Φίλιππος Φόρτωμας: «Ενίσχυση της ασφάλειας και της αξιοκρατίας στα πανεπιστήμια»

10 Φεβρουαρίου 2021 16:04

Για τη νέα μεταρρύθμιση που επιχειρείται στα ελληνικά πανεπιστήμια μίλησε την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας Φίλιππος Φόρτωμας, κατά τη συζήτηση για το σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας με τίτλο «Εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις».


Όπως ανέφερε στην τοποθέτησή του ο κ. Φόρτωμας, κεντρικός άξονας του νομοσχεδίου είναι η αξιολόγηση, η ασφάλεια και η αξιοκρατία, ώστε τα πανεπιστήμια να προσφέρουν ισχυρές προοπτικές κοινωνικής κινητικότητας στους φοιτητές και να διασφαλιστεί η πολυδιάστατη υποστήριξή τους από το κράτος, όπως συμβαίνει σε όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες.
Αναφερόμενος στο θέμα της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, ο Βουλευτής Κυκλάδων ζήτησε την αναλογική εφαρμογή διατάξεων που αφορούν μαθητές που προέρχονται από πληγείσες περιοχές, στους υποψήφιους σπουδαστές που κατοικούν σε νησιά κάτω των 2.000 κατοίκων. Με τον τρόπο αυτό θα τους δοθεί κίνητρο να προχωρήσουν στην ανώτερη βαθμίδα εκπαίδευσης και να ανταμειφθούν από την ελληνική κοινωνία για την επιλογή τους να μείνουν μόνιμα στα νησιά τους.
Σχετικά με την ενίσχυση της ασφάλειας στους χώρους των πανεπιστημίων, ο κ. Φόρτωμας είπε ότι το νέο νομοσχέδιο εισάγει ρυθμίσεις για τη διασφάλιση της σωματικής ακεραιότητας των φοιτητών, των καθηγητών και των επισκεπτών στα πανεπιστήμια, προστατεύοντας την ακαδημαϊκή ελευθερία και διασφαλίζοντας όλα τα έννομα αγαθά από τη μεγάλη παραβατικότητα που διαχρονικά παρουσιάζεται σε αυτούς τους χώρους.

«Ήρθε η ώρα το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο να ξεφύγει από τις συντεχνιακές λογικές του παρελθόντος και να επενδύσει στην αριστεία και όχι στη μετριότητα. Με το καινοτόμο αυτό νομοσχέδιο, αντιμετωπίζονται χρόνιες παθογένειες και η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, πραγματοποιεί σε έναν ακόμη τομέα τις προεκλογικές της δεσμεύσεις!
Την απάντηση θα την δώσει, τελικά, στην πράξη, η πλειοψηφία των φοιτητών και των καθηγητών, η Κοινωνία συνολικά, που όχι μόνο δεν αντιδρούν στις μεταρρυθμίσεις, αλλά γνωρίζουν πως μόνο μέσω αυτών, ο χώρος της Παιδείας θα εξελιχθεί και τα ελληνικά πανεπιστήμια θα ξεχωρίσουν στον διεθνή ανταγωνισμό και θα λάβουν τη θέση που τους αρμόζει», σημείωσε ο Βουλευτής Κυκλάδων.

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos