Δήμος Μυκόνου: «Σχέδιο Νόμου για την αναδιοργάνωση των Υποθηκοφυλακείων της χώρας»

04 Ιουλίου 2016 19:16

Κύριε Υπουργέ,

Με μεγάλη μας έκπληξη διαπιστώσαμε, ότι με το σχέδιο νόμου για την αναδιοργάνωση των Υποθηκοφυλακείων της Χώρας συστήνεται έμμισθο υποθηκοφυλακείο Σύρου στο οποίο υπάγονται οι νήσοι Σύρου, Άνδρου, Κύθνου, Μήλου, Μυκόνου, Σερίφου, Σίφνου, Τήνου και Κιμώλου και ταυτόχρονα καταργείται το Υποθηκοφυλακείο και Κτηματολογικό Γραφείο Μυκόνου.

Η ως άνω συγχώνευση, αποτελεί ακόμα ένα χτύπημα κατά της νησιωτικότητας, ύστερα και από την αύξηση του ΦΠΑ και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην αποδυνάμωση των νησιών μας, τα οποία λόγω του τουρισμού, αποτελούν σημαντική πηγή εσόδων της χώρας.
Ιδίως, όσον αφορά το νησί της Μυκόνου, στο οποίο υπάρχει έντονη οικονομική δραστηριότητα και γίνονται οι περισσότερες αγοραπωλησίες και άλλες κτηματολογικές πράξεις, είναι αδιανόητο να μεταφερθεί το Υποθηκοφυλακείο σε όμορο νησί.


Η επιβάρυνση για τους κατοίκους, τους δικηγόρους, τους μηχανικούς, τους συμβολαιογράφους και τυχόν ενδιαφερόμενους επενδυτές και πολίτες του νησιού μας θα είναι τεράστια, γιατί για κάθε μεταβολή στα περιουσιακά στοιχεία όπως γονική παροχή, αποδοχή κληρονομιάς, τροποποίηση σύστασης, οικοδομική άδεια, νομιμοποίηση αλλά ακόμα και για την παραλαβή ενός και μόνο πιστοποιητικού θα απαιτείται η διανυκτέρευση στη Σύρο λόγω του τρόπου ακτοπλοϊκής σύνδεσης των Κυκλάδων. Δηλαδή για μία τόσο απλή πράξη θα απαιτούνται μεταφορικά, κόστος σίτισης και διαμονής καθώς και πολύτιμος χρόνος τουλάχιστον μίας ημέρας. Όπως καταλαβαίνετε, όλα τα παραπάνω αυξάνουν δραματικά το κόστος μίας απλής πράξης, σε περίπτωση δε μιας πολύπλοκης υπόθεσης, που απαιτεί επαναλαμβανόμενες επισκέψεις στο Υποθηκοφυλακείο, το κόστος καθίσταται σχεδόν απαγορευτικό.


Θεωρούμε αδιανόητο στον πρωταθλητή τουρισμού της χώρας και έναν από τους βασικούς χρηματοδότες της εθνικής οικονομίας, αντί το κράτος να επιδεικνύει ιδιαίτερη μέριμνα και στελέχωση των υπηρεσιών, αντιθέτως να εγκαταλείπει εντελώς τη Μύκονο. Όλες οι δημόσιες δομές είναι αποψιλωμένες και τώρα χωρίς καμμία μελέτη θέλετε να μας στερήσετε μία ακόμη υπηρεσία, η οποία μάλιστα πέρα από την προφανή εξυπηρέτηση επαγγελματιών και πολιτών, είναι κερδοφόρα και δίχως τη παραμικρή επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό.

Αντίστοιχα, όταν συγχωνεύτηκαν οι Δ.Ο.Υ. μετά από διαβούλευση, αποφασίστηκε ορθώς να παραμείνουν ως έχουν οι Δ.Ο.Υ. Μυκόνου και Σαντορίνης, λόγω του τεράστιου όγκου των συναλλαγών.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Μυκόνου με την υπ’ αριθμ. 97/2016 ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση του διαμαρτύρεται έντονα για το σχέδιο νόμου και σας καλεί όπως στο ίδιο σχέδιο νόμου συσταθεί άμισθο ή έμμισθο Υποθηκοφυλακείο Μυκόνου.

Είμαστε στη διάθεση σας για κάθε διευκρίνιση.

Με εκτίμηση,

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΜΥΚΟΝΟΥ

Κωνσταντίνος Π. Κουκάς

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos