Έκδοση ψηφίσματος για αίτημα νομοθετικής παρέμβασης σχετικά με τα Επαγγελματικά Λύκεια ( ΕΠΑΛ ) του Νοτίου Αιγαίου

28 Νοεμβρίου 2018 15:37

Σας υπενθυμίζω ότι στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου στην Ρόδο, στις 4 Νοεμβρίου 2017 ( ΑΔΑ: Ψ8Χ57ΛΞ-3Χ8) οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι είχαμε ενημερωθεί αναλυτικά από τον εκπρόσωπο των Μαθητικών Συμβουλίων των ΕΠΑΛ αναφορικά με το πλαίσιο των αιτημάτων τους και είχε ακολουθήσει διαλογική συζήτηση κατά την οποίαν διατυπώθηκαν οι απόψεις των Συναδέλφων.

Φέτος για μια ακόμα χρονιά δημιουργήθηκε σοβαρό πρόβλημα στην λειτουργία του ΕΠΑΛ Πάρου από την εφαρμογή της υπ. αριθμ. Φ12/134644/Δ4 ΦΕΚ 2891 τ.Β/21-8-2017 υπουργικής απόφασης που καθορίζει τον ελάχιστο αριθμό μαθητών στα τμήματα γενικής παιδείας, στους τομείς και τις ειδικότητες των ΕΠΑΛ.
Συγκεκριμένα το ΕΠΑΛ Πάρου σαν το μοναδικό Επαγγελματικό Λύκειο που εξυπηρετεί τους μαθητές δύο νησιών (Πάρο και Αντίπαρο), θα έπρεπε να περιλαμβάνεται στις περιπτώσεις της παραγράφου 4, του άρθρου 1, αφού η μεταφορά των μαθητών σε άλλο σχολείο είναι πρακτικά αδύνατη. Η παρουσία όμως σε αυτό το άρθρο της προϋπόθεσης το σχολείο να ανήκει στις κατηγορίες Η΄-ΙΒ΄, εξαιρεί το σχολείο, αλλά και πολλές άλλες σχολικές μονάδες των νησιών μας από αυτό.
Για το σχετικό θέμα συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πάρου ( αριθμός απόφασης 369/20.9.2018) και η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας (αριθμό απόφασης 2/12.10.2018).

Αντίστοιχο πρόβλημα υπήρξε φέτος και στο εσπερινό ΕΠΑΛ Θήρας.

Κυρίες και Κύριοι,

Με την υφιστάμενη κατάσταση καταστρατηγείται η συνταγματικά κατοχυρωμένη έννοια της νησιωτικότητας και οι μαθητές των νησιών μας δεν αντιμετωπίζονται με ισότητα ούτε μεταξύ τους, ούτε με τους υπόλοιπους μαθητές της χώρας.
Με το υπ. αριθ. πρωτ. 6/22-9-2018 η ΕΛΜΕ Πάρου - Αντιπάρου ζητάει να προχωρήσουμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση με την οποία όλα τα Επαγγελματικά Λύκεια που αποτελούν μοναδικά σχολεία σε ένα νησί, καθιστώντας αδύνατη την μετακίνηση των μαθητών, να εμπίπτουν στις εξαιρέσεις του παραπάνω άρθρου ανεξάρτητα από την κατηγορία στην οποία ανήκουν.

Για τους παραπάνω λόγους προτείνω το παρακάτω ψήφισμα :

ΨΗΦΙΣΜΑ

ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Ζητάει από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων την παρακάτω νομοθετική παρέμβαση :

" Στην παράγραφο 4 του άρθρου 1 του ΦΕΚ 2891/Β/21-8-2017 και ειδικότερα μετά το «Η – ΙΒ» να προστεθεί η φράση «και στα ΕΠΑ.Λ. τα οποία είναι μοναδικά και δεν καλύπτουν τον απαιτούμενο αριθμό μαθητών για τη λειτουργία Τμήματος, ανεξάρτητα από την κατηγορία στην οποία ανήκουν,».

Συγκεκριμένα προτείνεται η τροποποίηση του άρθρου 1 του ΦΕΚ 2891/Β/21-8-2017 όπως αναφέρεται παρακάτω : «Σε απομονωμένα Επαγγελματικά Λύκεια της νησιωτικής και ηπειρωτικής χώρας, όπου οι σχολικές μονάδες ανήκουν στις κατηγορίες Η΄- ΙΒ΄ και στα ΕΠΑ.Λ. τα οποία είναι μοναδικά και δεν καλύπτουν τον απαιτούμενο αριθμό μαθητών για τη λειτουργία Τμήματος, ανεξάρτητα από την κατηγορία στην οποία ανήκουν, και στα οποία η μετακίνηση των μαθητών είναι αντικειμενικά αδύνατη, μπορεί να εγκριθεί, η λειτουργία τμήματος Γενικής Παιδείας, τομέα ή ειδικότητας ανεξάρτητα από τον αριθμό των φοιτούντων μαθητών μετά από πλήρως αιτιολογημένη εισήγηση του Διευθυντή της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης, η οποία κοινοποιείται στη Διεύθυνση Επαγγελματικής Εκπαίδευσης του ΥΠ.Π.Ε.Θ. υπό την προϋπόθεση ότι υπηρετούν στις σχολικές αυτές μονάδες εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων που διδάσκουν τα μαθήματα του Τομέα/Ειδικότητας σε Α΄, Β΄ ή Γ΄ ανάθεση και υπάρχει η απαιτούμενη εργαστηριακή υποδομή. "

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos