Ανάγκη για άμεση παρέμβαση εκ μέρους της πολιτείας για την προσάραξη του πλοίου με 196 πρόσφυγες και μετανάστες στην Κέα

20 Μαρτίου 2020 22:19

Στη Βουλή των Ελλήνων φέρνει με ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Κυκλάδων, Νίκος Συρμαλένιος, την προσάραξη του ακυβέρνητου πλοίου με


196 πρόσφυγες και μετανάστες στην Κέα (16/03/2020) και τα συνεπακόλουθα κρίσιμα ζητήματα που προκύπτουν. Ανάμεσα σε αυτούς βρίσκονταν ανήλικα παιδιά και γυναίκες σε προχωρημένη εγκυμοσύνη, οι οποίες και διακομίστηκαν σε νοσοκομείο της Αθήνας.

Στις δύσκολη αυτή συγκυρία με τα έκτακτα μέτρα για την πανδημία του COVID-19, η υποστελέχωση του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου, η έλλειψη κατάλληλης στέγης για τους πρόσφυγες-μετανάστες, το έλλειμμα σε υγειονομικό υλικό, η θαλάσσια ρύπανση από το ναυτικό ατύχημα και η ανάγκη ανέλκυσης του ναυαγίου, επιτείνουν όπως είναι λογικό την ανασφάλεια των κατοίκων και δημιουργούν περαιτέρω προβλήματα στο νησί τα οποία χρήζουν άμεσης παρέμβασης εκ μέρους της Πολιτείας.

Επισημαίνεται δε ότι οι πρόσφυγες και μετανάστες έχουν τεθεί σε 14ημερη καραντίνα και, με το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο και την άρση της διαδικασίας ασύλου που επέβαλε η κυβέρνηση της ΝΔ, είναι άγνωστο το πόσο θα διαρκέσουν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για τους πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι, κατά απαράδεκτο τρόπο, θεωρούνται πλέον κρατούμενοι. Ήδη καταστάσεις όπως αυτές, έχουν εντείνει, δυστυχώς, τα φαινόμενα ξενοφοβίας, με τοπικά δημοσιεύματα να μιλούν για «απόβαση λαθρομεταναστών», εγείροντας ρατσιστικά αντανακλαστικά.

Η άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου προς τους αρμόδιους Υπουργούς Μετανάστευσης, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Υγείας και Προστασίας του Πολίτη επικεντρώνεται στα εξής ερωτήματα:

Ποιο είναι το επιχειρησιακό πλάνο για την διαχείριση της κατάστασης στην Κέα και με ποιο χρονοδιάγραμμα; Ποιο είναι το συντονιστικό κέντρο;
Με ποια κονδύλια και ποιες υπηρεσίες θα καλυφθούν οι τρέχουσες ανάγκες, υγειονομικές, απορρύπανσης και λοιπές;
Πότε προγραμματίζεται η ολοκλήρωση της ταυτοποίησης των προσφύγων-μεταναστών και η συνεπακόλουθη αναχώρηση τους από την Κέα σε ασφαλές και αξιοπρεπές κατάλυμα;
Θα τους χορηγήσει η κυβέρνηση δικαίωμα υποβολής ασύλου όπως επιτάσσει η Ευρωπαϊκή και διεθνής νομιμότητα, αλλά και οι εκκλήσεις της Επιτρόπου Εσωτερικών και άλλων αξιωματούχων της ΕΕ?
Πότε θα αποστείλει το απαραίτητο ιατρικό και λοιπό προσωπικό στο νησί;
Θα αποστείλει άμεσα το απαραίτητο υγειονομικό υλικό για τους κατοίκους, τους πρόσφυγες-μετανάστες και το προσωπικό των ελληνικών αρχών που βρίσκονται στο νησί σε εφαρμογή των προσφάτως ανακοινωθέντων από το Υπουργείο Υγείας κανόνων προφύλαξης από την πανδημία;
Πώς και πότε θα αντιμετωπισθεί η περιβαλλοντική ρύπανση που έχει ήδη προκληθεί;

Απορίας άξιον είναι επίσης το γεγονός ότι το συγκεκριμένο πλοίο διέσχισε το Αιγαίο χωρίς να γίνει αντιληπτό από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές και τη FRONTEX. Η Κέα απέχει μόλις 16 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Αττικής.

Την ερώτηση συνυπογράφουν οι Γιάννης Ραγκούσης, αρμόδιος Τομέα Προστασίας του Πολίτη, και Γιώργος Ψυχογιός, αρμόδιος για τον Τομέα Μετανάστευσης.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos