Νίκος Συρμαλένιος: «Ο ανομολόγητος στόχος της κυβέρνησης της ΝΔ είναι...

24 Οκτωβρίου 2020 14:15

Ομιλία του βουλευτή Κυκλάδων στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση πρότασης δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα


Η πρόταση μομφής ήρθε να απαντήσει σε μία κυνική, ανάλγητη πολιτική, που υλοποιεί μέσα στα πλαίσια μιας τριπλής κρίσης -υγειονομικής, οικονομικής και εθνικής- η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για να καταστρέψει εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίους και φυσικά πρόσωπα, τα οποία τα υποχρεώνει να μπουν σε καθεστώς πτώχευσης και τα εξομοιώνει με τις επιχειρήσεις. Και, μάλιστα, όχι μόνο τα βάζει σε καθεστώς πτώχευσης, που σημαίνει ρευστοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας για να χάσουν ό,τι έχουν και δεν έχουν, αλλά θα χάσουν και τα σπίτια τους μετά από δωδεκαετή παραχώρηση και υποχρέωση ενοικίου σε έναν ιδιωτικό φορέα  που δημιουργείται. Διότι για να μπορέσει μετά ο ευάλωτος οφειλέτης να πάρει το σπίτι του, θα πρέπει να πληρώσει στην εμπορική αξία μετά από δώδεκα χρόνια, χωρίς να μετράνε τα ποσά τα οποία έχει καταβάλει και πριν μπει στη 12ετή αυτή περίοδο ενοικίου, καθώς και τα ενοίκια τα οποία έχει δώσει. Αυτό επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διαδικασία συζήτησης πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα. Γι' αυτό, όπως τόνισε ο Ν. Συρμλένιος, χρειάζεται αλλαγή πορείας της χώρας και το σύνολο των δημοκρατικών δυνάμεων πρέπει να συνασπιστεί, για να υπάρξει πραγματικά αυτή η αλλαγή πορείας της χώρας.

Ακολουθεί η ομιλία του Νίκου Συρμαλένιου:

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πράγματι οι συνθήκες που κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν συνθήκες «με το πιστόλι στον κρόταφο» και με έναν ασφυκτικό έλεγχο των δανειστών που μας είχαν επιβάλει αυτή τη μνημονιακή λαίλαπα επί οκτώμισι χρόνια, όπως και σε εσάς πριν και στο ΚΙΝΑΛ. Εμείς αναγκαστήκαμε να κάνουμε αυτό τον συμβιβασμό που κάναμε το καλοκαίρι του 2015. Εσείς τώρα κυβερνάτε χωρίς σύμφωνο δημοσιονομικής σταθερότητας, χωρίς υποχρέωση πλεονασμάτων και για το 2020 και για το 2021.

Έτσι, λοιπόν, εμείς καταθέσαμε την πρόταση μομφής, η οποία δεν ήταν ούτε άκαιρη, ούτε ανεύθυνη, ούτε αδιέξοδη. Αντίθετα, η πρόταση μομφής ήρθε να απαντήσει σε μία κυνική, ανάλγητη πολιτική, που μέσα στα πλαίσια μιας τριπλής κρίσης -υγειονομικής, οικονομικής και εθνικής- η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ήρθε για να καταστρέψει εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίους και φυσικά πρόσωπα, τα οποία τα υποχρεώνετε να μπουν σε καθεστώς πτώχευσης και τα εξομοιώνετε με τις επιχειρήσεις. Και, μάλιστα, όχι μόνο τα βάζετε σε καθεστώς πτώχευσης, που σημαίνει ρευστοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας για να χάσουν ό,τι έχουν και δεν έχουν, αλλά θα χάσουν και τα σπίτια τους μετά από δωδεκαετή παραχώρηση και υποχρέωση ενοικίου στον φορέα επαναγοράς -δεν θυμάμαι πώς ακριβώς λέγεται, σε έναν ιδιωτικό φορέα- διότι για να μπορέσει μετά ο ευάλωτος οφειλέτης να πάρει το σπίτι του, θα πρέπει να πληρώσει στην εμπορική αξία μετά από δώδεκα χρόνια, έχοντας παραγραφεί και χωρίς να μετράνε όλα τα ποσά τα οποία έχει καταβάλει και πριν μπει στη 12ετή αυτή περίοδο ενοικίου, καθώς και τα ενοίκια τα οποία έχει δώσει.

Και επειδή επαίρεστε και λέει και ο κ. Σταϊκούρας και άλλοι Υπουργοί, «Μα, εμείς θα δίνουμε και επιδότηση ενοικίου», η επιδότηση ενοικίου βασίζεται -και το λέει και το ίδιο το άρθρο- σε νόμο του ΣΥΡΙΖΑ του 2017, όπου είχαμε κάνει αυτή τη νομοθεσία ακριβώς για να βοηθήσουμε τα στρώματα αυτά τα οποία έχουν ανάγκη στήριξης, ώστε να μπορούν να πληρώνουν το ενοίκιο τους. Και έπαιρναν ένα σημαντικό επίδομα γι' αυτό το ενοίκιο. Για αυτό το επίδομα μιλάτε. Δεν είναι δικό σας έργο αυτό το επίδομα.

Καταργείτε, λοιπόν, τώρα οριστικά την προστασία της πρώτης κατοικίας και κατηγορείτε εμάς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατήργησε οριστικά την πρώτη κατοικία. Τι να σας πω; Να σας πω ότι όταν το 2014 όταν παραδώσατε τη διακυβέρνηση από την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου στη δική μας κυβέρνηση, δεν υπήρχε απολύτως κανένα πλαίσιο προστασίας; Τι να σας πω; Δεν ξέρετε ότι υπήρξε μετά ο «νόμος Σταθάκη», ο οποίος μετεξέλιξε τον «νόμο Κατσέλη», ο οποίος προστάτευε την πρώτη κατοικία; Δεν ξέρετε τους νόμους 4512 και 4605/2019, τους οποίους ακριβώς θεσμοθετήσαμε, για να προστατευθεί η πρώτη κατοικία και να βρεθούν λύσεις;

Και εν πάση περιπτώσει, είναι γνωστές οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η κάθε κυβέρνηση. Οι  δεσμεύσεις που εμείς αναλάβαμε ήταν για να βρεθεί μία συνολική λύση στα πλαίσια μιας διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, ενώ οι δικές σας δεσμεύσεις ήταν όχι για να βρεθεί μια ολιστική λύση, αλλά για να καταργηθεί οριστικά η πρώτη κατοικία.

Μιλήσατε για 25.000 πλειστηριασμούς. Μάλιστα υπήρξαν 25.000 πλειστηριασμοί. Σας προκαλώ, λοιπόν, να μας πείτε πόσοι από αυτούς ήταν πρώτης κατοικίας λαϊκής οικογένειας. Και το έχουμε πει επανειλημμένα: Φέρτε μας ονοματεπώνυμα, στοιχεία και περιοχή. Πότε έγινε πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας λαϊκής οικογένειας; Δεν έχετε να μας φέρετε στοιχεία, γι' αυτό δεν το λέτε.

Ξέρετε ποιος είναι ο ανομολόγητος στόχος σας, κύριοι της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας; Ο ανομολόγητος στόχος σας είναι η αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας και της κοινωνίας με τον θάνατο του εμποράκου και την εξαφάνιση της μικρής, ευάλωτης ιδιοκτησίας. Και όλη η νομοθεσία που έχετε ψηφίσει μέχρι σήμερα, ευνοεί τους έχοντες και κατέχοντες, τους ισχυρούς, ενώ αντίθετα κατακρημνίζει τους ευάλωτους και τους αδύναμους.

 Θέλετε να σας πω παραδείγματα; Για τον ΕΝΦΙΑ -που επαίρεστε ότι φέρατε μειώσεις- είχαμε κάνει εμείς το πρώτο βήμα και εσείς κάνατε ένα συμπληρωματικό βήμα στο οποίο συμπεριλάβετε και τις αξίες πάνω από 1 εκατομμύριο. Άρα ποιους ευνοήσατε; Ευνοήσατε τους ισχυρούς, ναι ή όχι; Η μείωση φορολογικών συντελεστών από 28% σε 24% στα νομικά πρόσωπα είναι μια ισοπεδωτική μείωση. Πιο πολύ ευνοούνται οι ισχυροί και πολύ λιγότερο ευνοούνται οι αδύναμοι.

Αναπτυξιακός νόμος. Εχθές μάλιστα υπήρξε και ένα tweet του κ. Καστανίδη από το ΚΙΝΑΛ, ο οποίος είπε ότι αυξήθηκε η χρηματοδότηση των μεγάλων επιχειρήσεων κατά 9,2% επί των ημερών σας, ενώ αντίθετα έπεσε κατά 0,5% η χρηματοδότηση στις πιο αδύναμες επιχειρήσεις. Και να σας πω και κάτι άλλο; Ακόμη και στα αναδρομικά των συνταξιούχων, ευνοήσατε αυτούς που έπαιρναν πάνω από 1.000 ευρώ κύρια και επικουρική σύνταξη. Αυτούς ευνοήσατε, τους πιο ισχυρούς μέσα στο σύνολο των συνταξιούχων.

Είναι, λοιπόν, μια συνειδητή επιλογή η αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας και της κοινωνίας. Και αυτήν τη συνειδητή επιλογή ακριβώς υλοποιείτε μέχρι κεραίας.

Ταυτόχρονα, βεβαίως, διαλύετε τις εργασιακές σχέσεις. Το εργατικό κόστος το έχετε πάει στα 534 ευρώ μηνιαίως και αυτό θα καθιερωθεί με την αναστολή εργασίας μέσα από τις διαδικασίες τις οποίες έχετε ακολουθήσει. Οι συλλογικές συμβάσεις εξαφανίζονται με διαδοχικούς νόμους του κ. Βρούτση και έπεται και νέος εργασιακός νόμος όπου να' ναι, που πραγματικά θα φανεί και η οριστική απεμπόληση των εργασιακών δικαιωμάτων.

Ο κ. Σταϊκούρας επαίρεται ότι στους κρίσιμους αυτούς μήνες ενίσχυσε την οικονομία, την κοινωνία αλλά και το εθνικό σύστημα υγείας. Ομολόγησε, όμως, ο ίδιος σήμερα ο κ. Σταϊκούρας και προχθές ο κ. Σκυλακάκης ότι η δημοσιονομική ελευθερία δεν επιτρέπει την κάλυψη μόνιμων μέτρων. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι δεν μπορούμε να πάρουμε μόνιμους γιατρούς στο ΕΣΥ, στα νοσοκομεία; Σημαίνει ότι δεν μπορούμε να εξοπλίσουμε και να στελεχώσουμε τις ΜΕΘ έτσι ώστε να λειτουργήσουν πραγματικά σαν ΜΕΘ και όχι απλώς να εγκαινιάζουμε κρεβάτια χωρίς το κατάλληλο προσωπικό ολόκληρο;

Και ενώ, λοιπόν, δεν παίρνετε μόνιμα μέτρα ουσιαστικής στήριξης της κοινωνίας, κατηγορείτε εμάς ότι ήμασταν η κυβέρνηση των φόρων, των πλειστηριασμών, αποσιωπώντας τις απόλυτες δεσμεύσεις και τον στραγγαλισμό που είχε υποστεί η χώρα στη διάρκεια των μνημονίων. Συγκρίνετε, δηλαδή, μήλα με πορτοκάλια. Δεν συγκρίνονται οι εποχές που ζείτε σήμερα χωρίς δεσμεύσεις, χωρίς σύμφωνα δημοσιονομικής σταθερότητας, με αυτό το οποίο ζήσαμε και έζησε ο ελληνικός λαός όλα αυτά τα χρόνια.

Γι' αυτό χρειάζεται αλλαγή πορείας της χώρας και το σύνολο των δημοκρατικών δυνάμεων πρέπει να συνασπιστεί, για να υπάρξει πραγματικά αυτή η αλλαγή πορείας της χώρας».

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos