Δήμος Σύρου: Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος οικονομικού ναυαγίου

10 Αυγούστου 2017 12:09

Διαβάζοντας τα περυσινά δημοσιεύματα, την αντίστοιχη χρονική περίοδο, για την εκτέλεση του προυπολογισμού του 2016, βρεθήκαμε δυστυχώς, μπροστά στην ίδια και πολύ πιθανόν, και σε χειρότερη κατάσταση και στην εκτέλεση του προυπολογισμού του 2017.

Διαβάζουμε λοιπόν από πέρυσι. “Τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με την εκτέλεση του προϋπολογισμού του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης έκρουσε η Μαρία Καζαντζάκη, κατά την συζήτηση του θέματος «Έγκριση ή μη αποτελεσμάτων εκτέλεσης προϋπολογισμού εσόδων-εξόδων Α’ Εξαμήνου 2016» στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Πιο αναλυτικά, η Μαρία Καζαντζάκη ανέφερε: «Ο Δήμος δείχνει να χωλαίνει σε εισπραξιμότητα, γεγονός, το οποίο είναι λογικό με τις συνθήκες που επικρατούν. Ωστόσο, δεν βλέπω να ακολουθούμε ίδια πορεία στα έξοδα.
Η λογική λέει, ότι όταν δεν εισπράτεις αυτά που θέλεις, τότε περιορίζεις τα έξοδά σου. Αυτό δεν βλέπω να γίνεται, το πρόσημο στην εκτέλεση του προϋπολογισμού είναι αρνητικό.

Πρέπει να βρούμε λύσεις για να εξισορροπήσουμε την κατάσταση. Δεν ερχόμαστε εδώ για παρουσιάσεις και ευχολόγια, περιμένω να ακούσω και προτάσεις».
Και η τότε απάντηση της Δημοτικής Αρχής ήταν η εξής: “Η εκτέλεση του προϋπολογισμού διέπεται από ομαλότητα, παρά την δυσκολία που υπάρχει στα έσοδα.”
Τα αποτελέσματα βέβαια στην συνέχεια είναι σε όλους μας γνωστά. Πολύμηνες καθυστερήσεις στις πληρωμές των προμηθευτών του Δήμου, επιλεγμένες περικοπές σε δαπάνες και συνέχιση της σπατάλης σε φιέστες, εκδηλώσεις και πάσης φύσεως δημόσιες σχέσεις και στο τέλος η ένταξη του Δήμου μας, στο Ειδικό πρόγραμμα βοήθειας του Υπουργείου Εσωτερικών σε Δήμους, οι οποίοι έχουν μεγάλες ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Σήμερα τον Αύγουστο του 2017, τα αποτελεσμάτα εκτέλεσης προϋπολογισμού εσόδων-εξόδων Α' εξαμήνου 2017 τα οποία παρουσιάστηκαν στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο είναι ακόμη χειρότερα,και όλως περιέργως δεν συνοδεύονταν από την απαραίτητη έκθεση του διευθυντή της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Παρατηρείται μία αλματώδης αύξηση των ανείσπρακτων οφειλών της τάξης των 500.000 ευρώ μέσα σε ένα εξάμηνο ( 2.306.169 ευρώ στις 31/12/2016 ενώ στις 30/06/2017 ανήλθαν σε 2.821.934 ευρώ.) Η δημοτική αρχή υποστήριξε, ότι αυτή η μεγάλη αύξηση οφείλεται στην τεράστια δυσκολία που έχει στην είσπραξη των μισθωμάτων. Μόνη της δηλαδή, παραδέχεται την δύσκολη οικονομική κατάσταση της αγοράς της Σύρου τον περασμένο χειμώνα, αποτέλεσμα της νωθρής περυσινής τουριστικής περιόδου. Το χειρότερο είναι, ότι η παραπάνω διαπίστωση μας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και για τον χειμώνα που έρχεται, αν συνυπολογίσουμε την κακή σε επίπεδο εισπράξεων τουριστική σεζόν, την οποία ήδη διανύουμε και την διακοπή λειτουργίας εδώ και μήνες της ναυπηγοεπισκευαστικής μονάδας του Νεωρίου.

Δυστυχώς για την δημοτική αρχή αλλά και για όλους μας, η γλώσσα των αριθμών είναι σκληρή και δύσκολα κρύβει την αλήθεια.

'Οπως βλέπουμε και από τους πίνακες με τα επίσημα στοιχεία, οι οφειλές του Δήμου προς τρίτους στις 31/12/2016 ανήλθαν στον ποσό του 1.135.598 ευρώ και στις 30/06/2017, παρά την προτεραιότητα, την οποία ορίζει ο Νόμος στην εξόφληση οφειλών από παρελθόντα έτη, βρισκόμαστε στην δυσάρεστη θέση, να οφείλουμε 804.108 ευρώ σε προμηθευτές. Πράγμα που σημαίνει, ότι συνεχίζουμε την ίδια πολιτική, χωρίς να συνυπολογίσουμε τις μεγάλες δαπάνες, οι
οποίες θα πρέπει να πληρωθούν από το πλήθος των καλοκαιρινών εκδηλώσεων, τους αμέσως επόμενους μήνες.

Αυτό όμως, το οποίο είναι το πλέον ανησυχητικό φαινόμενο, είναι η συνεχιζόμενη αποψίλωση των ταμειακών διαθεσίμων του Δήμου μας. Στο τέλος του προηγούμενου έτους, υπήρχε υπόλοιπο 3.738.335 ευρώ, ενώ μέσα σε 6 μήνες, στις 30/06/2017 το ποσό αυτό ανήλθε στα 2.942.684 ευρώ.

Οσο και αν το ποσό δείχνει μεγάλο, στην ουσία ένα μεγάλο μέρος από αυτό, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί παρά μόνο για την εκτέλεση έργων, ενώ το υπόλοιπο, το οποίο μένει, γύρω στο
1.150.000 ευρώ, θα πρέπει να καλύψει τις ήδη υπάρχουσες οφειλές των 804.000 ευρώ.
Παρά την συνήθη τακτική της δημοτικής αρχής να επικαλείται, ότι χρήματα μπαίνουν συνεχώς στα ταμεία του Δήμου, ξεχνά εντέχνως να τονίσει, ότι ταυτόχρονα χρήματα βγαίνουν από τα ταμεία του Δήμου και μάλιστα σε δαπάνες αμφίβολης σπουδαιότητας.
Με μια απλή ματιά και ο πλέον αδαής στα οικονομικά, συνειδητοποιεί, ότι ξύνουμε επικίνδυνα τον πάτο του βαρελιού.

Ο Δήμαρχος και οι δημοτικοί του σύμβουλοι, αδιαφορούν και συνεχίζουν ακάθεκτοι να στραγγαλίζουν το Ταμείο του Δήμου, προκειμένου να συντηρήσουν την εικόνα τους και να προσπαθήσουν να παραπλανήσουν τους Συριανούς για την πραγματική κατάσταση.

Aλόγιστες δαπάνες, με πολλή χαμηλή ανταποδοτικότητα στην οικονομική ανάπτυξη του νησιού, οι οποίες ένα και μόνο σκοπό έχουν. Αφενός την δημιουργία της ψευδούς εικόνας στους δημότες ότι κάτι σημαντικό γίνεται στο νησί, και αφετέρου της “προεκλογικής προβολής” του Δημάρχου, ο οποίος έχει στήσει στο μυαλό του ”προεκλογική περίοδο”, 2 χρόνια πριν την τέλεση των επόμενων δημοτικών εκλογών του 2019.

Αντίθετα ελάχιστες δαπάνες έγιναν σε επίπεδο έργων (εκτελέστηκε μέχρι σήμερα το 8% του προυπολογισθέντος κονδυλίου για εκτέλεση έργων), τα οποία θα έπρεπε να τρέχουν με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς, αν θέλουμε να φτιάξουμε τις απαραίτητες υποδομές, οι οποίες έχουν σημαντικές ελλείψεις, με αποτέλεσμα την προβληματική τουριστική μας εικόνα αλλά και τα προβλήματα στην ποιότητας ζωής των δημοτών μας πχ αθλητικές εγκαταστάσεις.

Τρανό παράδειγμα της οικονομικής πολιτικής της βιτρίνας και του φαίνεσθαι, οι σχεδόν ανύπαρκτες δαπάνες στην εκτέλεση του ήδη κουτσουρεμένου από πέρυσι τουριστικού πλάνου προβολής του νησιού, όπου δαπανήθηκαν μέχρι σήμερα περί τις 15.000 ευρώ, με φυσικό αποτέλεσμα την τουριστική καθίζηση της Σύρου σε επίπεδο ξένου τουρισμού, όταν στα γειτονικά νησιά των Κυκλάδων πραγματοποιείται φέτος, επιδρομή τουριστών από το εξωτερικό.

Αποτέλεσμα φυσικά των παραπάνω ο εγκλωβισμός στον εγχώριο τουρισμό, με την μειωμένη αγοραστική δύναμη, την τουριστική περίοδο των 30 ημερών, τα μειωμένα έσοδα στις επιχειρήσεις και κατ' επέκταση και στα ταμεία του δήμου.

Ελπίζω, ότι ο νεοδιορισμένος Αντιδήμαρχος Οικονομικών Αλέξης Αθανασίου, θα κλείσει τα αυτιά του στις “υψηλόβαθμες σειρήνες”, οι οποίες τον περιβάλουν, με σκοπό την συνέχιση των αλόγιστων δαπανών και των απευθείας αναθέσεων, έτσι ώστε να μην βρεθεί και αυτός στο μέλλον, σαν τον προκάτοχό του κ. Παπαμανώλη, στην δυσάρεστη θέση, να επικαλείται δήθεν κόπωση, για να πηδήξει από το “οικονομικό ναυάγιο” του Δήμου μας.

Η Ανεξάρτητη Δημοτική Σύμβουλος
Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Μαρία Καζαντζάκη.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos