300x250 eautos 1

  • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
    • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
    • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΡΟΗ
  • ΠΑΡΟΣ - ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
    • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΙΩΝ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ
    • ΚΑΙΡΟΣ - ΠΡΟΓΝΩΣΗ
  • ΚΥΚΛΑΔΕΣ - ΑΙΓΑΙΟ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • LIFESTYLE
    • ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
    • ΜΠΑΣΚΕΤ
    • ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
    • ΣΤΟΙΧΗΜΑ
  • WEB TV
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ

deyap new 252

calypso new 256

Υποστελεχωμένα και ανενεργά τα Κέντρα Περ/κής Εκπαίδευσης στην Π.Ν.Α

18 Δεκεμβρίου 2019 13:28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Υποστελεχωμένα και ανενεργά τα Κέντρα Περ/κής Εκπαίδευσης στην Π.Ν.Α

test2

test2

Τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης αποτελούν αποκεντρωμένες εκπαιδευτικές δομές του Υπουργείου Παιδείας και υπάγονται διοικητικά στις οικείες Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης. Η δημιουργία τους θεσμοθετήθηκε με τον Νόμο 1892/90/ΦΕΚ 101/τ.Α'/31.7.1990 Άρθρο 111 §13, νόμος σταθμός για την εξέλιξη της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Π.Ε.)

Βασικός στόχος των Κ.Π.Ε. είναι να στηρίξουν τον θεσμό της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο, ευαισθητοποιώντας τους/τις μαθητές/μαθήτριες όλων των βαθμίδων σε θέματα περιβάλλοντος ώστε να γίνουν περιβαλλοντικά υπεύθυνοι, ικανοί να συγκροτήσουν κοινωνίες με ήθος και υπευθυνότητα απέναντι στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον. Τα υφιστάμενα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.) με βάση νέο νομικό πλαίσιο (Ν. 45/47 Ιούνιος 2018) μετατράπηκαν σε Κέντρα Εκπαίδευσης για την Αειφορία (Κ.Ε.Α.).

Τα Κ.Ε.Α. σε σχέση με τα υφιστάμενα Κ.Π.Ε. είναι προσανατολισμένα στην Εκπαίδευση για την Αειφορία (Ε.Α.), δηλαδή στην ολιστική θεώρηση των περιβαλλοντικών, κοινωνικών και πολιτιστικών θεμάτων και προωθούν τη διεπιστημονική, συστημική και διαθεματική προσέγγιση της γνώσης, ώστε να συνδέεται σε ενιαίο πλαίσιο η εκπαίδευση με την περιβαλλοντική, κοινωνική, πολιτισμική και οικονομική διάσταση των κοινωνιών.

Μετά τις εκλογές, και ενώ οι διαδικασίες επιλογής εκπαιδευτικών για τα ΚΕΑ είχαν ήδη φθάσει λίγο πριν το τελικό στάδιο της συνέντευξης, η νέα ηγεσία του Υπουργείου μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, αιφνιδίως εξέδωσε εγκύκλιο (Α.Π. 123632/Δ7/1-8-2019) με θέμα: "Αναστολή της διαδικασίας επιλογής των μελών των παιδαγωγικών ομάδων των ΚΕΑ". Στη συνέχεια, με διάταξη του Ν. 4623/19 άρθρο 67, ΦΕΚ134/Α/9-8-19, κατήργησε την Υ.Α."Ενιαίος Κανονισμός Λειτουργίας των ΚέντρωνΕκπαίδευσης για την Αειφορία και ρυθμίσειλοιπώνθεμάτων", όρισε τη συνέχεια λειτουργίας των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με τις διατάξεις που ισχύουν, για το σχολικό έτος 2019-20, ενώ η λειτουργία των ΚΠΕ μπορεί να επεκτείνεται και σε επόμενο διδακτικό έτος.Αποτέλεσμα αυτής της επιλογής της κυβέρνησης είναι να μην έχει στελεχωθεί το ΚΠΕ/ΚΕΑ Σύρου και να ανασταλεί πλήρως η λειτουργία του.

Αναφορικά με το ΚΠΕ Πεταλούδων Ρόδου,το οποίο ιδρύθηκε το 2004 και επαναλειτούργησε το 2016, μετά από μια 5ετία είχε αναστολής εξ αιτίας των μνημονιακων περικοπών, σήμερα υπηρετεί μόνο ο Υπεύθυνος Λειτουργίας χωρίς Παιδαγωγική Ομάδα και χωρίς αναπληρωτή υπεύθυνο! Κατά συνέπεια κρίνεται απαραίτητη η άμεση απόσπαση δύο τουλάχιστον εκπαιδευτικών για τη στοιχειώδη λειτουργία του το τρέχον σχολικό έτος.

Επειδή

Εξακολουθεί να ισχύει χωρίς να εφαρμόζεται η σχετική παράγραφος της Υ.Α.παρ. 5Αριθμ. 83691/Γ7 (ΦΕΚ, τ. Β' 27192, αρ. 1981/7/9/2011, «Διαδικασίες Στελέχωσης και Καθήκοντα των Εκπαιδευτικών στα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ)»
δεν υλοποιείται η δέσμευση της Γ.Γραμματέα Πρωτ/θμιας-Δευτ/θμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής του Υ.ΠΑΙ.Θ καςΑναστασίας Γκίκα σε συνάντηση της Πανελλήνιας Ένωσης Εκπαιδευτικών Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Π.Ε.ΕΚ.ΠΕ.) στην οποία τέθηκαν για αντιμετώπιση αιτήματα άμεσης προτεραιότητας για την εύρυθμη λειτουργία του θεσμού της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης το τρέχον σχολικό έτος,-η οποία δεσμεύθηκε πως ".τα Κ.Π.Ε. θα συμπληρωθούν μερικώς με 1-2 εκπαιδευτικούς οι κενές/κενούμενες θέσεις των παραπάνω δομών (με προτεραιότητα σε αυτές με τις μεγαλύτερες ελλείψεις) κατόπιν απλής εκδήλωσης ενδιαφέροντος (πιθανόν χωρίς κριτήρια ή προκήρυξη επιλογής.." («Ενημερωτικό κείμενο της Ένωσης προς τα μέλη της», Αθήνα Αρ. Πρ.: 17 25/10/2019).
Η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση στις Κυκλάδες κρίνεται αναντίστοιχη των προκλήσεων που οι Κυκλάδες, αλλά και όλη η χώρα αντιμετωπίζουν. Το ΚΠΕ Κορθίου, αν και έχει προσφέρει εξαιρετικά θετικό έργο, είναι γεωγραφικά απομακρυσμένο και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις πιεστικές απαιτήσεις της εποχής. Παραμένοντας και αυτό σε λειτουργία, και με όρους νησιωτικότητας, είναι απόλυτα θεμιτό η λειτουργία του ιδρυμένου Κέντρου στη Σύρο να λειτουργήσει και να ενισχύσει την υποστήριξη της σχολικής κοινότητας στην ανάπτυξη και στην υλοποίηση εκπαιδευτικών σχεδίων δράσης με ενσωμάτωση των αρχών της αειφορία με έδρα το διοικητικό κέντρο των Κυκλάδων. Σε αυτό συνάδει και η γεωγραφική θέση της Σύρου τόσο στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Κυκλάδων, όσο και στο Νότιο Αιγαίο.
Η Σύρος διαθέτει αφενός αξιόλογο φυσικό και πολιτισμικό κεφάλαιοκαι αφετέρου σημαντικούς φορείς (κυβερνητικούς και μη) με τους οποίους το Κ.Ε.Α. μπορεί και πρέπει να συνεργαστεί στο πνεύμα της Αειφορίας, επιδιώκοντας τη σύνδεση της εκπαίδευσης με την περιβαλλοντική, κοινωνική, πολιτισμική και οικονομική διάσταση της κυκλαδίτικης κοινωνίας.
Στα τρία και πλέον χρόνια επαναλειτουργίας του, το ΚΠΕ Πεταλούδων κατάφερε να γίνει αναγνωρίσιμος και καταξιωμένος εκπαιδευτικός και περιβαλλοντικός φορέας όχι μόνο από την εκπαιδευτική κοινότητα του νησιού μας, αλλά και από την ευρύτερη τοπική κοινωνία. Το Κέντρο αναπτύσσει αξιόλογη εκπαιδευτική δραστηριότητα στα πολυνησιακά Δωδεκάνησα και όχι μόνο. Για το σχολικό έτος 2019-2020 δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες στοιχειώδους λειτουργίας για την περιοχή εμβέλειάς του, αλλά και χωρίς την δυνατότητα χρηματοδότησης από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ. Σήμερα η πολύπλευρη δραστηριότητα του Κέντρου έχει ανακοπεί και απειλείται με κλείσιμο.

Ερωτάται η κα Υπουργός Παιδείας

Γιατί δεν προχωρά στην ολοκλήρωση των σχετικών υπηρεσιακών διαδικασιών για την λειτουργία του ιδρυμένου Κ.Ε.Α. Σύρου- Ερμούπολης, καθώς εκκρεμούν θέματα σχετικά με τη λειτουργία του (υπογραφή της Σύμβασης από το Υπουργείο Παιδείας, ενεργοποίηση των σχετικών υπηρεσιακών διαδικασιών για τη στελέχωσή του κ.λπ.);
Πότε πρόκειται να στελεχώσει το Κ.Π.Ε. ΠεταλούδωνΡόδουμε την απόσπαση εκπαιδευτικών για τη συγκρότηση Παιδαγωγικής Ομάδας σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις;
Με ποιο τρόπο θα στοιχιστεί η δημόσια εκπαίδευση στα ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα με τις αποφάσεις των Διεθνών Συσκέψεων για το Περιβάλλον καθώς και με την "Ατζέντα του 2030 του ΟΗΕ που επικεντρώνεται στους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Νίκος Συρμαλένιος

Νίκος Φίλης

Νεκτάριος Σαντορινιός

 

 

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr
  • μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Εκτύπωση
  • E-mail
Tweet
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:
« Συνεργασία με τον Peter Vlitas...
Κατερίνα Μονογυιού: Αυτός ο πρ... »
επιστροφή στην κορυφή

kdepap xristougenna 2020

SEAJETS Απογευματινό δρομολόγιο banner 300x250

gerolykoi poster 300x250

kdepap xristougenna 2020

kdepap xristougenna 2020

agnantio new 23

xaniotis gallika

banneraki

kdepap xristougenna 2020

react pasxa 25

cavo doro 22

kdepap xristougenna 2020

regional 23 regional 21 regional 19  

Ημερολόγιο άρθρων

« Μάιος 2025 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Logo leuko

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Δημοφιλή Νέα

Πάρος: Πωλούνται 2 αγροτεμάχια με θέα

Πάρος: Πωλούνται 2 αγροτεμάχια με θ...

24 Μαϊος 2025
Σύλληψη ημεδαπού για κακομεταχείριση ζώων στην Πάρο

Σύλληψη ημεδαπού για κακομεταχείρισ...

22 Μαϊος 2025
Νησί των Κυκλάδων στην κορυφή των δέκα κορυφαίων προορισμών της Ευρώπης για το καλοκαίρι του 2025

Νησί των Κυκλάδων στην κορυφή των δ...

20 Μαϊος 2025

Τελευταία Νέα

Δεν κατεβαίνει η ΑΕΚ στον δεύτερο τελικό του EHF European Cup – «Είμαστε ΕΝΑ με τον κόσμο» (Βίντεο)

Δεν κατεβαίνει η ΑΕΚ στον δεύτερο τ...

25 Μαϊος 2025
Final Four 2025: Αυτό το ποσό θα πάρει ο Παναθηναϊκός

Final Four 2025: Αυτό το ποσό θα πά...

25 Μαϊος 2025
Εuroleague - Final 4: Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Φενερμπαχτσέ του Γιασικεβίτσιους (Bίντεο)

Εuroleague - Final 4: Πρωταθλήτρια...

25 Μαϊος 2025

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos

 

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Επωνυμία: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διακριτικός Τίτλος: Asknet
Τίτλος:  Psts.gr (Parianostypos.gr)
Έδρα: Ναρκίσσων 9, Ν. Ηράκλειο
Νομική Μορφή: Ατομική Επιχείρηση
ΑΦΜ: 073773093 – ΔΟΥ: Ν. Ιωνίας
Τηλ: 6945436561
Email:  [email protected] – [email protected]
Ιδιοκτήτης : Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Νόμιμος Εκπρόσωπος: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διευθυντής: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διευθυντής Σύνταξης: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διαχειριστής: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Δικαιούχος Domain Name:  Αναστάσιος Σκαραμαγκάς

Goto Top
  • Διαφήμιση
  • Όροι Χρήσης / Πολιτική Απορρήτου
  • Επικοινωνία

 


Copyright © 2009 - 2025  AskNet.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο των σελίδων αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Asknet και απαγορεύεται η αναδημοσίευσή του.

  • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
    • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
    • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΡΟΗ
  • ΠΑΡΟΣ - ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
    • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΙΩΝ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ
    • ΚΑΙΡΟΣ - ΠΡΟΓΝΩΣΗ
  • ΚΥΚΛΑΔΕΣ - ΑΙΓΑΙΟ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • LIFESTYLE
    • ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
    • ΜΠΑΣΚΕΤ
    • ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
    • ΣΤΟΙΧΗΜΑ
  • WEB TV
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ