Στις εκδηλώσεις της Κύθνου για την υποδοχή των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Ιγνατίου, ο Περιφερειάρχης Γ. Χατζημάρκος και ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γ. Λεονταρίτης

03 Οκτωβρίου 2016 15:53

Ξεκινούν το αμέσως προσεχές διάστημα οι εργασίες για το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Κύθνου, στο κτίριο του Παλαιού Δημαρχείου


Στις διήμερες εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα στην Κύθνο, για την υποδοχή των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Ιγνατίου Κοζαδίνου, Μητροπολίτου Μαριουπόλεως, του Κυθνίου, παρέστησαν ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος και ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Γιώργος Λεονταρίτης.
Η «επιστροφή» του Αγίου Ιγνατίου στη γενέτειρά του, ύστερα από 300 περίπου χρόνια, αποτελεί ιδιαίτερα μεγάλο γεγονός για την τοπική Εκκλησία της Σύρου, η οποία συνοδεύτηκε από την τελετή αδελφοποίησης των Δήμων Κύθνου και Σαρτανά Μαριουπόλεως, την πόλη που ο Άγιος Ιγνάτιος ίδρυσε το 1778, καθώς και την ανακήρυξη του Πρέσβυ της Ουκρανίας στην Ελλάδα κ. Βλαδίμηρου Σκουρώφ σε Επίτιμο Δημότη Κύθνου.

 

Σημειώνεται ότι τα Ιερά Λείψανα του Αγίου Ιγνατίου δωρίθηκαν στην γενέτειρά του Κύθνο, μετά από αίτημα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύρου & Κύθνου κ. Δωροθέου Β’ προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ντονέσκ και Μαριουπόλεως κ. Ιλαρίωνα.

Η υποδοχή των Ιερών Λειψάνων πραγματοποιήθηκε με κάθε επισημότητα, το απόγευμα του Σαββάτου, 1η Οκτωβρίου, με την παρουσία των τοπικών αρχών και πλήθους κόσμου. Ακολούθησε η μεταφορά τους και η εναπόθεση προς προσκύνηση στον κτητορικό της οικογένειας των Κοζαδίνων Ιερό Ναό του Αγίου Σάββα, στον οποίο ο Άγιος Ιγνάτιος βαπτίσθηκε.



Την Κυριακή, 2 Οκτωβρίου, δεύτερη ημέρα των εκδηλώσεων, εψάλη υπαίθρια Τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία στη Χώρα της Κύθνου, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βρεσθένης κ. Θεοκλήτου και συνιερουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Σιδηροκάστρου κ. Μακαρίου και Σύρου κ. Δωροθέου Β'.
Ακολούθησε η τελετή Αδελφοποίησης των Δήμων Κύθνου και Σαρτανά Μαριουπόλεως και υπογράφηκε η Σύμβαση φιλίας και συνεργασίας
στον εμπορικό, οικονομικό, επιστημονικό, τεχνικό και πολιτιστικό τομέα μεταξύ των δύο δημάρχων. Στη συνέχεια, έγινε η ανακήρυξη του Πρέσβυ της Ουκρανίας σε Επίτιμο Δημότη Κύθνου.
Ο Άγιος Ιγνάτιος Μαριουπόλεως γεννήθηκε το 1716 στην Κύθνο και ήταν γόνος της γνωστής κι ευσεβούς οικογενείας των Κοζαδίνων, οποίοι μετανάστευσαν στην Κύθνο τον 12ο αι. Το 1613 οι πρόγονοι του Ιγνατίου έχτισαν την εκκλησία του Αγίου Σάββα στην Κύθνο, στην οποία έλαβε το Βάπτισμα και η οποία λειτουργεί μέχρι και σήμερα. Το 1771 ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως τον εξέλεξε Μητροπολίτη Γοτθίας και Καφά στην Κριμαία, όπου ανεδείχθη γνήσιος Εκκλησιαστικός Ηγέτης. Για το θάρρος, την τόλμη και την ανδρεία του, η Αυτοκράτειρα Αικατερίνη απένειμε στον γενναίο και σοφό ιεράρχη υψηλό παράσημο• «το αδαμάντινο εγκόλπιο της Παναγίας». Το 1977 κατετάγη στο Αγιολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας από την Ορθόδοξη Ουκρανική Εκκλησία και στις 11 Ιουνίου του 1997, με απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Ορθοδόξου Ουκρανικής Εκκλησίας, ο Μητροπολίτης Ιγνάτιος Μαριουπόλεως, ο Κύθνιος, ανεκηρύχθη Προστάτης Άγιος της Ουκρανίας.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Κύθνου

Κατά την διάρκεια της παραμονής τους στην Κύθνο, ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος και ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Γιώργος Λεονταρίτης είχαν επαφές με τα μέλη της Διπλωματικής Αποστολής της Ουκρανίας.

Επίσης, επί τη ευκαιρία της επίσκεψής τους, είχαν συνεργασία με τον δήμαρχο Κύθνου κ. Σταμάτη Γαρδέρη και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου εξετάστηκαν θέματα που απασχολούν το νησί. Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν και η δημιουργία Αρχαιολογικού Μουσείο στην Κύθνο, για την προστασία, ανάδειξη και προβολή της πλούσιας ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού. Το έργο εντάχθηκε προσφάτως, με απόφαση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020», με προϋπολογισμό 750.000 ευρώ.

Ενόψει της έναρξης των εργασιών στο αμέσως προσεχές διάστημα, ο κ. Χατζημάρκος με τον κ. Λεονταρίτη, επισκέφθηκαν το νεοκλασικό κτήριο του Παλαιού Δημαρχείου, σε κεντρικό σημείο στην Χώρα, το οποίο παραχωρήθηκε από τον Δήμο Κύθνου στο Υπουργείο Πολιτισμού, για να στεγάσει το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο, η ίδρυση του οποίου αποτελεί πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας εδώ και πολλά χρόνια.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos