Νίκος Συρμαλένιος: Το άρθρο 57 του φορολογικού νομοσχεδίου επιβαρύνει περαιτέρω τους παράκτιους αλιείς

02 Δεκεμβρίου 2019 15:59

Σας παραθέτουμε παρακάτω αυτούσιο το διάλογο που έγινε στη βουλή την Παρασκευή 29/11 κατά την ακρόαση φορέων για το υπό συζήτηση φορολογικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, μετά από ερώτημα του Νίκου Συρμαλένιου προς την Ένωση Παράκτιων Αλιέων

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΥΡΜΑΛΕΝΙΟΣ: Ευχαριστώ. Εγώ ήθελα να ρωτήσω τους εκπροσώπους των αλιέων. Από ότι ξέρουμε, τα τελευταία χρόνια, οι αλιείς, περίπου είχαν εξομοιωθεί οικονομικά και φορολογικά με τους αγρότες. Με την σημερινή διάταξη, η οποία κατατίθεται στο φορολογικό νομοσχέδιο, τελικά θεωρούν ότι θα έχουν όφελος ή θα είναι ζημιωμένοι από αυτή τη συγκεκριμένη διάταξη. Η οποία έρχεται και αφορά όχι άμεσα το εισόδημα αλλά έμμεσα. Βεβαίως, αφορά το εισόδημα, από ότι είδα με μια ματιά, διότι αυτά κατατέθηκαν την τελευταία στιγμή, αφορά φορολογία επί των σκαφών και όχι επί του εισοδήματος. Ευχαριστώ.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΖΑΝΝΕΣ ( Μέλος Δ.Σ. Ένωσης Παράκτιων Αλιέων Ελλάδος): Ευχαριστώ. Το ερώτημα ήταν αν έχουμε όφελος ή ζημιά από το τέλος που επιβάλλεται. Δεν μπορώ να σας πω σίγουρα. Θα πρέπει να μας ξεκαθαρίσουν οι κύριοι Υπουργοί. Σίγουρα, για ένα κομμάτι του στόλου άνω των 20 κόρων, το οποίο φορολογούνταν με τον navtax υπάρχει επιβάρυνση. Μια μεσοσταθμική επιβάρυνση γύρω στα 1700 € τον χρόνο.

Για την πλειοψηφία των αλιευτικών σκαφών, κάτω των 20 κόρων, φορολογούνταν με αγροτικό εισόδημα. Εκεί μένει να ξεκαθαριστεί αν παραμείνει το τέλος επιτηδεύματος ή όχι, οπότε, νομίζω, απαντήσεις θα έρθουν από τους Υπουργούς. Ευχαριστώ.

Απόστολος Βεζυρόπουλος (Υφυπουργός Οικονομικών)

Εισφορά Αλληλεγγύης – Τέλος Επιτηδεύματος. Θα το πω και στον κ. Ζαννέ, μετά, αλλά απαντώ επειδή ρωτήθηκε τώρα. Πρόθεσή μας είναι να καταργηθούν αυτοί οι δύο φόροι και είναι και στο πρόγραμμά μας. Δηλαδή, στη διάρκεια της πορείας και λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική κατάσταση της χώρας, πρόθεσή μας είναι να καταργηθεί και η Εισφορά Αλληλεγγύης, η οποία τι είναι; Τώρα την λέμε Εισφορά Αλληλεγγύης, δεν ήταν έτσι. Ήταν ένας έκτακτος φόρος, ήταν έκτακτη η Εισφορά Αλληλεγγύης, νομοθετήθηκε και θεσμοθετήθηκε το 2011, είχε χρόνο εφαρμογής μέχρι 31/12/2016, ……….

Σε ό,τι αφορά στην Ένωση Παράκτιων αλιέων. Απάντησα προηγουμένως για το τέλος επιτηδεύματος και για το τέλος για τα αλιευτικά πλοία. Απλώς, θα σας διαβάσω το άρθρο 57 και την παρ. 12 και λέει ξεκάθαρα, ότι «με την καταβολή του τέλους εξαντλείται κάθε άλλη φορολογική υποχρέωση των ως άνω προσώπων ή και νομικών προσώπων από κάθε φόρο. Εισφορά, τέλος, κράτηση, ή οποιαδήποτε άλλη φορολογικής φύσεως επιβάρυνση, εκτός από την επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για το εισόδημα και την εκμετάλλευση αυτών των πλοίων».

Σε ό,τι αφορά για τη φορολόγηση του σκάφους είναι ξεκάθαρο. Τελεία και παύλα.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΖΑΝΝΕΣ (Μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Παράκτιων Αλιέων Ελλάδος): Κύριε Υπουργέ για να γίνει κατανοητό σε εμάς που δεν μιλάμε πολύ με οικονομικούς όρους. Το τέλος επιτηδεύματος φεύγει. Αυτό εννοεί η διάταξη;

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Σας το είπα προηγουμένως. Αυτό σας λέω ότι λέει, ότι «με την καταβολή του τέλους εξαντλείται κάθε άλλη φορολογική υποχρέωση των ως άνω φυσικών και νομικών προσώπων, όσον αφορά στη φορολογία του σκάφους».

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΖΑΝΝΕΣ (Μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Παράκτιων Αλιέων Ελλάδος): Συγχωρήστε με, γιατί πρέπει να δώσουμε και έναν λόγο στους συναδέλφους και να είμαστε, πλήρως, κατανοητοί. Το τέλος επιτηδεύματος είναι άλλο;

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Το τέλος επιτηδεύματος αφορά την επιχειρηματική δραστηριότητα του αλιέα. Είναι άλλο πράγμα.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΖΑΝΝΕΣ (Μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Παράκτιων Αλιέων Ελλάδος): Ωραία, ωραία.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Σας είπα ότι θα το καταργήσουμε μαζί με την εισφορά αλληλεγγύης. Ξεκάθαρα πράγματα.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΖΑΝΝΕΣ (Μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Παράκτιων Αλιέων Ελλάδος): Θα το δούμε αυτό.

Τελικά, κ. Συρμαλένιε, στην ερώτησή σας, ναι έχουμε όλοι επιβάρυνση.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos