Λαική Συσπείρωση Νοτίου Αιγαίου

12 Φεβρουαρίου 2016 09:41

Κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 10 Φεβρουαρίου τέθηκαν εκτός ημερήσιας διάταξης τα ζητήματα α) υποβολής αιτήματος της Περιφέρειας προς το Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων για παράταση των συμβάσεων επιδοτούμενων αεροπορικών γραμμών που ισχύουν μέχρι 31/10/2016 και β)πρόταση του κ. Γ. Χαλκιδιού Περιφερειακού Συμβούλου για τη θέση του Π.Συμβουλίου σχετικά με την κατάσταση στη Κω σε σχέση με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.


Α) Η Λαϊκή Συσπείρωση στη συζήτηση του θέματος για την παράταση των συμβάσεων των επιδοτούμενων αεροπορικών γραμμών, τόνισε ότι, στην βάση του όρου «άγονη γραμμή» έχουν θησαυρίσει εφοπλιστές ακτοπλόοι, και αεροπορικές εταιρείες, χωρίς στην ουσία να καλύπτονται οι συγκοινωνιακές ανάγκες των νησιών μεταξύ τους και με την ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά αντίθετα, οι κάτοικοι των νησιών πληρώνουν πανάκριβα εισιτήρια, παρ’ όλο που το κόστος της γραμμής είναι πληρωμένο από το κράτος, δηλαδή από τα λεφτά της φοροληστεία του λαού. Η πραγματικότητα είναι ότι οι γραμμές που εξυπηρετούν τα νησιά δεν είναι ικανοποιητικά κερδοφόρες για τις εταιρείες, οι οποίες απαιτούν ολοένα και περισσότερα. Γι’αυτό και η λύση που προτείνει η Λαϊκή Συσπείρωση για Κρατικό Ενιαίο Φορέα Μεταφορών που θα ικανοποιεί τις ανάγκες των νησιωτών και όχι τα συμφέροντα ή το κέρδος των αεροπορικών ή ακτοπλοϊκών εταιρειών είναι και η μόνη που θα δώσει λύση σε δημόσια, τακτική, φθηνή και ασφαλή συγκοινωνία.
Είναι η πρόταση που απευθύνουμε στο λαό για διεκδίκηση, ανταποκρίνεται στις ανάγκες του, την ίδια ώρα που έχει πληρώσει στους εφοπλιστές (εκτός από τα αφορολόγητα καύσιμα και τις απίστευτες φοροαπαλλαγές), πάνω από 1 δισ. ευρώ την τελευταία 12ετία, και 45 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο στις αεροπορικές εταιρείες.
Γι’ αυτό και καταψήφισε την παράταση της απαράδεκτης σύμβασης.

Β)Στο θέμα της σημερινής κατάστασης όπως διαμορφώθηκε στη Κω, η πρόταση που τέθηκε για ψήφιση ήταν περισσότερο ένα ευχολόγιο παρά σαφή θέση του Περιφερειακού Συμβουλίου και ανάληψης ευθυνών από την Περιφερειακή Αρχή ως προς το θέμα των μεταναστών και προσφύγων, γι’ αυτό και δεν την ψήφισε η Λ.Σ.
Με ξεκάθαρο τρόπο η Λαϊκή Συσπείρωση τοποθετήθηκε ενάντια στην δημιουργία των hot spots, γιατί αποτελούν κέντρα διαλογής για μετεγκατάσταση ενός μηδαμινού αριθμού προσφύγων, όσων κριθούν χρήσιμοι για τα μονοπώλια κρατών - μελών της ΕΕ που θα τους επιλέξουν και εγκλωβισμού των περισσότερων προσφύγων – μεταναστών. Είναι άμεση ανάγκη να γίνεται απευθείας μεταφορά των προσφύγων από τα νησιά στις χώρες προορισμού τους, και μάλιστα να βρεθεί τρόπος απευθείας μεταφοράς των προσφύγων από την Τουρκία στις χώρες προορισμού για να μην πνίγονται στη θάλασσα του Αιγαίου εκατοντάδες ξεριζωμένοι από πολέμους και φτώχεια. Να παρθούν μέτρα για υποδομές που να εξασφαλίζουν αξιοπρεπή διαμονή, σίτιση, περίθαλψη και μετακίνηση των προσφύγων για το χρονικό διάστημα που χρειάζεται μέχρι την αναχώρησή τους για τις χώρες προορισμού τους.
Η Λαϊκή Συσπείρωση τόνισε επίσης ότι δεν αρκεί η προσπάθεια που πρέπει να γίνει για να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες και δομές για την υποδοχή του ρεύματος των προσφύγων αν δεν συνδυαστεί με την πάλη που πρέπει να κάνει ο λαός μας, για την αντιμετώπιση των αιτιών που γεννούν το πρόβλημα, δηλαδή των καπιταλιστικών συμφερόντων και ανταγωνισμών για το μοίρασμα του ενεργειακού πλούτου της περιοχής της Μεσογείου, που φέρνουν πόλεμο, φτώχεια και προσφυγιά.
Να απεμπλακεί η χώρα μας από τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην περιοχή, την στιγμή μάλιστα που προδιαγράφονται επικίνδυνες εξελίξεις με την ανάθεση στο ΝΑΤΟ της φύλαξης των συνόρων Ελλάδας-Τουρκίας, όταν το ίδιο δεν αναγνωρίζει σύνορα ανάμεσα σε Ελλάδα-Τουρκία. Η επιχείρηση γκριζαρίσματος του Αιγαίου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και τα λεγόμενα «ευρωπαϊκά σύνορα» αποτελούν το όχημα για συνολικότερες, ντε φάκτο, αμφισβητήσεις σε Αιγαίο και Κύπρο, που εξυπηρετούν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Ρόδος 11/02/2016

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos