Συνάντηση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργου Χατζημάρκου με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ κ. Γιώργο Στασινό

09 Σεπτεμβρίου 2016 13:24

Ουσιαστικότερη και πιο αποτελεσματική η συνεργασία Περιφέρειας – ΤΕΕ, αρχής γενομένης από τους επικείμενους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς ιδεών

Την επίσκεψη του Προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Γιώργου Στασινού, δέχθηκε σήμερα, Πέμπτη, στο γραφείο του, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος.

Στην διάρκεια της συνάντησης, στην οποία παρόντες ήταν ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας κ. Μιχάλης Τσουβαλάς και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Αναπτυξιακής Εταιρείας της Περιφέρειας «Ενεργειακή ΑΕ», κ. Λούης Σορωνιάτης, τέθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τεχνικός κόσμος, καθώς και ζητήματα που αφορούν στον τρόπο παραγωγής και εκτέλεσης δημοσίων έργων.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον νέο νόμο 4412/ 2016 για την ανάθεση και εκτέλεση των δημοσίων συμβάσεων, ο οποίος έχει οδηγήσει σε αδράνεια την όλη διαδικασία εκτέλεσης δημοσίων έργων, δεδομένου ότι για την εφαρμογή του απαιτείται πλήθος υπουργικών αποφάσεων, διευκρινιστικών εγκυκλίων και υποδειγμάτων εγγράφων, που προβλέπονται από τον ίδιο το νόμο και δεν έχουν ακόμη εκδοθεί.

Επιπλέον, έχουν «παγώσει» οι διαδικασίες δημοπράτησης έργων του ΕΣΠΑ, καθώς όλα τα τεύχη δημοπρασιών συντάχθηκαν με βάση τα προ του νόμου 4412/2016 ισχύοντα, με αποτέλεσμα να χρειάζεται σύνταξη νέων τευχών για όσα δεν είχαν προκηρυχτεί.
Θέματα που αφορούν γενικότερα τον κλάδο των μηχανικών όπως η απασχόληση, τέθηκαν στη σημερινή συνάντηση, όπου κοινός τόπος ήταν ότι η πορεία του κατασκευαστικού κλάδου επηρεάζει καθοριστικά την πολυσυζητημένη ανάκαμψη της οικονομίας που η χώρα έχει ανάγκη και που χωρίς εκλογίκευση της υπέρογκης φορολόγησης των ακινήτων και της επιχειρηματικότητας, επιτάχυνση των διαδικασιών εκτέλεσης των δημοσίων έργων, αποσαφήνιση του θεσμικού πλαισίου και γενικά διαμόρφωση φιλόξενου οικονομικού και θεσμικού περιβάλλοντος, δεν μπορεί να επιτευχθεί.
Η σημερινή συνάντηση επισφραγίστηκε με την βούληση για ενίσχυση της συνεργασίας του κεντρικού φορέα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, ως θεσμοθετημένου συμβούλου της πολιτείας, με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, προκειμένου η συνεργασία αυτή να γίνει περισσότερο ουσιαστική και αποτελεσματική.

Ήδη ο κ. Στασινός, εξέφρασε την ευαρέσκεια και το έντονο ενδιαφέρον του φορέα που εκπροσωπεί για την πρωτοβουλία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου να προχωρήσει τον προσεχή Οκτώβριο στην διενέργεια εννέα αρχιτεκτονικών διαγωνισμών ιδεών και δήλωσε ότι επ’ αυτού θα υπάρξει στενή συνεργασία της Περιφέρειας με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos