Αναφορά του Βουλευτή Φίλιππου Φόρτωμα για την παράταση εγγραφών ακινήτων των Κυκλάδων στο Εθνικό Κτηματολόγιο

20 Νοεμβρίου 2020 21:12

Την παράταση προθεσμίας διόρθωσης ανακριβών πρώτων εγγράφων ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» στο Εθνικό Κτηματολόγιο για τα ακίνητα των Κυκλάδων, ζήτησε ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Φίλιππος Φόρτωμας, με αναφορά την οποία κατέθεσε προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη.


Ο κ. Φόρτωμας έθεσε υπόψιν του Υπουργού την επιστολή του Δικηγορικού Συλλόγου Νάξου, με την οποία ζητείται η παράταση των προθεσμιών κατά τουλάχιστον ένα έτος (παράταση της ορισθείσας προθεσμίας από 31/12/2020 σε 31/12/2021) προκειμένου να τακτοποιηθούν οι εκκρεμείς υποθέσεις στη νησιωτική περιφέρεια των Κυκλάδων, για τις εγγραφές, διορθώσεις και λοιπές ενέργειες που θα απαιτηθούν ενώπιον των Δικαστικών Αρχών και των Κτηματολογικών Γραφείων.
Ο Βουλευτής Κυκλάδων κάλεσε τον κ. Χατζηδάκη να εξετάσει με ιδιαίτερη προσοχή και να ικανοποιήσει το δίκαιο αίτημα του Δικηγορικού Συλλόγου Νάξου, προς όφελος της προστασίας των περιουσιακών δικαιωμάτων των κατοίκων των Κυκλάδων, συνυπολογίζοντας τις ιδιαίτερες συνθήκες διαβίωσης των νησιωτών, αλλά και τις επιπτώσεις από την πανδημία που πλήττει την ελληνική επικράτεια.

 

 ΘΕΜΑ : ΕΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ: ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΣ ΔΙΟΡΘΩΣΗΣ ΑΝΑΚΡΙΒΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΚΑΙ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΩΣ ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ
----------------------------------
Κύριε Υπουργέ, όπως γνωρίζετε την 31.12.2020, εκπνέει η προθεσμία που είχε οριστεί με τη διάταξη του άρθρου 102 του Ν. 4623/2019 για τη διόρθωση των ανακριβών πρώτων εγγραφών στο Εθνικό Κτηματολόγιο, του άρθρου 6 του Ν. 2664/1998.
Δυστυχώς οι ιδιάζουσες καταστάσεις που όλοι βιώνουμε λόγω του κλοιού της θανατηφόρας πανδημίας που μας περιβάλλει, έχει επιδράσει, καθοριστικά και έχει αναστείλει πολλές από τις δραστηριότητες των επαγγελματιών αλλά και εν γένει των πολιτών σε σχέση και με την διεκπεραίωση των υποθέσεων τους που απαιτούν χρόνο για την επίλυσή των αλλά και για την προστασία των περιουσιακών δικαιωμάτων τους.
Ένεκα της συνδρομής των εξαιρετικών λόγων που εξακολουθούν να ισχύουν όπως προαναφέρεται, χωρίς να γνωρίζουμε περαιτέρω την εξέλιξη της ιδιαίτερα κρίσιμης και επιβαρημένης υγειονομικής κατάστασης, και λαμβάνοντας υπόψη τα περιοριστικά μέτρα της πολιτείας που ισχύουν και στη λειτουργία των αρμόδιων υπηρεσιών, καθίσταται βέβαιο ότι δεν θα επαρκέσει ο προβλεπόμενος μέχρι την 31.12.2020 χρόνος για τη διόρθωση όλων των ανακριβών πρώτων εγγραφών, καθώς επίσης και των πρώτων εγγραφών‘’ αγνώστου ιδιοκτήτη’’ στα Κτηματολογικά Γραφεία και της νησιωτικής περιφέρειας των Κυκλάδων που λόγω της νησιωτικότητας χρήζει άμεσα μέριμνας για την προστασία της ακίνητης περιουσίας των πολιτών που διαμένουν σ΄ αυτήν.
Για όλα τα ανωτέρω Σας απευθύνουμε την παρούσα επιστολή και αιτούμεθα την παράταση των προθεσμιών αυτών τουλάχιστον για ένα έτος, ήτοι έως την 31.12.2021, ώστε να δοθεί ακώλυτα και δυνάμει νομοθετικής ρύθμισης η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες των ακινήτων στη ΝΗΣΙΩΤΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ, να τακτοποιήσουν τις εκκρεμείς υποθέσεις για τις εγγραφές, διορθώσεις και λοιπές ενέργειες που θα απαιτηθούν ενώπιον των Δικαστικών Αρχών και των Κτηματολογικών Γραφείων.
Σχετική επιστολή για την παράταση των προθεσμιών αυτών σε πανελλαδικό επίπεδο, έχει σταλεί και από την Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος. (υπ’ αριθ. 1078/21.10.2020 ).
Πιστεύουμε ότι θα επιδείξετε έκδηλα το ενδιαφέρον Σας, και θα ανταποκριθείτε στο δίκαιο και εύλογο αίτημά μας προς όφελος του δικαιώματος της προστασίας των περιουσιακών δικαιωμάτων των κατοίκων στα νησιά των Κυκλάδων.

Για το Δ.Σ. Νάξου
Η Πρόεδρος Η Γ. Γραμματέας
Μαρία Π. Μάρκου Αντωνία Γ. Βασιλάκη

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos