8 Ιουνίου - Παγκόσμια ημέρα Ωκεανών / Υπό την Αιγίδα του Δήμου Θήρας

30 Μαϊος 2018 17:05

Υπό την Αιγίδα του Δήμου Θήρας θα πραγματοποιηθεί στις 8 Ιουνίου 2018, Παγκόσμια Ημέρα των Ωκεανών, η πρωτοβουλία της Healthy Seas μαζί με τους Cousteau Divers, η οποία μέσω ζωντανής μετάδοσης από την Σαντορίνη θα παρουσιάσουν πώς οι δύτες απομακρύνουν τα δίχτυα φάντασμα από την περιοχή της καλντέρας, δίχτυα που σκοτώνουν εκατομμύρια θαλάσσια ζώα κάθε χρόνο.

Οι έμπειροι τεχνικοί δύτες του Ghost Fishing θα αναλάβουν την απαιτητική καταδυτική αποστολή της ανάσυρσης των διχτυών. Στο τέλος της δράσης η Healthy Seas θα παραδώσει τα δίχτυα στην Aquafil η οποία θα τα μετατρέψει σε νήμα ECONYL® που στη συνέχεια θα χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή μαγιό.
«Η προστασία και διατήρηση του μοναδικού γεωπεριβάλλοντος της Σαντορίνης αποτελεί βασική μας προτεραιότητα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Θήρας κ. Νίκος Ζώρζος, «ευχαριστούμε τον Pierre-Yves Cousteau που στηρίζει από την πρώτη στιγμή την προσπάθειά μας αυτή».
Το όλο εγχείρημα θα μεταδοθεί ζωντανά στις 8 Ιουνίου @ 11 το πρωί μέσω του Facebook (www.facebook.com/events/169288210455119), καθώς ο Pierre-Yves Cousteau θα ταξιδέψει το κοινό πάνω και κάτω από τα κύματα. Το κοινό μπορεί επίσης να στείλει τις ερωτήσεις του μέσω του #SaveYourBreath στο Facebook, το Instagram και στο Twitter.
*
Κατά τη διάρκεια καταδυτικής έρευνας το 2016, το Ghost Fishing εντόπισε εγκαταλειμμένο αλιευτικό εξοπλισμό σε διάφορα δημοφιλή σημεία καταδύσεων γύρω από τη Σαντορίνη. Στις 8 Ιουνίου, διεθνής ομάδα αποτελούμενη από 8 δύτες θα επιστρέψει για να τα ανασύρει και να βοηθήσει στην προστασία του εύθραυστου θαλάσσιου περιβάλλοντος του νησιού. Στην Ελλάδα συναντώνται πολλά απειλούμενα είδη που συμβάλλουν σημαντικά στην οικολογική σπουδαιότητα των θαλασσών στην Ανατολική Μεσόγειο. Δυστυχώς, η μοναδική αυτή βιοποικιλότητα τίθεται συχνά σε κίνδυνο εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας, συμπεριλαμβανομένων των αλιευτικών διχτυών που χάνονται ή απορρίπτονται στις θάλασσες.

 

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ωκεανών δύο μεγάλοι εκπαιδευτικοί φορείς έχουν μέχρι στιγμής εντάξει την πραγματική ροή της κατάδυσης στο πρόγραμμά τους: Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος) και το Ενυδρείο της Μάλτα.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται όχι μόνο υπό την αιγίδα του Δήμου Θήρας αλλά και του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και χρηματοδοτείται αποκλειστικά από την Carvico (εταιρεία ρούχων).
Το Healthy Seas και οι Cousteau Divers θα ήθελαν να ευχαριστήσουν το χορηγό και τους υποστηρικτές της δράσης της Σαντορίνης: Δήμο Θήρας, Carvico SpA, Aquafil SpA, Seascape Subsea Technology BV, Oia Sunset Cruise, Σύλλογος Ψαράδων Θήρας, Σύλλογος Προστατευόμενης Περιοχής Σαντορίνης, Δημοτικό Σχολείο Οίας, Λιμεναρχείο Σαντορίνης, Ένωση Λεμβούχων Σαντορίνης και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Σχετικά με το Healthy Seas
Η πρωτοβουλία 'Healthy Seas, a Journey from Waste to Wear' έχει στόχο την απομάκρυνση των απορριμμάτων από τις θάλασσες, ειδικότερα τα δίχτυα αλιείας και την ανακύκλωσή τους σε κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα. Τα ανακτημένα αλιευτικά δίχτυα θα μετατραπούν και θα αναγεννηθούν από την Aquafil σε νήμα ECONYL®, μια υψηλής ποιότητας πρώτη ύλη που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία νέων προϊόντων, όπως κάλτσες, μαγιό ή χαλιά.
Τα αλιευτικά δίχτυα που απορρίπτονται, χάνονται ή εγκαταλείπονται αποκαλούνται πολλές φορές «δίχτυα φάντασμα», καθώς συνεχίζουν να αλιεύουν ψάρια και άλλα θαλάσσια ζώα χωρίς την ανθρώπινη συμμετοχή. Εκατομμύρια θαλάσσιων ζώων, συμπεριλαμβανομένων των καρχαριών, των δελφινιών, της φώκιας και των χελωνών, υποφέρουν λόγω της εμπλοκής τους σε αυτά τα δίχτυα, τα οποία τους προκαλούν σοβαρούς τραυματισμούς και τελικά το θάνατο. Κάθε χρόνο, περίπου 640.000 τόνοι αλιευτικών εργαλείων αφήνονται στις θάλασσες και τους ωκεανούς μας. Είναι πλαστικά απορρίμματα που παραμένουν στη θάλασσα για εκατοντάδες χρόνια και δε βιοδιασπόνται.
Σχετικά με τους Cousteau Divers
Η Cousteau Divers είναι μια μη κερδοσκοπική παγκόσμια κοινότητα ενωμένων δυτών και καταδυτικών κέντρων για τη μελέτη και την προστασία της θαλάσσιας ζωής. Ιδρύθηκε το 2009.
Σχετικά με το Ghost Fishing
Το Ghost Fishing Foundation είναι ένας διεθνής μη κερδοσκοπικός οργανισμός εθελοντών τεχνικών δυτών που αναλαμβάνει, υποστηρίζει και προωθεί πρωτοβουλίες ανάσυρσης εγκαταλελειμμένων διχτών στις θάλασσες και τους ωκεανούς. Από το 2012 έχει διεξάγει καταδύσεις έρευνας και απομάκρυνσης εγκαταλελειμμένων διχτυών στη Βόρεια Θάλασσα, Αδριατική, Αιγαίο, Μεσόγειο και στον Ειρηνικό Ωκεανό σε συνεργασία με πολλές περιβαλλοντικές οργανώσεις και με την υποστήριξη μιας συνεχόμενα αυξανόμενης ομάδας εθελοντών τεχνικών δυτών.

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos