Επιστολή του Δημάρχου Άνδρου στην ΕΤ.Α.Δ. για το κτήριο Ξενία της Άνδρου

12 Δεκεμβρίου 2018 19:00

Με αφορμή παλαιότερα δημοσιεύματα για το θέμα του Ξενία της Άνδρου, καθώς και την πρόσφατη απόφαση της ΕΤ.Α.Δ. να βγάλει σε δημοπρασία ακόμα μία φορά το σύνολο των Ξενία που έχει στην κυριότητά της, επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία προσέλκυσης επενδυτικού ενδιαφέροντος, ο Δήμος Άνδρου παρενέβη μέσω επιστολής-πρότασης του Δημάρχου Άνδρου κ. Θεοδόση Σουσούδη προς τον πρόεδρο της ΕΤ.Α.Δ. κ. Γιάννη Πολύζο.


Μεταξύ άλλων, ο κ. Σουσούδης αναφέρει στην επιστολή προς την ΕΤ.Α.Δ.:
«Η αξιοποίηση του Ξενία βρίσκεται, πλέον, ανάμεσα στις "ανοιχτές πληγές" του νησιού μας. Το ξενοδοχείο -για διάφορους λόγους- στέκει σήμερα εγκαταλελειμμένο και απαξιωμένο στην περιοχή Νεϊμποριό της Χώρας Άνδρου, σε μία τοποθεσία που αποτελεί σημείο αναφοράς για το νησί μας, τόσο από ιστορικής και πολιτιστικής, όσο και από εμπορικής και τουριστικής πλευράς, δίπλα σε μία πολυσύχναστη παραλία και σε ένα μέρος όπου πλήθος κατοίκων διαμένει και αναπτύσσει τις επιχειρήσεις του.

Το ακίνητο κηρύχτηκε το 2011 από το Υπουργείο Πολιτισμού ως "Μνημείο Ειδικής Χρήσης", χωρίς όμως να ληφθεί κανένα μέτρο για τη σωτηρία και την επαναλειτουργία του. Η μη αξιοποίηση του Ξενία και η εικόνα εγκατάλειψης που παρουσιάζει εδώ και χρόνια, προκαλεί το κοινό αίσθημα και συντελεί στην αισθητική υποβάθμιση της περιοχής. Επιπλέον, το κτήριο αποτελεί εστία μόλυνσης και απειλή για το περιβάλλον, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά και την τουριστική ανάπτυξη στο Νεϊμποριό, από τα πλέον τουριστικά σημεία της Χώρας Άνδρου.
Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει εδώ και χρόνια και η αδιαφορία όλων καθιστά το κτήριο επικίνδυνο για περαστικούς και περίοικους. Μεταφέρουμε την ανησυχία μας για την επικινδυνότητα του κτηρίου, αφού, όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες που το απεικονίζουν, κινδυνεύει η ασφάλεια των δημοτών και των επισκεπτών του νησιού, ιδιαιτέρως κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου.

Ο Δήμος μας στέκεται δίπλα στην επιχειρηματικότητα και στις ιδιωτικές επενδυτικές πρωτοβουλίες, εντούτοις στο πλαίσιο του πλειοδοτικού διαγωνισμού που διενήργησε το 2013 το ΤΑΙΠΕΔ, δεν υπήρξε καμία προσφορά για το 56 χρόνων ξενοδοχείο. Μέχρι και σήμερα με την ΕΤ.Α.Δ., όσες προσπάθειες προσέλκυσης επενδυτικού ενδιαφέροντος έγιναν, απέβησαν άκαρπες».

Παράλληλα, δεδομένης της μη ύπαρξης επενδυτικού ενδιαφέροντος, ο Δήμαρχος Άνδρου προτείνει σχετικά: «Ο Δήμος Άνδρου, έχοντας ως μοναδικό στόχο να βγει το Ξενία από το αδιέξοδο και να πάψει να αποτελεί ένα δυσβάστακτο “βάρος” για την τοπική κοινωνία της Άνδρου, ζητά τον αποχαρακτηρισμό και την παραχώρηση του από την ΕΤ.Α.Δ. Επίσης, οποιαδήποτε πρόταση εκ μέρους της ΕΤ.Α.Δ. για την καλύτερη δυνατή διαχείριση του Ξενία Άνδρου, είναι επιθυμητή και προς συζήτηση».
Και καταλήγει η επιστολή: «Θεωρούμε ότι αυτό το ακίνητο αντί να φιλοξενεί λάσπες, τρωκτικά και απορρίμματα, είναι προς όφελος όλων, να δοθεί από την ΕΤ.Α.Δ. στον Δήμο Άνδρου, προκειμένου να το διαχειριστεί με γνώμονα τη διασφάλιση της υγιεινής και της αναβάθμισης του περιβάλλοντος για τους δημότες του».

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos