Δηλώσεις του δημάρχου Ιητών σχετικά με τον κορωνοιό

19 Μαρτίου 2020 16:48

Νιώτισσες και Νιώτες,

Όλοι πλέον γνωρίζουμε ότι η πατρίδα μας, ο κόσμος ολόκληρος, δίνει σκληρή μάχη εναντίον μιας πρωτόγνωρης απειλής. Μια μάχη που μπορούμε να την κερδίσουμε, αρκεί όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά να δείξουμε υπευθυνότητα, σοβαρότητα και απόλυτη προσήλωση στις οδηγίες των ειδικών επιστημόνων.

Στο νησί μας, μέχρι σήμερα τα πράγματα έχουν πάει καλά. Όμως, το γεγονός ότι δεν υπάρχει καταγεγραμμένο ή πιθανό κρούσμα του νέου κορονοϊού στον τόπο μας, δεν πρέπει να μας δημιουργήσει την ψευδαίσθηση ότι ο κίνδυνος είναι μακριά από εμάς και δεν μας αφορά. Αντιθέτως, η επαγρύπνηση πρέπει να είναι διαρκής.

Σε αυτή τη μάχη, πρέπει να δώσουμε όλοι τον καλύτερο εαυτό μας. Ο Δήμος Ιητών είναι και θα είναι καθημερινά στην πρώτη γραμμή, δίπλα στους πολίτες. Όλοι μας πρέπει να κάνουμε το καλύτερο δυνατό:

Όλοι οι ειδικοί συμφωνούν ότι το πιο σημαντικό μέτρο είναι να περιορίσουμε τις μετακινήσεις μας στις πραγματικά απολύτως αναγκαίες. Βλέπω ότι καθημερινά όλο και περισσότεροι στο νησί μας κατανοούν και εφαρμόζουν αυτή την απλή αρχή. Πρέπει να το κάνουμε όλοι μας. Και οι μεγαλύτεροι που διατρέχουν πιο σοβαρό κίνδυνο, αλλά και οι νεότεροι που μια απερισκεψία τους θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο το κοινωνικό σύνολο. Μεμονωμένες ανεπίτρεπτες περιπτώσεις συναθροίσεων για «διασκέδαση» σαν κάποιες που έγιναν πριν λίγες μέρες, δεν διανοούμαι ότι μπορεί να επαναληφθούν...

Ιδίως οι συμπολίτες μας που ήρθαν τις τελευταίες μέρες ή πρόκειται να έρθουν τις αμέσως επόμενες από την Αθήνα, ή και από άλλες πόλεις της χώρας, ξέρουν καλά και οι ίδιοι ότι το πρώτο διάστημα είναι καλό για όλους μας να περιοριστούν στο σπίτι τους.

Φίλες και φίλοι είναι πολύ ωραίο που θα βρίσκεστε κοντά μας αυτές τις δύσκολες μέρες, όμως σας ζητώ προσωπικά να δείξετε αυτοσυγκράτηση στις κοινωνικές σας επαφές.

Το ίδιο, και με ακόμα μεγαλύτερη έμφαση, θέλω να πω και στους πατριώτες μας που με χαρά περιμένουμε τις επόμενες μέρες να επιστρέψουν στο νησί μας από άλλες χώρες. Όπως ξέρετε, η κυβέρνηση έχει θεσπίσει πλέον υποχρέωση σε κατ’ οίκον περιορισμό επί 14 ημέρες για όποιον έρχεται από το εξωτερικό. Ο Δήμος προτίθεται να καταγράψει τα ονόματα και να βοηθήσει όσο μπορεί στην εφαρμογής του μέτρου. Είμαι βέβαιος, όμως, ότι ούτως ή άλλως κανείς δεν θα επιχειρήσει να βλάψει άθελά του την τοπική μας κοινωνία.

Για τον ίδιο λόγο, ένα θέμα που μας έχει προβληματίσει ιδιαίτερα είναι οι έντονες επαγγελματικές δραστηριότητες που συνεχίζουν να γίνονται σε ορισμένους χώρους, όπως για παράδειγμα εργοτάξια. Θέλω να σας ενημερώσω ότι ήρθα σε επικοινωνία με τους υπεύθυνους αυτών των χώρων και τους ζήτησα να συντονιστούν με τις ανάγκες των ημερών. Πιστεύω ότι θα δείξουν πως βάζουν το κοινό καλό και τη δημόσια υγεία πάνω από οτιδήποτε άλλο.

Επίσης, σας ενημερώνουμε και επισήμως για κάτι που ενδεχομένως ήδη πολλοί έχετε διαπιστώσει και τώρα πλέον ολοκληρώνεται: Εδώ και μια εβδομάδα περίπου , ο Δήμος μας έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα απολύμανσης των πιο κρίσιμων δημόσιων χώρων. Κέντρο υγείας, Αστυνομικό Τμήμα, Λιμεναρχείο, δημαρχείο, ΚΕΠ και άλλοι χώροι του Δήμου, Λιμενικό ταμείο, αίθουσα αναχώρησης επιβατών στο λιμάνι, μουσείο, είναι χώροι που φροντίσαμε για την σχολαστική απολύμανσή τους.

Όταν, όμως, λέμε ότι ο Δήμος αυτές τις δύσκολες μέρες είναι δίπλα στον πολίτη, το εννοούμε. Δεν είναι απλώς ωραία λόγια. Σήμερα, λοιπόν, μπορώ να ανακοινώσω επισήμως ότι σε λίγες μέρες θα αρχίσει να προσφέρεται μία πολύ σημαντική υπηρεσία, ιδίως για τους συμπολίτες μας που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Ξεκινάμε την υποστηρικτική δομή κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης.

Η δομή αυτή θα εξυπηρετεί κατά απόλυτη προτεραιότητα τους συμπολίτες μας που δεν μπορούν ή δεν πρέπει να βγουν από το σπίτι. Θα φροντίζουμε να τους φέρνουμε εμείς με ασφάλεια στο σπίτι τα φάρμακά τους, τα τρόφιμα ή άλλα είδη πρώτης ανάγκης που χρειάζονται, όπως φυσικά και χαρτιά, πιστοποιητικά ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να χρειαστούν από τον Δήμο. Τα αιτήματα θα καταγράφονται στο τηλεφωνικό κέντρο του Δήμου. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για να δείξουμε με πράξεις ότι στην πιο δύσκολη περίοδο ο Δήμος μας φτιάχνει ένα ισχυρό δίχτυ κοινωνικής προστασίας για όλους.

Παράλληλα, όπως γνωρίζετε, το ΚΕΠ εξακολουθεί να λειτουργεί. Βέβαια, αυτό πλέον γίνεται μόνο με ραντεβού και η εξυπηρέτηση παρέχεται από την ειδική θυρίδα, για την προστασία τόσο των εργαζομένων όσο και των πολιτών.

Οφείλω όμως να πω και μια κουβέντα προς όσους έχουν οικονομικές εκκρεμότητες ή άλλες υποχρεώσεις προς τον Δήμο που πρέπει να τακτοποιηθούν τις επόμενες μέρες. Αν για να τις τακτοποιήσετε, πρέπει να βγείτε από το σπίτι σας, μην το κάνετε. Προέχει η δημόσια υγεία. Προβλέπεται η δυνατότητα παράτασης στις προθεσμίες καταβολής δόσεων ρύθμισης.

Και βέβαια, δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ στο Κέντρο υγείας. Βρίσκομαι σε συνεχή επαφή και καθημερινή συνεργασία με τον διευθυντή του, κ.ΑΛΒΑΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ , και τον ευχαριστώ για αυτό .

Γνωρίζετε όλοι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στο νησί μας σχετικά με τα θέματα υγείας, όμως να είστε βέβαιοι ότι σε αυτήν την κρίση θα γίνει το καλύτερο δυνατό.

Δεν υπάρχει τίποτα που να μπορούμε να κάνουμε με τις δυνατότητες που έχουμε, το οποίο δεν θα το κάνουμε. Έχουμε εκπονήσει πλάνο για το πώς χειριζόμαστε κάθε δύσκολο σενάριο που μπορεί να προβλεφθεί και φυσικά έχουμε προμηθευτεί απολυμαντικά, γάντια και άλλα αναλώσιμα υλικά που είναι αναγκαία .

 

Νιώτισσες και Νιώτες,

Σίγουρα κάτι που μας απασχολεί όλους είναι και η επόμενη μέρα. Τι θα γίνει, τι θα κάνουμε, όταν με το καλό ξεπεραστεί αυτή η κρίση. Όπως καταλαβαίνετε, είναι πολύ πρόωρο να πούμε οτιδήποτε συγκεκριμένο. Κανείς δεν ξέρει ούτε πότε ακριβώς θα έρθει εκείνη η ώρα, ούτε πόσο βαθιές θα είναι οι πληγές που θα πρέπει να επουλώσουμε. Το βέβαιο είναι ότι θα τα καταφέρουμε!

Δεν είναι μακριά η μέρα που θα χαρούμε ξανά, χωρίς φόβο, τις παραλίες μας, τις παραδόσεις μας, την όμορφη ζωή στο πανέμορφο νησί μας. Αρκεί μέχρι τότε να δείξουμε όλοι αυτά που διαχρονικά μας χαρακτηρίζουν: Ότι έχουμε φιλότιμο και ότι νοιαζόμαστε για τους άλλους.

Με υπευθυνότητα, σοβαρότητα και συνεπή προσπάθεια ο καθένας χωριστά, θα τα καταφέρουμε όλοι μαζί!
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ .

Γκίκας Γκίκας
Δήμαρχος Ιητών

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos