«Ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης της ΝΔ ευνοεί τις πολύ μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις και περικόπτει κοινωνικές δαπάνες»

27 Νοεμβρίου 2019 13:23

Ομιλία του βουλευτή Κυκλάδων Νίκου Συρμαλένιου στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής κατά τη συζήτηση του προσχεδίου του Προϋπολογισμού 2020

Εννέα σημεία κριτικής στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που συζητείται στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής παρουσίασε στην ομιλία του ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος. Τα σημεία αυτά αποκαλύπτουν έναν προϋπολογισμό που δεν έχει καθόλου διασφαλισμένα έσοδα, με κίνδυνο περικοπής κοινωνικών δαπανών στην πορεία εκτέλεσής του, ένα προϋπολογισμό που επιλεκτικά κατευθύνει τις ελαφρύνσεις κυρίως προς τις μεγάλες επιχειρήσεις, και που ακυρώνει μια σειρά από προαναγγελθέντα θετικά μέτρα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για το 2020.

Ακολουθεί η ομιλία του Νίκου Συρμαλένιου:

«Με την κατάθεση του Προϋπολογισμού του 2020 κατέρρευσε ένας ακόμα προπαγανδιστικός μύθος της Ν.Δ. Ο πρώτος μύθος αφορά το Μακεδονικό, ο δεύτερος μύθος αφορά το προσφυγικό – μεταναστευτικό, ο τρίτος μύθος είναι ότι είχαμε ήδη θεσπίσει ένα τέταρτο μνημόνιο. Ήδη αυτό από το προσχέδιο του 2020 έγινε παραδεκτό ότι δεν υπάρχει πλέον πρόγραμμα και δεν υπάρχει κατ” επέκταση και μνημόνιο.

Όμως, εκτός του ότι δεν υπάρχει τέταρτο μνημόνιο, θα σας θυμίσω εν συντομία για το τι παρέλαβε η ΝΔ. Παρέλαβε ένα μαξιλάρι 37 δισεκατομμυρίων ευρώ, μια ανεργία κοντά στο 17% – έπεσε περίπου δέκα μονάδες από το 2014 -, ένατο συνεχόμενο τρίμηνο ανάπτυξης και όλους τους δείκτες, εξαγωγές κ.λπ., σε ανοδική πορεία, καθώς και ένα χρέος ρυθμισμένο με ελεύθερο διάδρομο δεκαπενταετίας.

Χαρακτηριστικά και ενδεικτικά, ο Προϋπολογισμός αναφέρει -σελίδα 24- «κινητήριος μοχλός της ανάπτυξης το 2018 η ιδιωτική κατανάλωση, που ενδυναμώθηκε εν μέσω θετικών εξελίξεων στην απασχόληση και στο ρυθμό αύξησης των μισθών. Σημαντική συμβολή στην ανάπτυξη, η δημιουργία αποθεμάτων 0,8% του ΑΕΠ, αύξηση των αμοιβών της εξαρτημένης εργασίας, κατά 3,6% και του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών κατά 2,1%» -σελίδα 30- «Τους πρώτους εννέα μήνες του 2019 παρατηρήθηκε εισροή καταθέσεων στα πιστωτικά ιδρύματα, η οποία οφείλεται κυρίως στην ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας, μια και αφορά την πλειοψηφία τους καταθέσεις ημέρας». Προφανώς, λοιπόν, δεν καταστρέψαμε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, την οικονομία και σίγουρα δεν σας παραδώσαμε καμένη γη. Αντ’ αυτού, εσείς λέτε ότι η κυβερνητική αλλαγή κατά το δεύτερο εξάμηνο έφερε τη θετική εικόνα, έφερε την αισιοδοξία στις αγορές, έφερε την αισιοδοξία στον Ελληνικό Λαό. Ακόμα και τη λήξη των capital controls, αλλά και την αποπληρωμή του χρέους προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την εμφανίσατε ως δικό σας επίτευγμα, όταν ήδη σχεδόν είχαν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες και αν δεν ήταν ο κ. Στουρνάρας, ο οποίος κρατούσε καθυστέρηση, όλα αυτά θα είχαν τελειώσει και θα είχαν ολοκληρωθεί.

Μιλούσατε όλο το προηγούμενο διάστημα και προεκλογικά, για τους 29 άδικους φόρους. Δεν βλέπω να τους καταργείτε. Εκτός από το φόρο των κερδών των επιχειρήσεων, κανέναν άλλον φόρο δεν καταργείτε. Μειώνετε το φόρο των επιχειρήσεων από 28% σε 24%, αλλά οι μεγάλοι κερδισμένοι είναι οι μεγάλες επιχειρήσεις με κάποιες χιλιάδες ευρώ όφελος, σε αντίθεση με την πολύ μεγάλη πλειοψηφία των μικρών και μικρομεσαίων, που θα έχουν ελάχιστο όφελος 200-250 ευρώ. Δεν βλέπουμε, όμως, επίσης καμία ελάφρυνση για την πλειοψηφία των μισθωτών και των συνταξιούχων, όπως επίσης για την περίφημη μεσαία τάξη, σε συνδυασμό με το ασφαλιστικό, το οποίο θα κατατεθεί και έχει αναγγελθεί περίπου πού κινείται. Άνθρακες ο θησαυρός για τη μεσαία τάξη.

Ο Προϋπολογισμός του 2020 επιδιώκει να είναι επεκτατικός, με μέτρα περίπου 1,2 δισ., 0,6% του ΑΕΠ. Από αυτά τα μέτρα, πάνω από τα μισά, όπως είπα και πριν, πάνε στις επιχειρήσεις με μείωση του φόρου από 28% σε 24%. Θεωρείτε ότι με τον τρόπο αυτό θα απελευθερωθεί η επιχειρηματικότητα και θα επιταχυνθεί η ανάπτυξη. Υπολογίζετε την ανάπτυξη να φτάσει στο 2,8%. Δυστυχώς, νομίζω ότι δεν είμαστε οι μόνοι που αμφιβάλλουμε για την επίτευξη αυτού του στόχου. Πραγματικά ευχόμαστε να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, όμως, το διεθνές και το ευρωπαϊκό οικονομικό πλαίσιο, όπως ξέρουμε, ο εμπορικός πόλεμος, οι συνέπειες του Brexit και τα λοιπά, δεν επιτρέπουν τόση αισιοδοξία.

Αλλά δεν το λέμε εμείς μόνο αυτό. Το λέει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, το λένε οι Διεθνείς Οργανισμοί, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μιλάει για 2,3%, ο ΟΟΣΑ για 2.1%, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για 2,2%. Στο σημείο αυτό θα κάνω μία μικρή παρένθεση και θα σας πω τι δεν κάνετε, αλλά και τι ακυρώνετε από τα μέτρα τα οποία είχαμε προϋπολογίσει εμείς για το 2020. Μας κατηγορείτε όλη αυτή την περίοδο για τα υπερπλεονάσματα, τα οποία συσσωρεύσαμε, ενώ εσείς είχατε συμφωνήσει την περίοδο της προ-προηγούμενης κυβέρνησης για υψηλά πλεονάσματα της τάξης του 4,5%, μέχρι περίπου το 2030. Διαβάστε το μεσοπρόθεσμο και λοιπά.

Εμείς συμφωνήσαμε στα πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2022, εσείς όμως τώρα παραπέμπετε την όποια διεκδίκηση μείωσης των πλεονασμάτων από το 2021 και μετά. Είχατε την δυνατότητα να διεκδικήσετε τη μείωση των πλεονασμάτων στο 2,5% με τη δημιουργία του καταπιστευτικού λογαριασμού από τα 5,5 δις από το μαξιλάρι των 37 δις και δεν το κάνατε. Παράλληλα με αυτά, εσείς ακυρώνετε μία σειρά μέτρα, τα οποία εμείς είχαμε προϋπολογίσει. Ακυρώνετε την περαιτέρω μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% και κατά 50% για τις χαμηλότερης αξίας περιουσίες. Αντίθετα, αυξάνετε τις αντικειμενικές αξίες, με το λεγόμενο εξορθολογισμό που προβλέπεται στον Προϋπολογισμό, με επιπτώσεις που μπορεί να υπάρχουν σε πολλές μικρές και μεσαίες ιδιοκτησίες. Ακυρώνετε τη μείωση προκαταβολής φόρου στο 50%. Ακυρώνετε την αύξηση του συντελεστή αποσβέσεων στο 150%. Ακυρώνετε την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ και τη σταδιακή μείωση για τα επιπλέον εισοδήματα. Ακυρώνετε τη μείωση του ΦΠΑ από 13% στο 11%. Ακυρώνετε τη μείωση φόρου συνεταιρισμένων αγροτών. Ακυρώνετε τη μείωση κόστους του πετρελαίου θέρμανσης για ορεινές περιοχές. Ακυρώνετε τη μείωση φόρου εισοδήματος μονίμων κατοίκων νησιών με πληθυσμό έως 3100 κατοίκους. Ακυρώνετε την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ μονίμων κατοίκων σε νησιά με πληθυσμό έως 1000 κατοίκους. Αυτά τα μέτρα είχαμε προϋπολογίσει με μακροχρόνιο σχεδιασμό, όπως κάναμε από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε. Φαίνεται ότι θα διατηρήσετε βεβαίως ένα πενιχρό κοινωνικό μέρισμα για το τέλος του έτους, χωρίς να διατηρείτε την 13η σύνταξη.

Επανέρχομαι σε μερικά σύντομα στοιχεία του Προϋπολογισμού. Κάνοντας μία σύντομη σύγκριση μεταξύ του Προσχεδίου και του Προϋπολογισμού που καταθέσατε, υπάρχουν κάποια στοιχεία. Βεβαίως, σήμερα δημοσιεύτηκαν κάποια στοιχεία μείωσης των εσόδων από ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος κατά τον Οκτώβριο του 2019 και δεν ξέρω τι επίπτωση είναι η μείωση εσόδων κατά 66 εκατομμύρια. Στα δύο αυτά συγκρίσιμα στοιχεία έχουμε μεταξύ Προσχεδίου και τώρα, αυξημένα έσοδα κατά 881 εκατομμύρια, αυξημένες δαπάνες κατά 519 εκατομμύρια. Συνεπώς, αυξημένο δημοσιονομικό αποτέλεσμα κατά 362 εκατομμύρια και βελτιωμένο πρωτογενές πλεόνασμα κατά 310 εκατομμύρια. Έχετε περιορίσει τις εκτιμήσεις από τη διεύρυνση, από το Προσχέδιο μέχρι τώρα, των ηλεκτρονικών συναλλαγών κατά 85 εκατομμύρια και μειώσατε κατά 30 εκατομμύρια την εξοικονόμηση δαπανών. Φοβάμαι ότι στο τέλος η μείωση των δαπανών θα είναι ακόμα μεγαλύτερη, γιατί δεν θα σας βγαίνουν τα νούμερα. Και ξέρουμε ποιες δαπάνες θα αρχίσουν να περικόπτονται.

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας βασίζει έναν ολόκληρο προϋπολογισμό στην ικανότητα φορολογικής συμμόρφωσης, ελπίζοντας ότι θα υπάρξει αποτέλεσμα σ’ αυτό που λέτε εσείς φοροδιαφυγή και στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, όπου υπολογίζετε έσοδα 557 εκατομμυρίων. Θα θυμάστε, κατά την προεκλογική περίοδο, τον κύριο Μητσοτάκη να γυρίζει σε διάφορες επιχειρήσεις εστίασης και να λέει ότι θα καταργήσει τον «οδοστρωτήρα» των ελέγχων. Άρα, για ποια πάταξη της φοροδιαφυγής μπορούμε να μιλάμε χωρίς ελέγχους;

Και όταν βλέπουμε ότι, ακόμα και στην Α.Α.Δ.Ε., υπάρχει μείωση του Προϋπολογισμού κατά 11 εκατ. ευρώ.

Κύριοι της Ν.Δ., ενώ πολλά ποντάρετε στην αύξηση του ορίου των ηλεκτρονικών συναλλαγών – εάν γίνουν υποχρεωτικές, το 30% -, ακόμα, όμως, δεν έχει προσδιοριστεί εάν και εφόσον θα έχει καθολική ισχύ ή θα διαφοροποιείται κατά κοινωνικές κατηγορίες. Καθώς, επίσης, δεν έχει προσδιοριστεί και ποιες δαπάνες θα συμπεριλαμβάνονται. Π.χ., τα ενοίκια θα συμπεριλαμβάνονται; Ναι ή όχι; Τη μια μέρα λέτε «ναι», την άλλη λέτε «όχι».

Εδώ θα κάνω, επίσης, μια παρένθεση, που έχει σχέση με τη νησιωτικότητα και περιμένουμε από τον κύριο Υπουργό μια σαφή απάντηση. Πουθενά δεν είδαμε, μέσα στον κρατικό Προϋπολογισμό και συγκεκριμένα στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, για το μεταφορικό ισοδύναμο.

Θα περιλάβετε, στον Προϋπολογισμό του 2020, αυξημένο κονδύλι για το μεταφορικό ισοδύναμο, που απευθύνεται στο σύνολο της νησιωτικής Ελλάδας και της Κρήτης, αλλά και την καθολική του εφαρμογή στα καύσιμα, που μέχρι τώρα εφαρμόζεται πιλοτικά; Εάν ναι, τότε πρέπει να δούμε ένα κονδύλι, που δεν το βλέπουμε, πάνω από 160 εκατ. ευρώ, που ήταν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για το 2019.

Και κάποια ακόμα στοιχεία:

Από τις δαπάνες «Δημοσιονομικές Παρεμβάσεις» προϋπολογίζεται ότι θα εκτελέσετε δαπάνες περίπου 1, 181 δισ. ευρώ. Είπαμε ότι παραπάνω από τα μισά (616 εκατ. ευρώ) αφορούν στη μείωση του συντελεστή από 28% σε 24% και στη μείωση της φορολογίας των διανεμόμενων κερδών από 10% σε 5%.

Τετρακόσια τέσσερα εκατ. ευρώ έχετε υπολογίσει ότι αφορούν φυσικά πρόσωπα. Μείωση των φορολογικών συντελεστών στο 9% μέχρι 10.000 ευρώ κ.λπ.

Εκατόν είκοσι τρία εκατ. ευρώ από ασφαλιστικές εισφορές. Προφανώς, εννοείτε ότι θα μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές στα υψηλά εισοδήματα, δηλαδή στο 15% των ασφαλισμένων που πληρώνουν περισσότερες ασφαλιστικές εισφορές μέχρι σήμερα. Διότι, αυτό που ακούσαμε από τον κ. Βρούτση, μας παραπέμπει σε αύξηση τουλάχιστον 20% των ασφαλιστικών εισφορών για τις χαμηλότερες εισοδηματικές κατηγορίες.

Οι δαπάνες αυτές, που είναι περίπου 1,2 δισ. ευρώ, προϋπολογίζεται να αντισταθμιστούν από τα παρακάτω έσοδα:

Α) Πεντακόσια εκατ. ευρώ, με περιορισμό λειτουργικών και άλλων δαπανών από τον Τακτικό Προϋπολογισμό. Τι σημαίνει, όμως, αυτό; Ποιες δαπάνες θα περιοριστούν; Θα μείνουν, πάλι, πολλές οι υπηρεσίες χωρίς καύσιμα, χωρίς αναλώσιμα και μια σειρά άλλες δαπάνες που μας θυμίζουν τις περικοπές των πρώτων μνημονιακών χρόνων;

Β) Εκατόν ογδόντα τέσσερα εκατομμύρια ευρώ, επισκόπηση δαπανών και εσόδων.

Γ) Εκατόν είκοσι τρία εκατομμύρια ευρώ, βελτίωση της αποτελεσματικότητας φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.

Δ) Πεντακόσια πενήντα επτά εκατομμύρια ευρώ, καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και διεύρυνση φορολογικής βάσης μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών. Αυτό το αναλύσαμε.

Ε) Εκατό σαράντα δύο εκατομμύρια ευρώ από εξορθολογισμό αντικειμενικών αξιών. Το είπα πριν.

Ποιο είναι, λοιπόν, το συμπέρασμα από τα στοιχεία δαπανών και εσόδων; Δεδομένες οι δαπάνες, ακατέβατες, δηλαδή. Αμφίβολα τα έσοδα. Πού οδηγεί αυτό; Αναλύστε τα έσοδα, ένα προς ένα, σε κάθε κατηγορία. Είναι προφανές ότι αν δεν πιαστούν αυτά τα έσοδα, θα υπάρξει εκτροχιασμός του Προϋπολογισμού. Με συνέπεια, όπως είπα και πριν, την εύκολη λύση: Την περικοπή των κοινωνικών δαπανών.

Ήδη, στον Προϋπολογισμό του 2020, εμφανίζεται μείωση στα επιδόματα κοινωνικής αλληλεγγύης, που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ (Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης), κατά 367 εκατ. ευρώ.

Εκατόν εβδομήντα τρία εκατ. ευρώ είναι μείωση για τα προνοιακά επιδόματα για τους ΑΜΕΑ.

Εκατόν τριάντα εννέα εκατ. ευρώ μείωση για τα οικογενειακά επιδόματα.

Πενήντα ένα εκατ. ευρώ μείωση στο επίδομα ενοικίου.

Συμπερασματικά, για τον Προϋπολογισμό συνολικά:

Πρώτον, πρόκειται για έναν Προϋπολογισμό που δεν είναι ούτε αναπτυξιακός, ούτε κοινωνικός.

Δεύτερον, διαψεύδει τις ελπίδες για ανακούφιση της μεσαίας τάξης. Υπολογίζουμε μεσαία τάξη από 20.000 έως 50.000 ευρώ ετησίως, στην οποία, εκτός από τους αυτοαπασχολούμενους, συμπεριλαμβάνουμε και τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους και τους αγρότες. Τα όποια φορολογικά οφέλη εξανεμίζονται από την επερχόμενη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, από τις αυξήσεις στη Δ.Ε.Η. -μέχρι τώρα έχουμε δει αυτό, ποιος ξέρει τι άλλο θα δούμε- από τις ακυρώσεις των θετικών μέτρων του ΣΥΡΙΖΑ που είχαμε υπολογίσει και σας τις ανέφερα αναλυτικά για το 2020.

Τρίτον, δίνει πλουσιοπάροχες παροχές και φοροελαφρύνσεις στους ισχυρούς και στους πλούσιους.

Προφανώς, αγαπητοί συνάδελφοι της Ν.Δ., έχουμε αντιδιαμετρικά αντίθετη φιλοσοφία από εσάς, στο πώς βλέπουμε την οικονομική ανάπτυξη και πώς κατά συνέπεια βλέπουμε και τον προϋπολογισμό του 2020.

Συνεπώς, καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό».

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos