Εθνικές μαζί με αυτοδιοικητικές εκλογές προβλέπει ο Σκουρλέτης

23 Απριλίου 2018 15:50

Τον Οκτώβριο του 2019 θα διεξαχθούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές σύμφωνα με όσα δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα το Εθνος ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Πάνος Σκουρλέτης. Αλλά και οι βουλευτικές στην ώρα τους δηλαδή 30 περίπου μέρες μετά τις 15 Σεπτεμβρίου του 2019.


«Η κατηγοριοποίηση των δήμων στη βάση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους, ώστε να οδηγηθούμε σε έναν δικαιότερο τρόπο κατανομής των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων. Η συγκρότηση του Επόπτη Νομιμότητας ως ξεχωριστής υπηρεσίας από την σημερινή Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Σκοπός της νέας υπηρεσίας θα είναι αυστηρά ο έλεγχος της νομιμότητας και όχι της σκοπιμότητας ενός έργου, καθώς και η επίσπευση των διαδικασιών με απόλυτα διαφανή και αξιόπιστο τρόπο. Επίσης, η καθιέρωση ενιαίου ψηφοδελτίου για τις μικρές κοινότητες έως 500 κατοίκους. Η υπαγωγή στις ανταποδοτικές υπηρεσίες της υπηρεσίας πρασίνου, η καθιέρωση των τοπικών δημοψηφισμάτων, η υποχρεωτικότητα της επιτροπής διαβούλευσης, η δυνατότητα ίδρυσης εταιρειών ειδικού σκοπού στον τομέα της Κοινής Ωφέλειας. Η ελάφρυνση των δημοτικών συμβουλίων στο να συζητούν ζητήματα ρουτίνας και η επίλυσή τους από τις αρμόδιες επιτροπές. Η δυνατότητα σύναψης
προγραμματικών συμβάσεων με δημόσιους φορείς, ώστε να ξεπερνούμε την τεχνική ανεπάρκεια κάποιων δήμων. Συστήνεται, επίσης, μόνιμη Επιτροπή Ελέγχου Αρμοδιοτήτων με τη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία θα εξετάζει και θα γνωμοδοτεί επί των επιδράσεων των σχεδίων νόμου που κατατίθενται στη Βουλή, στο πεδίο των αρμοδιοτήτων της κεντρικής διοίκησης και των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης. Αυτές είναι κάποιες από τις διατάξεις του υπό κατάθεση νομοσχεδίου. Όλα τα παραπάνω είναι τα πρώτα μέτρα μιας νέας μεταρρυθμιστικής προσπάθειας που αρχίζει τώρα και θα ολοκληρωθεί μετά την αναγκαία συνταγματική μεταρρύθμιση, αλλά και καθώς θα αποκαθίστανται οι πραγματικές δυνατότητες της οικονομίας» ήταν τα στοιχεία των αλλαγών που έδωσε σε συνέντευξη του ο κ. Πάνος Σκουρλέτης, στην εφημερίδα ΕΘΝΟΣ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ και στην δημοσιογράφο Βούλα Κεχαγιά

Στην ερώτηση «αισθάνεστε ήρεμος όταν η πλειονότητα των δημάρχων και η αξιωματική αντιπολίτευση σάς καταγγέλλουν για την επικείμενη υιοθέτηση της απλής αναλογικής και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση;» ο υπουργός απάντησε:
Και ήρεμος και σίγουρος πως κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση. Η απλή αναλογική δεν είναι απλώς ένα δίκαιο εκλογικό σύστημα που αποτυπώνει με αυθεντικό τρόπο τους πραγματικούς συσχετισμούς, διευκολύνει ταυτόχρονα την υιοθέτηση μιας κουλτούρας συνθέσεων, συνεργασιών και συγκλίσεων για την αντιμετώπιση των τοπικών προβλημάτων. Πρέπει να απαλλαγούμε από στενά μονοπαραταξιακές πρακτικές και αντιλήψεις, όσο και αν ξεβολεύονται κάποιοι. Θέλω, επίσης, να σας πω ότι δεν υπάρχουν μόνο όσοι από τους αιρετούς διαφωνούν με την προωθούμενη δημοκρατική αλλαγή, αλλά και όσοι ασχολούνται με την Αυτοδιοίκηση καθώς και οι τοπικές κοινωνίες που διαπιστώνω πως συντριπτικά τάσσονται υπέρ της καθιέρωσης της απλής αναλογικής.

Στην ερώτηση «Έχετε πει ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν τον Οκτώβριο του 2019. Πότε βλέπετε τις εθνικές εκλογές;» Απάντησε: «στην ώρα τους, στο τέλος της τετραετίας, όπως, άλλωστε, νομίζω πως συμφέρει τον ελληνικό λαό και την οικονομία».

Και επανερχόμενη η κα Κεχαγιά «Εάν ο πρωθυπουργός ζητούσε τη γνώμη σας για τον χρόνο των εκλογών, τι εισήγηση θα του κάνατε;»
«Μας σας απάντησα ήδη, στην ώρα τους». Ήταν η απάντησή του

myota.gr

 

 

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos