Ανάδειξη της Άνδρου και του αθλητικού τουρισμού στο 5ο Διεθνές Αθλητικό Σχολείο του ΠΣΑΤ, στην Αρχαία Ολυμπία

14 Οκτωβρίου 2018 16:52

Τη θετική ανταπόκριση των συμμετεχόντων έλαβε η εισήγηση με θέμα «Άνδρος και Αθλητικός Τουρισμός» που παρουσιάστηκε την πρώτη ημέρα του 5ου Διεθνούς Αθλητικού Σχολείου που διοργανώνει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου, στην Αρχαία Ολυμπία από τις 11 έως τις 14 Οκτωβρίου 2018. Στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, η ειδική συνεργάτιδα του Δημάρχου Άνδρου σε θέματα επικοινωνίας κα Ειρήνη Λάζαρη παρουσίασε την εισήγηση μαζί με την υποψήφια διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και δημοσιογράφο κα Ελένη Τσαλκατίδου.


Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να «ταξιδέψουν» και να γνωρίσουν την Άνδρο μέσα από τον φυσικό της πλούτο, την ιστορία, τον πολιτισμό, τα μνημεία, τη ναυτική παράδοση και κυρίως τα σημαντικά αθλητικά γεγονότα και τις παράλληλες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στο νησί. Αφετηρία αποτελεί ο ανεκτίμητος «θησαυρός» της Άνδρου, τα γραφικά μονοπάτια και το σηματοδοτημένο και πιστοποιημένο δίκτυο πεζοπορικών διαδρομών, με το σήμα «Leading Quality Trails-Best of Europe».
Στην εισήγηση έγινε εκτενής αναφορά στις αθλητικές εγκαταστάσεις και στα σπορ, τα οποία αγαπούν οι κάτοικοι του νησιού, με έμφαση στον ναυταθλητισμό και στο σπουδαίο έργο που επιτελούν οι δύο Ναυτικοί Όμιλοι, Άνδρου και Κορθίου, που συνέβαλαν στην εδραίωση των αθλημάτων της ιστιοπλοΐας, της κωπηλασίας, της ιστιοσανίδας και της κολύμβησης, με σημαντικές διακρίσεις. Ο Ανδριακός Ο.Φ., με τα τμήματα ποδοσφαίρου και κλασσικού αθλητισμού και ο ΑΟ Άνδρου, με το εφηβικό τμήμα και αυτό των κορασίδων, είναι μερικοί από τους συλλόγους που δραστηριοποιούνται στο νησί.

Παράλληλα, η κα Λάζαρη μίλησε για τις κλασσικές μορφές του αθλητικού τουρισμού, όπως η πεζοπορία, το hiking και το trekking, για τις ξεχωριστές διοργανώσεις του Andros Trail Race, του Ημιμαραθωνίου Άνδρου και του Αγώνα Δρόμου Αφανή Ναύτη, καταλήγοντας στην ξεχωριστή γιορτή πεζοπορίας που διοργανώνεται αυτό το διάστημα στο νησί μας, το 1ο Andros On Foot Festival και τη 2η Πανελλήνια Συνάντηση Μονοπατιών, στο πλαίσιο της οποίας η Άνδρος έλαβε την επανα-πιστοποίηση του δικτύου πεζοπορικών διαδρομών της για ακόμη τρία χρόνια.

Επιπλέον, μέσα από την εισήγηση, παρουσιάστηκαν οι σκέψεις αλλά και ο σχεδιασμός για το μέλλον σε έναν τομέα που βρίσκεται υπό ανάπτυξη όχι μόνο στην Άνδρο, αλλά και γενικότερα στις Κυκλάδες. Η μορφολογία του εδάφους, οι καιρικές συνθήκες, ο φυσικός πλούτος και ο υποθαλάσσιος κόσμος του νησιού ευνοούν την περαιτέρω ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού, μέσω νέων μορφών όπως οι καταδύσεις, η ποδηλασία, κ.ά.
Στόχος είναι οι επισκέπτες να μπορούν να απολαμβάνουν μεγαλύτερη ποικιλία αθλημάτων, καθώς, ήδη, γίνονται συζητήσεις προς αυτήν την κατεύθυνση. Η ανάπτυξη του πεζοπορικού και δρομικού κινήματος συμβάλλει στην ανάδειξη της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς της Άνδρου και στην προβολή της στην υπόλοιπη Ελλάδα. Η συνεργασία όσων εμπλέκονται στην ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού είναι απαραίτητη και ζητούμενα είναι η τοπική κοινωνία να αγκαλιάσει αυτές τις διοργανώσεις και συγχρόνως η βελτίωση των αθλητικών υποδομών και της παροχής υπηρεσιών με τη συνδρομή των επαγγελματιών του τουρισμού (καταλύματα, εστίαση, κ.λπ.)
Να σημειωθεί ότι οι απογευματινές διαλέξεις της πρώτης ημέρας, που εστιάστηκαν στον αθλητικό τουρισμό, περιελάμβαναν την εισήγηση του δημοσιογράφου κ. Νίκου Γιαννόπουλου, ο οποίος μίλησε με θέμα: «Αθλητικός Τουρισμός - Το δυνατό χαρτί του ελληνικού Τουρισμού». Ακολούθησε η κα Έφη Ζίκουλη, ιδιοκτήτρια της εταιρείας «Sportstraveler76», που μίλησε για «ST76- Sport & Destination Marketer». Ο Δήμαρχος Ναυπλιέων κ. Δημήτρης Κωστούρος εκπροσώπησε την τοπική αυτοδιοίκηση με θέμα: «Αθλητικός Τουρισμός και Τοπική Αυτοδιοίκηση, το παράδειγμα του Ναυπλίου».
Ο κ. Κωνσταντίνος Μητρόπαπας, CEO της εταιρίας «diaplous» αναφέρθηκε στον «Οικογενειακό Αθλητισμό στην Ελλάδα», η κα Μαρίνα Κουταρέλλη, CEO της Communication Lab μίλησε για το «SPETSES MINI MARATHON , ένα πετυχημένο case study Αθλητικού Τουρισμού» και η μέρα ολοκληρώθηκε με τον Γενικό Συντονιστή Μαραθωνίου Αθήνας, κ. Μάκη Ασημακόπουλο με ομιλία με θέμα: «Η στρατηγική ανάπτυξης ενός γεγονότος αθλητικού τουρισμού, με αντίκτυπο στην οικονομία και Δημόσια Διοίκηση, Η περίπτωση του Μαραθωνίου Αθήνας».

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos