Παγκόσμια Ημέρα Πολιτικής Προστασίας

03 Μαρτίου 2016 11:43

Εκδήλωση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016 στην Αθήνα από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος και το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την Παγκόσμια Ημέρα Πολιτικής Προστασίας, όπου παρουσιάστηκε και ο Οδηγός Επιχειρησιακού Σχεδιασμού για τη διαχείριση κινδύνων σε επίπεδο Δήμων, καθώς και στρατηγικές δράσεις της ΚΕΔΕ σε θέματα Πολιτικής Προστασίας.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Πατούλης τόνισε πως η ενδυνάμωση της επιχειρησιακής προετοιμασίας των δομών των δήμων για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων για την αντιμετώπιση καταστροφών που προκαλούνται από φυσικά φαινόμενα ή από τεχνολογικούς κινδύνους, είναι αναγκαία όχι μόνο γιατί αυτό απορρέει εκ του Νόμου, αλλά γιατί αυτό επιτάσσει το συμφέρον των δήμων και των πολιτών. Αναφερόμενος στον Οδηγό, που εκπονήθηκε από το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τόνισε ότι αποτελεί ένα καθοριστικό βήμα για να αποκτήσουν οι Δήμοι όλης της χώρας ένα ενιαίο, οριζόντιο σχέδιο Πολιτικής Προστασίας, ώστε να μπορέσουν να ασκήσουν ουσιαστικά τις αρμοδιότητες τους, όπως αυτές περιγράφονται από τον «Καλλικράτη».

Η κατακόρυφη αύξηση των προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών ήταν ένα θέμα στο οποίο δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στις ομιλίες ενώ συζητήθηκαν τρόποι με τους οποίους η Αυτοδιοίκηση μπορεί να αναβαθμίσει και να ενισχύσει την παρουσία της στους εθνικούς και διεθνείς μηχανισμούς διαχείρισης έκτακτων περιστατικών, μιας και έτσι μπορεί να αξιοποιηθούν στην Ελλάδα, γνώσεις και εμπειρίες που θα αποκτηθούν σε εθνικό και διεθνές επίπεδο αντίστοιχα.

Ο Δήμαρχος Μυκόνου και μέλος Δ.Σ. του Ι.Τ.Α. Κωνσταντίνος Κουκάς δήλωσε παρών και παρακολούθησε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις ομιλίες της εκδήλωσης, μιας και όπως επισήμανε ο Γενικός Διευθυντής Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Έκτακτων Αναγκών Φ. Θεοδώρου, ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας είναι ιδιαίτερα σημαντικός.

«Η Μύκονος οφείλει αναμφίβολα, ως κορωνίδα του τουρισμού στο Αιγαίο να είναι ενημερωμένη, προετοιμασμένη και οργανωμένη από κάθε άποψη και όσο αυτό είναι εφικτό δεδομένων συνθηκών, ώστε να μπορεί να αντιμετωπίζει καταστροφές που προκαλούνται από φυσικά αίτια, καθώς και ανθρωπιστικές κρίσεις ως αποτέλεσμα προβλημάτων των σύγχρονων κοινωνιών. Χρειάζεται να οργανωθούν και να σταθεροποιηθούν οι προβλεπόμενες δομές στο δήμο μας για να αντιμετωπιστούν και να διαχειριστούν τέτοιου είδους κρίσεις. Γι’ αυτό παρακολουθούμε το θεσμικό πλαίσιο, το οποίο χρειάζεται βελτίωση στα πλαίσια της προβλεπόμενης νομοθεσίας. Επιδιώκουμε να το εφαρμόσουμε, καταρτίζοντας ολοκληρωμένο σύντομα Επιχειρησιακό Σχέδιο Αντιμετώπισης Κρίσεων, στηριζόμενοι και σε ευαίσθητους και εκπαιδευμένους εθελοντές δημότες, που τόσες φορές έχουν δείξει την ευαισθησία τους σε σχετικά θέματα προσφοράς στο δήμο μας» σημείωσε ο Δήμαρχος Κ. Κουκάς.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos