Εκσυγχρονισμός θαλάσσιων μεταφορών και νησιωτική πολιτική

13 Μαρτίου 2020 23:03

Την Πέμπτη 12 Μαρτίου, στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, ο Βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας Φίλιππος Φόρτωμας, στην ομιλία του, κατά τη συζήτηση για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής: «Εκσυγχρονισμός θεσμικού πλαισίου για τις θαλάσσιες ενδομεταφορές» αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα που εισάγει αυτό, και συγκεκριμένα:


• Εκσυγχρονίζεται μέσω αυτού, το θεσμικό πλαίσιο της ακτοπλοΐας κι έτσι ενισχύεται το Λ.Σ., καθώς διευθετούνται σημαντικά ζητήματα που απασχολούν διαχρονικά τις νησιωτικές τοπικές κοινωνίες.
• Θεσπίζεται Κανονισμός Λειτουργίας του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών· στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κατέθεσε ειδικότερες προτάσεις με γνώμονα τη διασφάλιση της απρόσκοπτης διασύνδεσης των μικρότερων νησιών.

Στην ομιλία του ακόμη:
• Εστιάστηκε στην ανάγκη πρόβλεψης συγκεκριμένων ρυθμίσεων που να ανταποκρίνονται τόσο στο καθεστώς λειτουργίας ταχυπλόων και υδροπτερύγων, όσο και στον καθορισμό συγκεκριμένων γραμμών δρομολόγησης πλοίων, με περιορισμένη δυνατότητα αλλαγών.
• Ιδιαίτερη μνεία έκανε για το μεταφορικό ισοδύναμο, εκφράζοντας τον προβληματισμό του από την έως σήμερα εσφαλμένη, πρόχειρη και επιδοματική εφαρμογή του, επισημαίνοντας ότι, το προτεινόμενο νομοσχέδιο επιχειρεί ναι μεν τον εξορθολογισμό του συγκεκριμένου μέτρου, αλλά χρειάζεται ενδελεχή μελέτη προκειμένου να βελτιστοποιηθεί και να λειτουργήσει αποδοτικότερα για τους νησιώτες.
• Χαρακτήρισε κομβική την ενίσχυσή του Λ.Σ. με κατάλληλο εκπαιδευμένο στελεχιακό δυναμικό, υπογραμμίζοντας παράλληλα, ότι με το νομοσχέδιο εισάγονται σημαντικές ρυθμίσεις οι οποίες αποκαθιστούν αδικίες που είχαν προκύψει στο προηγούμενο πλαίσιο.
• Πρότεινε, για τις κατασκευές στον αιγιαλό και τις πλωτές εξέδρες, να εκχωρηθούν αρμοδιότητες στους εκάστοτε Δήμους, ώστε να αποφαίνονται πριν την έκδοση των σχετικών αποφάσεων από τα αρμόδια όργανα του Υπουργείου, υιοθετώντας έτσι το αίτημα του δημάρχου Μυκόνου και της ΚΕΔΕ.
• Εξέφρασε την ικανοποίησή του για την παράταση ρύθμισης στη νομιμοποίηση των αυθαίρετων λιμενικών εγκαταστάσεων.
• Συνηγόρησε με το νέο καθεστώς λειτουργίας των ναυαγοσωστών στις παραλίες, όπως επιμήκυνση ωραρίου, καθώς ενισχύεται έτσι το αίσθημα ασφάλειας των λουομένων.

Τέλος, ο κ. Φόρτωμας υπεραμύνθηκε της νομοθετικής πρωτοβουλίας του Υπουργείου για την ενίσχυση του ρόλου του Συμβουλίου Νησιωτικής Πολιτικής, το οποίο τίθεται υπό την εποπτεία του Πρωθυπουργού, γεγονός που καταδεικνύει τις προθέσεις της Κυβέρνησης για τη χάραξη και εφαρμογή ολοκληρωμένης νησιωτικής πολιτικής.

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos