Στην Αστυπάλαια ο Περιφερειάρχης Γ. Χατζημάρκος για την έναρξη του προγράμματος “Smart and Sustainable Island”

07 Δεκεμβρίου 2020 13:52

Στόχος του project είναι η μετατροπή της Αστυπάλαιας στο πρώτο έξυπνο και «πράσινο» νησί της Μεσογείου, πρότυπο ηλεκτροκίνησης και ενεργειακής αυτονομίας μέσω ΑΠΕ

Την Αστυπάλαια για την επίσημη έναρξη του προγράμματος “Smart and Sustainable Island”, επισκέφθηκε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, παρουσία του Υφυπουργού Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη και του Διευθυντή Εταιρικής Στρατηγικής του Ομίλου Volkswagen, Mike Stephan.
Πρόκειται για την έναρξη ενός πρωτοποριακού έργου, με στόχο τη μετατροπή της Αστυπάλαιας στο πρώτο έξυπνο και «πράσινο» νησί της Μεσογείου, πρότυπο ηλεκτροκίνησης και ενεργειακής αυτονομίας μέσω ΑΠΕ, με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα.

Το project περιλαμβάνει τη σταδιακή αντικατάσταση των συμβατικών ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης οχημάτων στο νησί με ηλεκτρικά, την εισαγωγή καινοτόμων υπηρεσιών μετακίνησης καθώς και την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, χωρίς αρνητικό οικολογικό αποτύπωμα.
Ειδικότερα, περιλαμβάνει ολοκληρωμένο σχέδιο μετακινήσεων με ηλεκτρικά οχήματα, υποδομές ολοκληρωμένου δικτύου φόρτισης, εισαγωγή καινοτόμων υπηρεσιών συγκοινωνίας κατά παραγγελία μέσω ψηφιακών εφαρμογών, υπηρεσίες διαμοιρασμού οχημάτων, e-μοτοποδηλάτων και e-ποδηλάτων που θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι πολίτες οποιαδήποτε ώρα της ημέρας και της χρήσης ΑΠΕ όπως και δοκιμής νέων τεχνολογιών στην αυτόνομη οδήγηση. Τα οχήματα δημόσιας χρήσης καθώς και οχήματα κοινής ωφελείας στο νησί –αστυνομίας, ΕΚΑΒ και δημόσιου τομέα– θα αντικατασταθούν από ηλεκτρικά με τη βοήθεια του Volkswagen Group. Η ελληνική πολιτεία θα εξασφαλίσει επίσης την ύπαρξη ποιοτικών οδικών υποδομών, άριστη σήμανση και επαρκή δεδομένα αναφορικά με την κυκλοφορία και τις καιρικές συνθήκες. Η διάρκεια του έργου έχει αρχικό σχεδιασμό υλοποίησης τα έξι χρόνια. Το έργο ξεκινά με τις συγκοινωνίες, την ηλεκτροκίνηση, το πρόγραμμα επιδότησης της Ελληνικής κυβέρνησης και τις ειδικές τιμές της αυτοκινητοβιομηχανίας αποκλειστικά για το νησί και με την ενημέρωση των κατοίκων.

Η έναρξη των εργασιών για την υλοποίηση του προγράμματος Smart and Sustainable Island πραγματοποιήθηκε το διήμερο 2-3 Δεκεμβρίου στο νησί, από κλιμάκιο της ελληνικής κυβέρνησης και της Volkswagen. Με επικεφαλής τον Υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη και τον Διευθυντή Εταιρικής Στρατηγικής του Ομίλου Volkswagen, Mike Stephan πραγματοποιήθηκαν διαδοχικές συναντήσεις με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των επιχειρηματιών και των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται με τις συγκοινωνίες, τις μετακινήσεις, την ενοικίαση αυτοκινήτων και την ηλεκτροδότηση του νησιού. Στις συναντήσεις όπου έγινε λεπτομερής παρουσίαση του χάρτη πορείας για την υλοποίηση του προγράμματος και για τον συγχρονισμό όλων των πλευρών, συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος, στελέχη του ΔΕΔΔΗΕ του Υπουργείου Ενέργειας και του Υπουργείου Εξωτερικών, ενώ μέσω τηλεδιάσκεψης παρακολούθησαν τα workshops εκπρόσωποι των υπόλοιπων Υπουργείων που εμπλέκονται ,αλλά και της Volkswagen από την Γερμανία.

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, από την Αστυπάλαια δήλωσε:

«Βήμα-βήμα και με την κοινωνία να συμμετέχει, σχεδιάζεται ένα παράθυρο στο αύριο που έρχεται και φέρνει αλλαγές χωρίς απαραίτητα να μας ρωτά. Μετά από ένα διήμερο δουλειάς στην Αστυπάλαια, φεύγουμε με την δέσμευση να δώσουμε την ενέργεια και την αφοσίωση που απαιτείται για να πετύχει ένα εξαιρετικά σημαντικό και πολύ σύνθετο έργο. Με τον Υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη, τον εκπρόσωπο της Volkswagen Maik Stephan, μιλήσαμε και κυρίως ακούσαμε τον Δήμαρχο Αστυπάλαιας Νίκο Κομηνέα, τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, τους επιχειρηματίες και τους πολίτες του νησιού. Και αποφασίστηκε από κοινού, να προχωρήσουμε.
Γιατί, η πανδημία μας δοκιμάζει σκληρά αλλά δεν μας νίκησε. Θα επιστρέψουμε».

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos