300x250 eautos 1

  • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
    • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ - ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ
    • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΡΟΗ
  • ΠΑΡΟΣ - ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΙΩΝ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ
    • ΚΑΙΡΟΣ - ΠΡΟΓΝΩΣΗ
  • ΚΥΚΛΑΔΕΣ - ΑΙΓΑΙΟ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • LIFESTYLE
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
    • ΜΠΑΣΚΕΤ
    • ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
    • ΣΤΟΙΧΗΜΑ
  • WEB TV
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Παρά τις δυσκολίες, μπαίνουν τώρα οι βάσεις για μια πραγματική νησιωτική πολιτική

08 Φεβρουαρίου 2017 14:05
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παρά τις δυσκολίες, μπαίνουν τώρα οι βάσεις για μια πραγματική νησιωτική πολιτική

test2

skandalis77

Newsroom Newsroom

Στην τοποθέτηση του στη δημόσια συνεδρίαση του απολογισμού της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου που έγινε τη Δευτέρα 6/2 στη Σύρο, ο Νίκος Συρμαλένιος μεταξύ άλλων, ανέφερε :

«Η χώρα εξαιτίας λαθεμένων επιλογών και παθογενειών πολλών χρόνων, μπήκε σε μια ασφυκτικά δύσκολη περίοδο, που σφραγίστηκε από το 2010 και μετά με τρία μνημόνια. Παρά τις μεγάλες δυσκολίες και τις θυσίες που υφίσταται η μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας, τα στατιστικά δεδομένα δείχνουν ότι η χώρα ανακάμπτει και μπορεί να πάει ακόμα καλύτερα με την προϋπόθεση ότι η 2η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς παράλογα μέτρα και παράλογες απαιτήσεις από την πλευρά μέρους των δανειστών.

Η χώρα έχει ανάγκη να μπει γρήγορα σε αναπτυξιακή τροχιά και τα υπάρχοντα χρηματοδοτικά εργαλεία (ΕΣΠΑ, πακέτο Γιούνκερ, ΕΤΕΑΝ, Αναπτυξιακός Νόμος, Ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων ΕΤεπ, πλαίσιο για την Κοινωνική Οικονομία κλπ) μπορούν να δώσουν ουσιαστική ώθηση. Η τοπική και η περιφερειακή αυτοδιοίκηση πρέπει και μπορεί να παίξει ουσιαστικό ρόλο, αξιοποιώντας τα παραπάνω εργαλεία.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η περισσότερο πολυνησιακή περιφέρεια, προσπαθεί να αντιμετωπίσει με λίγα μέσα και πόρους συσσωρευμένα και ιδιότυπα προβλήματα των νησιών μας. Είναι σαφές ότι τα νησιά μας έχουν υποστεί μεγάλα πλήγματα εξαιτίας των μνημονιακών πολιτικών που οδήγησαν σε κλείσιμο υπηρεσιών, σε υποστελέχωση, στην υποβάθμιση κοινωνικών υπηρεσιών, στην αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ εκτός από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου για ένα χρόνο.
Και θέλω από αυτό το βήμα να χαιρετίσω την προσπάθεια των υπηρεσιών αλλά και της μεγάλης πλειοψηφίας των τοπικών κοινωνιών που δίνουν τη μάχη της υποδοχής, της στήριξης και της αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και μετανάστες, θύματα των πολέμων και της ακραίας φτώχειας.

Η κυβέρνηση και η πολιτεία δείχνει να αντιλαμβάνεται επιτέλους τη νησιωτική ιδιαιτερότητα, που ούτως ή άλλως έχει θεσμοθετηθεί από το ελληνικό σύνταγμα και τις ευρωπαϊκές συνθήκες. Η σύσταση υφυπουργείου Νησιωτικής Πολιτικής, η θεσμοθέτηση του Συμβουλίου και του Ινστιτούτου Νησιωτικής Πολιτικής, η βαθμιαία αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας στα νησιά, η κάλυψη των σχολείων όλων των βαθμίδων και της ειδικής αγωγής με εκπαιδευτικούς, τα ειδικά προγράμματα Βορείου και Νοτίου Αιγαίου με πρόσθετους πόρους από το ΠΔΕ που είναι σε διαβούλευση με την τοπική αυτοδιοίκηση, τα κίνητρα του αναπτυξιακού νόμου στα νησιά κάτω των 3.100 κατοίκων, όπως και τα αντίστοιχα για την εγκατάσταση των νέων αγροτών και όσων θα ενταχθούν στο πλαίσιο της κοινωνικής οικονομίας σε αυτά τα νησιά, η ένταξη της χρήσης των ακτοπλοϊκών και αεροπορικών εισιτηρίων στο αφορολόγητο εφόσον γίνονται με ηλεκτρονική συναλλαγή, η πρόσληψη 41 υπαλλήλων στην Περιφέρεια (προφανώς σταγόνα στον ωκεανό), αποτελούν στοιχεία μιας συνολικής νησιωτικής πολιτικής.

Προφανώς δεν αρκούν και πολλά πρέπει να γίνουν ακόμα, ιδιαίτερα στον τουρισμό και στην αγροτική οικονομία, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, το περιβάλλον και τον πολιτισμό του αιγαιακού χώρου.

Κλείνοντας, θέλω να πω μόνο μια κουβέντα για τον Καλλικράτη. Εκ του αποτελέσματος πρέπει να δεχθούμε ότι συνολικά είχε αρνητικές επιπτώσεις, διότι κυρίως δημιούργησε συγκεντρωτικούς θεσμούς και δεν βοήθησε την υπόθεση της αποκέντρωσης.
Νομίζω ότι όλοι μας και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, έχουμε χρέος μπροστά στις νέες αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019, να πάρουμε ενεργά μέρος στο διάλογο».

8/2/2017

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr
  • μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Εκτύπωση
  • E-mail
Tweet
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:
« Ιωάννης Βρούτσης: Προσπάθησαν...
ΧΥΤΑ Νάξου: Εγκαινιάστηκε σήμε... »
επιστροφή στην κορυφή

kdepap xristougenna 2020

gerolykoi poster 300x250

deyap xristougenna2024

agnantio new 23

banneraki

Epimelitirio

kdepap xristougenna 2020

regional 23 regional 21 regional 19  

Ημερολόγιο άρθρων

« Δεκέμβριος 2025 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

logo2

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 

 

Δημοφιλή Νέα

Πάρος: Τραγούδησαν τα κάλαντα στο Αστυνομικό Τμήμα για καλό σκοπό – Μια υπέροχη φιλανθρωπική πρωτοβουλία (Βίντεο)

Πάρος: Τραγούδησαν τα κάλαντα στο Α...

18 Δεκεμβρίου 2025
Πάρος: Αυτός είναι ο νέος δημοτικός σύμβουλος στη θέση της παραιτηθείσας κας. Παυλάκη –Τον καλωσόρισε το Δ.Σ. (Βίντεο)

Πάρος: Αυτός είναι ο νέος δημοτικός...

20 Δεκεμβρίου 2025
Πάρος: Νέο, σύγχρονο δίκτυο ύδρευσης 28.000 μ. στη νότια Πάρο – Τέλος σε βλάβες, εμφράξεις και απώλειες νερού (Βίντεο)

Πάρος: Νέο, σύγχρονο δίκτυο ύδρευση...

18 Δεκεμβρίου 2025

Τελευταία Νέα

Μπλόκα: Οι αγρότες ανοίγουν την Εθνική Οδό στο ύψος της Ριτσώνας μετά από συννενόηση με την ΕΛ.ΑΣ – «Γολγοθάς» ο δρόμος για τους οδηγούς

Μπλόκα: Οι αγρότες ανοίγουν την Εθν...

23 Δεκεμβρίου 2025
Νάξος: Τροχαίο με σοβαρό τραυματισμό και διακομιδή 17χρονου οδηγού μοτοσικλέτας

Νάξος: Τροχαίο με σοβαρό τραυματισμ...

23 Δεκεμβρίου 2025
Χειμερινές διακοπές με voucher κοινωνικού τουρισμού της ΔΥΠΑ – Οι περιοχές που προβλέπονται αυξημένα οφέλη

Χειμερινές διακοπές με voucher κοιν...

23 Δεκεμβρίου 2025

MHT

 

 

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Επωνυμία: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Τίτλος: Parianostypos.gr
Έδρα: Καμάρες Πάρου
Νομική Μορφή: Ατομική Επιχείρηση
ΑΦΜ: 073773093 – ΔΟΥ: Πάρου
Τηλ: 6945436561
Email:  [email protected] - [email protected]
Ιδιοκτήτης : Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Νόμιμος Εκπρόσωπος: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διευθυντής: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διευθυντής Σύνταξης: Ανδρέας Μπελεγρής
Διαχειριστής: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Δικαιούχος Domain Name:  Αναστάσιος Σκαραμαγκάς

Goto Top
  • Διαφήμιση
  • Όροι Χρήσης / Πολιτική Απορρήτου
  • Επικοινωνία

 


Copyright © 2009 - 2025  AskNet.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο των σελίδων αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Asknet και απαγορεύεται η αναδημοσίευσή του.

  • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
    • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ - ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ
    • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΡΟΗ
  • ΠΑΡΟΣ - ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΙΩΝ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ
    • ΚΑΙΡΟΣ - ΠΡΟΓΝΩΣΗ
  • ΚΥΚΛΑΔΕΣ - ΑΙΓΑΙΟ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • LIFESTYLE
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
    • ΜΠΑΣΚΕΤ
    • ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
    • ΣΤΟΙΧΗΜΑ
  • WEB TV
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ