Λαική Συσπείρωση Νοτίου Αιγαίου: Η τοποθέτησή μας για τον τουρισμό

30 Μαρτίου 2016 19:55

Είναι διαπιστωμένο και με συγκεκριμένα στοιχεία ότι ο τουρισμός , παρά την συνεχιζόμενη καπιταλιστική κρίση, παρουσίασε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, και αποτελεί έναν από τους πιο δυναμικούς κλάδους σε διεθνές επίπεδο.
Μέσα από το πλαίσιο δράσεων για το τουρισμό και την στρατηγική που έχει χαράξει η Περιφέρεια, με ένα φιλόδοξο, δαπανηρό, πρόγραμμα που θα στηρίξει, θα χρηματοδοτήσει με την επίβλεψη και την συνεργασία του ΣΕΤΕ, επιδιώκεται να επιτευχθεί το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε επιχειρήσεις του κλάδου του τουρισμού.


Σε όλο αυτό το σχέδιο προώθησης του τουρισμού, εξακολουθεί, όπως ακριβώς και σε άλλες στρατηγικές για την ανάπτυξη, να παραμένει αθέατη, να μην αποτυπώνεται ούτε μια λέξη, η ίδια η πραγματικότητα για μας. Και ποια είναι αυτή.
Πάνω απ’ όλα ο τουρισμός, οι διακοπές, είναι λαϊκό δικαίωμα για όλους και όχι ένα εμπόρευμα, που το 80% των Ελλήνων δεν μπορεί να το αγοράσει.
Για να κινηθεί όλη αυτή η ατμομηχανή της οικονομίας όπως συχνά αναφέρετε τον τουρισμό, καλούνται κάθε χρόνο χιλιάδες ξενοδοχοϋπάλληλοι να δουλέψουν σε συνθήκες γαλέρας, σπουδαστές και ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι με τρακόσια και τετρακόσια ευρώ σε συνθήκες απίστευτης εντατικοποίησης.
Την ίδια στιγμή που εκτινάσσονται τα κέρδη των μεγάλων τουριστικών επιχειρήσεων, αντίστροφα οι μισθοί των εργαζομένων ολοένα και πέφτουν, μένουν για μήνες απλήρωτοι, δικαιώματα εξαφανίζονται, έχοντας οι επιχειρηματίες στο πλευρό τους αρωγούς όλες τις κυβερνήσεις μέχρι σήμερα, για να γίνει πιο φθηνή η τιμή της εργατικής δύναμης.

Άρα λοιπόν μπαίνει το ζήτημα σε όφελος ποιανού είναι αυτή η ανάπτυξη? Θεωρείτε ότι οι εργαζόμενοι είναι ωφελημένοι να δουλεύουν σε απαράδεκτες συνθήκες και με μισθούς πείνας την ίδια στιγμή που παράγουν έναν τεράστιο πλούτο? Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι αυτή τη στιγμή, είναι οι πιο βάναυσα εκμεταλλευόμενοι εργαζόμενοι.
Ανάλογες είναι οι συνέπειες στους αυτοαπασχολούμενους και μικρομεσαίους στο τουρισμό. Ναι μεν μπορεί να πάρουν κι αυτοί ένα πολύ μικρό μερίδιο από την όλη αυτή δραστηριότητα , τη διαφήμιση ή την προώθηση του στρατηγικού σας σχεδίου, αλλά φροντίζει η ίδια η κυβέρνηση, το ίδιο το αστικό κράτος και δημιουργεί ένα τέτοιο ασφυκτικό, άκαμπτο, νομοθετικό πλαίσιο, ώστε να τα γυρίσουν πίσω στο πολλαπλάσιο μέσω της άγριας φορολογίας. Ο κύκλος που κάνει το χρήμα, είναι προσανατολισμένος ώστε να καταλήγει όλος αυτός ο πλούτος στα μεγάλα τουριστικά συγκροτήματα και στα μονοπώλια στο τουρισμό.

Να γιατί λέμε ότι αυτός ο δρόμος ανάπτυξης, συνοδεύτηκε και θα συνεχίσει να εξελίσσεται ακόμα προς το χειρότερο για τους εργαζόμενους, με το τσάκισμα των δικαιωμάτων τους, αλλά και της συντριπτικής πλειοψηφίας των αυταπασχολουμένων και των οικογενειακών επιχειρήσεων στον κλάδο .

Είνει πολύ σημαντικό ακόμα να επισημάνουμε εδώ, ότι το τοπίο, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί με τους ανταγωνισμούς των μονοπωλίων στην περιοχή της Μεσογείου για την ενέργεια, επηρεάζει άμεσα και τον τουρισμό. Από την άλλη δεν μπορούν να αποφύγουν τις συγκρούσεις για την επικράτηση των μεν ή των δε μονοπωλίων. Στον καπιταλισμό, σε αυτό το βάρβαρο σύστημα, τα παραπάνω αποτελούν αντιθέσεις που δεν μπορούν να γεφυρωθούν. Εφόσον, όμως, δεν συμβούν γεγονότα που επηρεάζουν τον τουρισμό (όπως πολεμικές συγκρούσεις κ.λπ.), η κερδοφορία μιας χούφτας ομίλων είναι δεδομένη, ενώ μεγαλώνει και ο ανταγωνισμός.

Από αυτή την κερδοφορία, όμως, θα μείνει μακριά σημαντικό τμήμα των αυτοαπασχολούμενων, ενώ όσες επιχειρήσεις δεν αντέξουν τον ανταγωνισμό θα κλείσουν, προκαλώντας νέες στρατιές ανέργων.Η ανάπτυξη που εμείς προτείνουμε αφορά στο σύνολο των λαϊκώνστρωμάτων, δηλαδή και αυτούς που εργάζονται στον τουρισμό - επισιτισμό, για δουλειά με πλήρη δικαιώματα, αποδοχές που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες τους, και στο λαό που έχει δικαίωμα σε φτηνό, ποιοτικό τουρισμό και αναψυχή. Αυτά λείπουν, ούτε καν αναφέρονται στο στρατηγικό σας σχέδιο. Και πως θα μπορούσαν να υπάρχουν τέτοιες αναφορές, όταν η αφρόκρεμα της εργοδοσίας στον κλάδο, ο ΣΕΤΕ, επιβλέπει, συμβουλεύει και χαράσσει την πολιτική προς όφελός της, με τη δική σας στήριξη.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos