300x250 eautos 1

  • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
    • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
    • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΡΟΗ
  • ΠΑΡΟΣ - ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
    • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΙΩΝ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ
    • ΚΑΙΡΟΣ - ΠΡΟΓΝΩΣΗ
  • ΚΥΚΛΑΔΕΣ - ΑΙΓΑΙΟ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • LIFESTYLE
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
    • ΜΠΑΣΚΕΤ
    • ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
    • ΣΤΟΙΧΗΜΑ
  • WEB TV
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ

deyap new 252

calypso new 256

Γιάννης Ντουνιαδάκης: Το «τίμημα» της κρίσης των Ιμίων

31 Ιανουαρίου 2019 16:06
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γιάννης Ντουνιαδάκης: Το «τίμημα» της κρίσης των Ιμίων

test2

test2

Μαζί με όλους όσοι μέχρι σήμερα δώσανε τη ζωή τους στην εκτέλεση του καθήκοντος, υπερασπιζόμενοι τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στο Αιγαίο, τιμούμε αυτές τις μέρες τους τρεις αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού, που αποτελούν το ανθρώπινο «τίμημα» της κρίσης των Ιμίων:


• Αντιναύαρχο Χ. Καραθανάση, 34 ετών, κυβερνήτη,
• Αντιναύαρχο Π. Βλαχάκο, 31 ετών, συγκυβερνήτη,
• Πλοίαρχο Ε. Γιαλοψό, 29 ετών, χειριστή συσκευών.
Αποτελούσαν το πλήρωμα του ελικοπτέρου τύπου ΑΒ 212 της φρεγάτας «Ναβαρίνον», που κατέπεσε στη θάλασσα στις 5.30 π.μ. της 31ης Γενάρη 1996, αφού είχε εντοπίσει τους Τούρκους κομάντος, που είχαν αποβιβαστεί στη μικρή Ιμια.
Από τις αρχές της δεκαετίας του '70, η Τουρκία προχώρησε συστηματικά στο «γκριζάρισμα» του Αιγαίου, αμφισβητώντας ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Μεταξύ άλλων, αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας σε 152 νησίδες, σε όλο το Αιγαίο μέχρι και τη Γαύδο.
Μετά την κρίση των Ιμίων, όπως συνέβη και σε προγενέστερες κρίσεις, ακολούθησαν μια σειρά συμφωνίες κορυφής, οι οποίες έχουν εκ των πραγμάτων διαμορφώσει ένα πλαίσιο απαξίωσης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων:
• Με τις Συμφωνίες της Μαδρίτης (1997) και του Ελσίνκι (1999), στο πλαίσιο Συνόδων Κορυφής του ΝΑΤΟ και της ΕΕ αντίστοιχα, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αναγνώρισε «νόμιμα» και «ζωτικά συμφέροντα» της Τουρκίας στο Αιγαίο. Επίσης, στη θέση των μονομερών τουρκικών διεκδικήσεων αποδέχτηκε την ύπαρξη «μεθοριακών διαφορών».
• Το 1999 δρομολογήθηκε διαδικασία ελληνοτουρκικής προσέγγισης, με την ανάπτυξη της συνεργασίας σε τομείς «χαμηλής πολιτικής» (οικονομία, εμπόριο, τουρισμός κ.λπ.), με «διερευνητικές επαφές» για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και τέλος με επαφές κυρίως μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών και την υιοθέτηση αμερικανοΝΑΤΟικής έμπνευσης Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (MOE). Τα ΜΟΕ, επί της ουσίας, αποσκοπούσαν στην επιβολή ενός καθεστώτος ελληνοτουρκικής συνδιαχείρισης του Αιγαίου υπό ΝΑΤΟική εποπτεία, με παράλληλη αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών και εγκατάλειψη από ελληνικής πλευράς του δικαιώματος άμυνας.
Θυμίζουμε ότι μετά τα Ιμια και το «ευχαριστώ» του Ελληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νίκολας Μπερνς (Φλεβάρης 1996), δήλωνε ότι «οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν την ελληνική κυριαρχία στη βραχονησίδα Ιμια», για να συμπληρώσει ότι το ίδιο ισχύει και για μια σειρά από νησάκια κατά μήκος των ανατολικών ακτών του Αιγαίου.
Συμπερασματικά, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ δεν είναι πραγματικοί «σύμμαχοι» της Ελλάδας στη διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της. Το ΝΑΤΟ μάλιστα δεν προστατεύει τα σύνορά μας, αφού είναι γνωστό ότι δεν αναγνωρίζει σύνορα ανάμεσα στα μέλη του και θεωρεί το Αιγαίο ενιαίο επιχειρησιακό χώρο.
Είναι ψευτοδίλημμα ότι «αν δεν ήταν το ΝΑΤΟ, θα είχαμε χειρότερα». Αλλωστε, όσα έχουμε υποστεί μέχρι σήμερα κάτω από τη ΝΑΤΟική «ομπρέλα», δεν είναι αμελητέα.
Ο ελληνικός λαός και ιδιαίτερα ο λαός του Αιγαίου δεν θα πρέπει να πιστέψει την κυβερνητική προπαγάνδα, που καλλιεργεί κλίμα εφησυχασμού, άλλοτε υπερβάλλοντας για την αποτελεσματικότητα του διαλόγου μεταξύ των δυο χωρών, άλλοτε λέγοντας πως οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ θα υπερασπιστούν την Ελλάδα.
Δεν χωράει κανενός είδους εφησυχασμός! Η τουρκική επιθετικότητα του προηγούμενου χρόνου έδειξε πόσο κοντά βρισκόμαστε σε ένα θερμό επεισόδιο, ακόμα και σε μια πολεμική αναμέτρηση!
Σήμερα χρειάζεται υπεύθυνη στάση, αποφασιστική αντιμετώπιση εθνικιστικών και πολεμοκάπηλων κραυγών. Το ίδιο, αποφασιστική αντιμετώπιση, χρειάζονται και κοσμοπολίτικες ιδέες, που υποτιμούν τη σημασία της υπεράσπισης του απαραβίαστου των συνόρων, των κυριαρχικών δικαιωμάτων, το σνομπάρισμα της εφαρμογής των διεθνών συνθηκών που προβλέπουν τα σημερινά σύνορα, τα οποία προέκυψαν μετά από αιματηρούς πολέμους.
Οι λαοί δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτε μεταξύ μας. Αντίθετα, έχουμε κοινό συμφέρον να αγωνιστούμε ενάντια σε ΕΕ, ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και άλλους ιμπεριαλιστές. Να αγωνιστούμε ενάντια στις κυβερνήσεις των χωρών που χαράζουν την πολιτική τους σύμφωνα με τα συμφέροντα του κεφαλαίου, σε βάρος των λαών.
Οι ανάγκες των λαών της περιοχής, η αμοιβαία επωφελής συνεργασία των χωρών μπορούν να διασφαλιστούν μόνο με την αποδέσμευση από ΕΕ και ΝΑΤΟ, όπως και κάθε άλλη ιμπεριαλιστική ένωση, με τους λαούς νοικοκύρηδες στον τόπο τους, με την εξουσία στα χέρια τους.
Απευθύνουμε ιδιαίτερο κάλεσμα προς τους φαντάρους και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων για:
• Να παλέψουμε όλοι μαζί ενάντια σε κάθε επιδίωξη αλλαγής συνόρων, σε κάθε αλλαγή διεθνών συνθηκών που οδηγεί στην αιματοχυσία των λαών. Για μια Ελλάδα χωρίς φτώχεια και ιμπεριαλιστικούς πολέμους.
• Να απορρίψουμε τα ύπουλα καλέσματα που στο όνομα μιας δήθεν «εθνικής ενότητας» θέλουν να υποτάξουν το λαό μας στα πολεμικά σχέδια του κεφαλαίου, των ΑμερικανοΝΑΤΟικών και της ΕΕ.
• Να απομονώσουμε τους νεοναζί εγκληματίες της Χρυσής Αυγής. Ο γνήσιος λαϊκός πατριωτισμός δεν έχει καμία σχέση με το τέρας του φασισμού - ναζισμού.
Οι φαντάροι, οι αξιωματικοί και οι υπαξιωματικοί, που στην πλειοψηφία τους είναι παιδιά από λαϊκές οικογένειες, όπως και οι απόστρατοι, είναι ανάγκη να βρεθούν δίπλα και μαζί με το λαό στον αγώνα του για μια ζωή που του αξίζει.

Ο Γιάννης Ντουνιαδάκης είναι Yποναύαρχος ΠΝ ε.α., υποψήφιος περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση

 

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr
  • μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Εκτύπωση
  • E-mail
Tweet
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:
« Υποψήφιος βουλευτής Κυκλάδων ο...
Ξεκινά το πλάνο δράσεων στο πλ... »
επιστροφή στην κορυφή

kdepap xristougenna 2020

gerolykoi poster 300x250

kdepap xristougenna 2020

kdepap xristougenna 2020

agnantio new 23

xaniotis gallika

banneraki

kdepap xristougenna 2020

react pasxa 25

cavo doro 22

kdepap xristougenna 2020

regional 23 regional 21 regional 19  

Ημερολόγιο άρθρων

« Μάιος 2025 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Logo leuko

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Δημοφιλή Νέα

Κ.Υ. Πάρου: Ανακοίνωση για την Απόφαση Μη Χρήσης Ιδιωτικών Αερομεταφορών από το ΕΚΑΒ

Κ.Υ. Πάρου: Ανακοίνωση για την Απόφ...

06 Μαϊος 2025
Πάρος: Εργασίες ασφαλτόστρωσης στην Παροικία

Πάρος: Εργασίες ασφαλτόστρωσης στην...

06 Μαϊος 2025
Πάρος: Αυτά είναι τα κρουαζιερόπλοια που θα καταπλεύσουν φέτος – 70 αφίξεις, 8 μήνες τουρισμός κρουαζιέρας

Πάρος: Αυτά είναι τα κρουαζιερόπλοι...

08 Μαϊος 2025

Τελευταία Νέα

ΚΤΕΟ: Πρόστιμα 400 ευρώ για 3.000.000 οχήματα - Πρόστιμα εώς 30.000 ευρώ για οχήματα σε ψευδή ακινησία

ΚΤΕΟ: Πρόστιμα 400 ευρώ για 3.000.0...

12 Μαϊος 2025
Σοκ στη Λάρισα: 21χρονος σκότωσε την 52χρονη μητέρα του

Σοκ στη Λάρισα: 21χρονος σκότωσε τη...

12 Μαϊος 2025
Δημοσκόπηση Interview: Το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει στην 2η θέση – Στην 4η υποχωρεί η Ζωή

Δημοσκόπηση Interview: Το ΠΑΣΟΚ επι...

12 Μαϊος 2025

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos

 

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Επωνυμία: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διακριτικός Τίτλος: Asknet
Τίτλος:  Psts.gr (Parianostypos.gr)
Έδρα: Ναρκίσσων 9, Ν. Ηράκλειο
Νομική Μορφή: Ατομική Επιχείρηση
ΑΦΜ: 073773093 – ΔΟΥ: Ν. Ιωνίας
Τηλ: 6945436561
Email:  [email protected] – [email protected]
Ιδιοκτήτης : Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Νόμιμος Εκπρόσωπος: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διευθυντής: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διευθυντής Σύνταξης: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διαχειριστής: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Δικαιούχος Domain Name:  Αναστάσιος Σκαραμαγκάς

Goto Top
  • Διαφήμιση
  • Όροι Χρήσης / Πολιτική Απορρήτου
  • Επικοινωνία

 


Copyright © 2009 - 2024  AskNet.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο των σελίδων αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Asknet και απαγορεύεται η αναδημοσίευσή του.

  • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
    • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
    • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΡΟΗ
  • ΠΑΡΟΣ - ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
    • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΙΩΝ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ
    • ΚΑΙΡΟΣ - ΠΡΟΓΝΩΣΗ
  • ΚΥΚΛΑΔΕΣ - ΑΙΓΑΙΟ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • LIFESTYLE
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
    • ΜΠΑΣΚΕΤ
    • ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
    • ΣΤΟΙΧΗΜΑ
  • WEB TV
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ