Περιοδεία Νίκου Συρμαλένιου σε Σέριφο και Σίφνο Μείζον θέμα αναδεικνύεται η «φέρουσα ικανότητα» των νησιών

06 Σεπτεμβρίου 2021 14:29

Στη Σέριφο και στη Σίφνο περιόδευσε την Πέμπτη και Παρασκευή 2 και 3/9 ο Νίκος Συρμαλένιος.

Και στα δύο νησιά στις συζητήσεις με τις δημοτικές αρχές αλλά και με φορείς, μείζον θέμα αναδεικνύεται η «φέρουσα ικανότητα» των νησιών, έχοντας βεβαίως την εμπειρία και της φετινής τουριστικής περιόδου, όπου με την κάθοδο χιλιάδων τουριστών, πολλαπλάσιων των μόνιμων κατοίκων, σε μικρή χρονική περίοδο δύο μηνών (Ιούλιος – Αύγουστος), αναδείχθηκαν με οξύ τρόπο οι αντοχές ή όχι των υποδομών (νερό, λύματα, απορρίμματα, οδικό δίκτυο, χώροι στάθμευσης, χωρητικότητα παραλιών, λιμενικές υποδομές, ενεργειακή επάρκεια κ.α), αλλά και των κοινωνικών υποδομών (υγεία). Με δύο λόγια αναδεικνύεται ως μείζον το θέμα του μοντέλου ανάπτυξης και ποιες τελικά πρέπει να είναι οι στρατηγικές επιλογές κράτους, αυτοδιοίκησης, επιχειρηματικότητας, τοπικών κοινωνιών, για τη βιώσιμη ανάπτυξη με σεβασμό στον άνθρωπο και στο περιβάλλον.

 Στη Σέριφο, συνοδευόμενος από την Ευαγγελία Γαλανού, μέλος της Ν.Ε. Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., επισκέφθηκε το Δημαρχείο όπου σε διεξοδική συζήτηση με το δήμαρχο Κώστα Ρεβύνθη, συζήτησαν την πορεία όλων των κρίσιμων έργων του νησιού.

 Πιο συγκεκριμένα: Το έργο της επισκευής – αναβάθμισης του παλαιού Διοικητηρίου στο Μέγα Λιβάδι, το οποίο προχωρά για συμβασιοποίηση. Το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, όπου η διαδικασία ανακύκλωσης είναι σε καλό δρόμο (γυαλί, ηλεκτρικές συσκευές), ενώ έχουν αιτηθεί χρηματοδότηση από το Αντώνης Τρίτσης για δημιουργία 3 πράσινων σημείων. Προβληματική χαρακτηρίζεται η δημιουργία του περιφερειακού ΦΟΣΔΑ, αφού ακόμα δεν λειτουργεί και δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη διαχείριση του ΧΥΤΑ. Στο θέμα της διάθεσης των λυμάτων, προβληματικά είναι τα παλαιά δίκτυα, ενώ τώρα είναι έτοιμες οι μελέτες για τα δίκτυα αποχέτευσης και τη μονάδα επεξεργασίας λυμάτων, ένα έργο με Π-Υ 8 εκατομμυρίων ευρώ. Σημαντικό επίσης είναι ότι προχωρά η μελέτη του ταχυδιϋλιστηρίου καθώς και του δικτύου διάθεσης του νερού της μεγάλης λιμνοδεξαμενής. Επίσης ολοκληρώθηκαν τα έργα της ανακαίνισης του Γυμνασίου καθώς και η αντικατάσταση της στέγης και η ενεργειακή αναβάθμιση του δημοτικού σχολείου. Ακόμη έγιναν 3 παιδικές χαρές, ενώ τοποθετήθηκε δημοτικός φωτισμός στην περίμετρο της Χώρας και προχωρούν οι εγκαταστάσεις των αθλητικών κέντρων. Σε εκκρεμότητα παραμένει η έγκριση της μελέτης για τη διαχείριση της Μαρίνας. Τέλος σε ότι αφορά το κρίσιμο θέμα του Χωροταξικού Σχεδιασμού, θα ενταχθούν στη διαδικασία του Τοπικού Πολεοδομικού.

 Σε ότι αφορά το Π.Π.Ι., δυστυχώς η προσωρινή απουσία του Γενικού Γιατρού από το νησί, δεν μας επέτρεψε να έχουμε άμεση ενημέρωση, όμως ενημερωθήκαμε από το δήμαρχο, ότι ο Δήμος παρέχει οικονομικά κίνητρα τόσο στους γιατρούς (γενικό και αγροτικούς), όσο και στο νοσηλευτικό προσωπικό. Υπενθυμίζουμε και την Ερώτηση που καταθέσαμε στη Βουλή στις 5/8/2021 για την άμεση στήριξη και στελέχωση του Π.Π.Ι.

 Στη Σίφνο ο Νίκος Συρμαλένιος επισκέφθηκε το δημαρχείο και συνομίλησε με τη Δήμαρχο Μαρία Ναδάλη παρουσία και του εντεταλμένου δημοτικού συμβούλου Γιώργου Λουκή.

Στην αναλυτική συζήτηση για τα κρίσιμα προβλήματα του νησιού και την πορεία των έργων, αναδείχθηκαν τα κύρια ζητήματα, μεταξύ των οποίων τα μεγάλα έργα του αποχετευτικού δικτύου των κεντρικών οικισμών, η κεντρική μονάδα του βιολογικού καθαρισμού στη θέση Κάψαλος που αφορά 7 οικισμούς, ενώ παράλληλα προχωράει και η αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης που μαζί με τη φορητή μονάδα αφαλάτωσης στον Πλατύ Γιαλό, αποτελούν τη βάση για την οριστική λύση στην υδροδότηση που ταλαιπωρεί το νησί. Τα σημαντικά αυτά έργα, έχοντας εξασφαλίσει και τις ανάλογες χρηματοδοτήσεις, προχωρούν και παράλληλα είναι ζήτημα χρόνου και η ολοκλήρωση του έργου της τηλεμετρίας. Σε ότι δε αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων, προφανώς έχει περάσει στη δικαιοδοσία του περιφερειακού ΦΟΣΔΑ, όμως δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η παράδοση του ΧΥΤΑ, τον οποίο χειρίζεται εργολάβος. Άλλα ζητήματα είναι το αίτημα του δήμου για προγραμματική σύμβαση με το Υπουργείο Υποδομών για την ολοκλήρωση της ανάπλασης των πλατειών, του χώρου στάθμευσης και του παραλιακού δρόμου Καμαρών – Αγίας Μαρίνας, όπως και η αναμονή από την Περιφέρεια της επικαιροποιημένης μελέτης του 2018 για το λιμάνι.

 Τέλος μεγάλο θέμα και μεγάλη ανησυχία εκφράστηκε από τη δημοτική αρχή για τις επερχόμενες μεγάλες επενδύσεις που θέτουν σε κίνδυνο το περιβάλλον και τη φυσιογνωμία του νησιού, ενώ ταυτόχρονα δεν προσφέρουν τίποτα στην τοπική οικονομία και τους εγχώριους επιχειρηματίες. Η ανησυχία αυτή σε συνδυασμό και με το μεγάλο έλλειμμα στη στελέχωση της Πολεοδομίας Μήλου, δημιουργούν ακόμα ένα εμπόδιο για τον έλεγχο της οικιστικής νομιμότητας, αλλά και για τη γρήγορη διεκπεραίωση των αιτημάτων των πολιτών.

 Επισκέφθηκε επίσης το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο και λόγω απουσίας εκτός νησιού του επιστημονικού διευθυντή Σπύρου Ρουπακιώτη, συνομίλησε κυρίως με την παιδίατρο Εύα Καλέμη, με την οποία συζήτησαν τα προβλήματα κάλυψης της δημόσιας υγείας στο νησί. Είναι σημαντικό ότι η συγκεκριμένη παιδίατρος ζήτησε να έλθει στο νησί, έστω και ως επικουρικός και προφανώς παραμένει το αίτημα για κάλυψη της μόνιμης θέσης παιδιάτρου. Επίσης ο γενικός γιατρός που καλύπτει τη μία θέση αγροτικού, είναι σημαντικό να καλύψει τη θέση της ειδικότητας του για να απελευθερωθεί ακόμα μία θέση αγροτικού. Επίσης στο Π.Π.Ι. υπηρετεί ένας επικουρικός βοηθός ακτινολόγου και δύο νοσηλεύτριες, αλλά κανένας διοικητικός. Σημαντικό κενό παραμένει στο θέμα της καθαριότητας του Ιατρείυ, αφού μέχρι τώρα η θέση καλυπτόταν από συμβασιούχο του δήμου του οποίου η σύμβαση έληξε και από ότι φαίνεται η 2η ΥΠΕ αναζητά λύση μέσω εργολάβου. Πέραν από το χρόνιο θέμα της στελέχωσης, αναδείχθηκε και το θέμα της υποστήριξης ιατρικών υπηρεσιών π.χ. ακτινολογικές εξετάσεις, μικροβιολογικές κλπ, μέσω των μεγαλύτερων όμορων νησιών εφόσον εξυπηρετούνται βεβαίως συγκοινωνιακά και κατά τη χειμερινή περίοδο και εφόσον φυσικά μπορούν να καλύψουν τις ανάλογες υπηρεσίες.

 Τέλος ο Νίκος Συρμαλένιος μαζί με τη Ρόνια Αναστασιάδου, μέλος της ΟΜ Σίφνου και συντονίστρια της Ν.Ε. Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., συναντήθηκαν με την πρόεδρο του Συλλόγου τουριστικών καταλυμάτων Μόσχα Διαρεμέ. Στη συζήτηση τέθηκε με έμφαση το θέμα της βιώσιμης ανάπτυξης που τίθεται σε κίνδυνο από ανεξέλεγκτες μεγάλες επενδύσεις αλλά και του καλύτερου προγραμματισμού των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών μέσω της έγκαιρης γνωστοποίησης των δρομολογίων που π.χ. για τον Οκτώβριο δεν έχουν εμφανιστεί. Επίσης η πρόεδρος μας έθεσε και το ζήτημα της υποστελέχωσης του ΕΟΤ στη Σύρο, με συνέπεια στην ταλαιπωρία των τουριστικών επιχειρηματιών.

 Και στα δύο νησιά έγιναν συναντήσεις με μέλη και φίλους του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. όπου συζητήθηκαν οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις με έμφαση στην αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής σε όλα τα κρίσιμα θέματα, πανδημία, υγεία, παιδεία, διαχείριση των πυρκαγιών και φυσικά το φιάσκο του ανασχηματισμού. Κοινός παρονομαστής η στόχευση της κυβέρνησης στην εξυπηρέτηση των ισχυρών οικονομικών συμφερόντων, τα οποία θα λάβουν και τη μερίδα του λέοντος από το Ταμείο Ανάκαμψης. Τονίστηκε εξάλλου η ανάγκη ετοιμότητας του κόμματος και η προβολή των προτάσεων που επεξεργάστηκε και η πρόσφατη Προγραμματική Συνδιάσκεψη.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos