας στη Βουλή. Όπως επεσήμανε, γι' αυτό ακριβώς το λόγο υπάρχει σφοδρή αντίδραση από τη μεριά της Αντιπολίτευσης.

Ο Ν. Συρμαλένιος έθεσε το ζήτημα των περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών, τονίζοντας, μεταξύ άλλων τα εξής: «Από τη στιγμή που γίνεται μια επαναστατική τομή για τους εθνικής εμβέλειας τηλεοπτικούς σταθμούς πρέπει να εξαιρεθούν, προς το παρόν, τα περιφερειακής εμβέλειας ή τοπικής εμβέλειας τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης, γιατί εκεί ισχύουν και πρέπει να ισχύσουν άλλα κριτήρια. Καταρχήν, πρέπει να υπάρξει διάκριση μεταξύ Εθνικής, Περιφερειακής και Τοπικής εμβέλειας. Στο νομοσχέδιο υπάρχει μόνο μια διάκριση μεταξύ Εθνικής και Περιφερειακής εμβέλειας. Οι τηλεοπτικοί σταθμοί και στα Δωδεκάνησα και στις Κυκλάδες, πιθανόν και το Βόρειο Αιγαίο και αλλού, δεν έχουν τη δυνατότητα να έχουν αυτή τη μεγάλη εμβέλεια που να καλύπτουν Περιφερειακή κλίμακα. Για το λόγο αυτό πρέπει να γίνει η διάκριση και σε Τοπικής εμβέλειας τηλεοπτικούς σταθμούς, που να εκπέμπουν σε επίπεδο επαρχίας ή επαρχείου είτε περιφερειακής ενότητας.

 

Ο Ν. Συρμαλένιος τόνισε ότι οι Τοπικοί τηλεοπτικοί σταθμοί συμβάλλουν στην κοινωνική συνοχή και στη Δημοκρατία, προσθέτοντας: «Αυτοί οι σταθμοί πραγματικά έχουν αναδείξει επανειλημμένως όλα αυτά τα χρόνια, τα οξυμένα προβλήματα της Περιφέρειας, έχουν αναδειχθεί έτσι και αλλιώς σε χώρους διαλόγου και Δημοκρατίας, κάτι το οποίο δεν γίνεται με τον τρόπο που πρέπει να γίνεται στα Εθνικής εμβέλειας τηλεοπτικά μέσα και επόμενος η ύπαρξή τους είναι ζωτικής σημασίας για τις τοπικές κοινωνίες».

Ο Νίκος Συρμαλένιος ζήτησε να εξαιρεθούν από το νομοσχέδιο αυτό οι τοπικοί τηλεοπτικοί σταθμοί και να υπάρξει μια ρύθμιση, η οποία θα γίνει μέσα από ενδελεχή διάλογο και διαβούλευση. Εάν, ωστόσο, οι σταθμοί αυτοί περιληφθούν στο παρόν νομοσχέδιο, αυτό θα πρέπει να γίνει με κριτήρια τέτοια, που να ανταποκρίνονται στα δεδομένα που να εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητά των τοπικών τηλεοπτικών σταθμών και συγκεκριμένα, να λαμβάνουν υπόψη τις θέσεις απασχόλησης και την οικονομική δυνατότητα των ιδιοκτητών, που μπορεί να είναι σε κάποιες περιπτώσεις και η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

22/10/2015

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos