Πενταετής από 1/1/24 η θητεία στην Αυτοδιοίκηση

29 Ιανουαρίου 2021 21:28

Η επόμενη θητεία των Δημοτικών και Περιφερειακών αρχών θα αρχίσει την 1η Ιανουαρίου 2024 και θα ολοκληρωθεί 31η Δεκεμβρίου 2028 (δειυκρινίστηκε).


Οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές θα διεξαχθούν 13 και 20 Οκτωβρίου 2023 (ημέρα Παρασκευή;)
Οι ημερομηνίες δόθηκαν από το Υπουργείο Εσωτερικών μετά την συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου όπου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε το νέο εκλογικό σύστημα που θα συζητηθεί με την ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ και στην συνέχεια θα πάει για ψήφιση στην Βουλή.

Με το νέο εκλογικό σύστημα όπως έχει γράψει το myota.gr με το οποίο θα προκύπτουν οι
Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες θα εκλέγονται από την πρώτη Κυριακή αν λάβουν ποσοστό έγκυρων ψήφων πάνω από το 43% του συνόλου. Ο συνδυασμός του επιτυχόντος συνδυασμού θα καταλαμβάνει τα 3/5 των εδρών του συμβουλίου ανεξαρτήτως ποσοστών του πρώτου γύρου.
Προφανώς όπως ίσχυε πάντα με ποσοστό άνω του 60 %, οι έδρες θα κατανέμονται αναλογικά.

Τίθεται όριο εκπροσώπησης στα συμβούλια το 3 % όπως ισχύει και στις βουλευτικές εκλογές, αλλά μένει να διευκρινιστεί πως θα κατανέμονται αυτά τα υπόλοιπα σε επίπεδο εδρών.

Συρρικνώνονται, επίσης, τα υπερμεγέθη συμβούλια. Στην Αθήνα για παράδειγμα, οι δημοτικοί σύμβουλοι περιορίζονται από τους 49 στους 41, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Αττικής μειώνονται σε 71 από τους 101 πού ήταν σήμερα.

Το Συμβούλιο ενός δήμου με πληθυσμό μεταξύ 10.001 και 30.000 κατοίκων θα έχει 21 μέλη από 27

Καταργείται η ξεχωριστή κάλπη για την εκλογή των «κοινοτικών αρχών».
Επαναφέρεται ο όρος «δημοτική κοινότητα» ώστε να μην υπάρχει καμία σύγχυση με την προ του «Καποδίστρια» διοικητική διαίρεση της χώρας.

Σε δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό άνω των 500 κατοίκων ο επιτυχών συνδυασμός λαμβάνει τα 3/5 του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας ώστε να είναι ευθυγραμμισμένη η πλειοψηφία στο δήμο με την πλειοψηφία στις μεγάλες δημοτικές κοινότητες.
Κάθε συνδυασμός υποχρεούται να έχει υποψήφιους σε όλες τις δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό άνω των 500 κατοίκων

Σε μικρότερες δημοτικές κοινότητες ο εκπρόσωπος της εκλέγεται από ενιαία λίστα υποψηφίων και εκτός συνδυασμών.

Σε δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό έως και 500 κατοίκους, εκλέγεται ένας εκπρόσωπος της δημοτικής κοινότητας από ενιαία λίστα υποψηφίων (εκτός συνδυασμών). Η λίστα αυτή θα βρίσκεται στο κάτω μέρος όλων των ψηφοδελτίων των συνδυασμών που συμμετέχουν στις δημοτικές εκλογές.

Κατάργηση των συμβουλίων κοινότητας στις έδρες των δήμων καθώς και στους δήμους της Περιφέρειας Αττικής (με εξαίρεση την Περιφερειακή Ενότητα Νήσων και τους Δήμους Ωρωπού, Μάνδρας – Ειδυλλίας και Μεγαρέων) καθώς και στους δήμους του μητροπολιτικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης
Τα συμβούλια δημοτικής κοινότητας σε δήμους με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων (γνωστά παλαιότερα και διαμερισματικά συμβούλια) εξαιρούνται αυτής της κατάργησης.

Αλλαγές στον τρόπο σταυροδοσίας των υποψηφίων δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων με ταυτόχρονη διατήρηση της εκπροσώπησης ανά δημοτική ενότητα (Καποδιστριακοί δήμοι)

Τίθεται καταληκτική ημερομηνία η 30η Ιουνίου για την κατάρτιση των συνδυασμών ώστε να υπάρχει πλήρης έλεγχος των εκλογικών δαπανών και να είναι εγκαίρως στο εκλογικό σώμα γνωστοί οι υποψήφιοι.

 Ο Πρωθυπουργός είπε και την φράση «η σύνθεση των δημοτικών αρχών στο εξής, θα ανταποκρίνεται στο μέγεθος και στις ιδιαίτερες συνθήκες της κάθε περιοχής.» Μένει να διευκρινιστεί αν αυτό βάζει ιδιαίτερα κριτήρια για το πλήθος των αντιδημάρχων.

myota.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos