300x250 eautos 1

  • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
    • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
    • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΡΟΗ
  • ΠΑΡΟΣ - ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
    • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΙΩΝ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ
    • ΚΑΙΡΟΣ - ΠΡΟΓΝΩΣΗ
  • ΚΥΚΛΑΔΕΣ - ΑΙΓΑΙΟ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • LIFESTYLE
    • ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
    • ΜΠΑΣΚΕΤ
    • ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
    • ΣΤΟΙΧΗΜΑ
  • WEB TV
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ

deyap new 252

calypso new 256

Μαγιορκίνης: Ο κορωνοϊός θα είναι πιο μεταδοτικός από τη γρίπη και μέσα στο κατακαλόκαιρο

11 Μαϊος 2020 13:10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μαγιορκίνης: Ο κορωνοϊός θα είναι πιο μεταδοτικός από τη γρίπη και μέσα στο κατακαλόκαιρο

test2

test2

Η Ελλάδα βαδίζει σταδιακά προς την πλήρη άρση των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό, με τους επιστήμονες να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις.

Το μεγάλο ερώτημα για την επιστημονική κοινότητα είναι το κάτα πόσο οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού θα επηρεάσουν τους ρυθμούς μεταδοτικότητας του κορωνοϊού. Με αφορμή το τρέχον στάδιο άρσης μέτρων, με το άνοιγμα καταστημάτων και σχολείων, για το ζήτημα μίλησε στην εκπομπή «Επι-κοινωνία» της ΕΡΤ, ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ερωτηθείς για τις συγκεντρώσεις ανθρώπων στις παραλίες, ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι «εάν οι παρέες είναι μικρών ατόμων, δηλαδή έως 5 με 6 άτομα, σίγουρα κάτω από 10, θα υπάρχουν μεταδόσεις, αλλά προς το παρόν θεωρούμε ότι θα είναι ελέγξιμο. Το επίφοβο είναι από τα 10 άτομα και πάνω.» Ο καθηγητής σημείωσε ότι το θέμα των παραλιών είναι ένα ζήτημα που πρέπει να εξετάσει η επιτροπή για τον κορωνοϊό -στην οποία συμμετέχει- καθώς με την άνοδο της θερμοκρασίας θα συρρεύσει κόσμος στη θάλασσα και στις παραλίες «που δεν είναι εύκολο να οργανωθούν για το πώς θα πηγαίνουν οι άνθρωποι.»
Μαγιορκίνης για κορωνοϊό: Πιο μεταδοτικός από τη γρίπη και μέσα στο καλοκαίρι
Ερωτηθείς για την ανθεκτικότητα του κορωνοϊού στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, ο Γκίκας Μαγιορκίνης επισήμανε ότι «όπως είχαμε προβλέψει, οι έρευνες δείχνουν μείωση της μεταδοτικότητας στο 30% με την άνοδο της θερμοκρασίας και της υγρασίας.»

Παρά ταύτα, εξήγησε, ότι παρά τη μείωση της μεταδοτικότητας από το 2,5 στο 1,5, «ο κορωνοϊός θα εξακολουθήσει να είναι πιο μεταδοτικός από τη γρίπη και μέσα στο κατακαλόκαιρο. Αν δεν πάρουμε μέτρα, δεν θα χαλαρώσει.» Ο κ. Μαγιορκίνης στη συνέχεια μίλησε και για τα κλιματιστικά τονίζοντας ότι χρειάζεται προσοχή καθώς δημιουργούνται μικροκλίματα. Παρά ταύτα, διευκρίνισε, ότι «τα οικιακά δεν έχουν θέμα. Στο σπίτι έχουμε ούτως ή άλλως τις επαφές με τις οποίες συγχρωτιζόμαστε και τα air condition δεν θα αλλάξουν κάτι. Εκεί που δημιουργείται πρόβλημα είναι οι κλειστοί κοινόχρηστοι χώροι.»

Κορωνοϊός: Ποιες συγκεντρώσεις ατόμων είναι ασφαλείς
Ο Γκίκας Μαγιορκίνης ερωτήθηκε για τα σχολεία καθώς και για τις εικόνες από τις συγκεντρώσεις ανθρώπων σε πλατείες και άλλους δημόσιους χώρους. Για τα σχολεία είπε ότι ήταν σαφές ότι «πρέπει κάποια στιγμή να ανοίξουν, αλλά υπό προϋποθέσεις. Η πρώτη προϋπόθεση ήταν η μείωση της πυκνότητας κατά 50% (σ.σ. τα εκ περιτροπής μαθήματα και οι 15 μαθητές ανά τμήμα) και η δεύτερη η λήψη μέτρων που θα μειώσουν τη μεταδοτικότητα.»

Σχετικά με τις πλατείες και τους δημόσιους χώρους προσέθεσε:

«Είδα κόσμο έξω σε ομάδες των 4 με 5 ατόμων. Είναι κάτι φυσιολογικό και δεν μπορούμε να το αποφύγουμε. Το πρόβλημα δημιουργείται όταν αρχίζουν να συγχρωτίζονται ομάδες των 50 – 100 ανθρώπων που δεν γνωρίζονται μεταξύ τους. Εκεί, αν ένας είναι μεταδοτικός ή υπερμεταδοτικός, μπορεί να μεταδώσει τον κορωνοϊό σε 30 με 40 άτομα.»

Τα δυο βασικά προβλήματα, όπως σχολίασε, σε αυτή την περίπτωση θα είναι τα εξής:

ο μεγάλος αριθμός μεταδόσεων και
η αποτυχία της ιχνηλάτησης, που είναι «όπλο» ελέγχου της επιδημίας
«Αν λοιπόν ένας μεταδότης έρθει σε επαφή με 200 άτομα, τότε μπορεί να μολυνθούν γύρω στα 60. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε αυτές τις καταστάσεις. Ολα τα υγειονομικά πρωτόκολλα αποσκοπούν στο να μειώσουν τον αριθμό των επαφών που έχει ο καθένας στην κοινότητα» τόνισε καταλήγοντας ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

iefimerida.gr

 

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr
  • μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Εκτύπωση
  • E-mail
Tweet
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:
« Δήμος Αμοργού: Επιστροφή στα θ...
Σύλληψη μη νόμιμου αλλοδαπού σ... »
επιστροφή στην κορυφή

kdepap xristougenna 2020

SEAJETS Απογευματινό δρομολόγιο banner 300x250

gerolykoi poster 300x250

kdepap xristougenna 2020

kdepap xristougenna 2020

agnantio new 23

xaniotis gallika

banneraki

kdepap xristougenna 2020

react pasxa 25

cavo doro 22

kdepap xristougenna 2020

regional 23 regional 21 regional 19  

Ημερολόγιο άρθρων

« Μάιος 2025 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Logo leuko

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Δημοφιλή Νέα

Πάρος: Πωλούνται 2 αγροτεμάχια με θέα

Πάρος: Πωλούνται 2 αγροτεμάχια με θ...

24 Μαϊος 2025
Πάρος: Δείτε πόσοι γιατροί θα ενισχύσουν το Κέντρο Υγείας το καλοκαίρι – Αριθμός και ειδικότητες που το στελεχώνουν σήμερα (Βίντεο)

Πάρος: Δείτε πόσοι γιατροί θα ενισχ...

27 Μαϊος 2025
Το MEGA Stories έρχεται στην Πάρο - Δείτε το trailer

Το MEGA Stories έρχεται στην Πάρο -...

26 Μαϊος 2025

Τελευταία Νέα

Πάρος – National Geographic Orion:  Παρθενική άφιξη ενός κρουαζιερόπλοιου εξερεύνησης στο νησί (Bίντεο)

Πάρος – National Geographic Orion:...

30 Μαϊος 2025
Την προστασία των ιδιοκτησιών που επί 40 χρόνια βρίσκονταν εντός των ορίων οικισμών κάτω των 2000 κατοίκων, ζητά με απόφασή του το Περιφερειακό Συμβούλιο

Την προστασία των ιδιοκτησιών που ε...

30 Μαϊος 2025
MEGA Stories: Α. Σκαραμαγκά -  «Η διαμονή στην Πάρο για τους εργαζόμενους είναι πολύ ακριβή» (Βίντεο)

MEGA Stories: Α. Σκαραμαγκά - «Η δι...

30 Μαϊος 2025

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos

 

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Επωνυμία: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διακριτικός Τίτλος: Asknet
Τίτλος:  Psts.gr (Parianostypos.gr)
Έδρα: Ναρκίσσων 9, Ν. Ηράκλειο
Νομική Μορφή: Ατομική Επιχείρηση
ΑΦΜ: 073773093 – ΔΟΥ: Ν. Ιωνίας
Τηλ: 6945436561
Email:  [email protected] – [email protected]
Ιδιοκτήτης : Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Νόμιμος Εκπρόσωπος: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διευθυντής: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διευθυντής Σύνταξης: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διαχειριστής: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Δικαιούχος Domain Name:  Αναστάσιος Σκαραμαγκάς

Goto Top
  • Διαφήμιση
  • Όροι Χρήσης / Πολιτική Απορρήτου
  • Επικοινωνία

 


Copyright © 2009 - 2025  AskNet.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο των σελίδων αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Asknet και απαγορεύεται η αναδημοσίευσή του.

  • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
    • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
    • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΡΟΗ
  • ΠΑΡΟΣ - ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
    • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΙΩΝ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ
    • ΚΑΙΡΟΣ - ΠΡΟΓΝΩΣΗ
  • ΚΥΚΛΑΔΕΣ - ΑΙΓΑΙΟ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • LIFESTYLE
    • ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
    • ΜΠΑΣΚΕΤ
    • ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
    • ΣΤΟΙΧΗΜΑ
  • WEB TV
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ