Δημοπρατείται η Μονάδα Κομποστοποίησης Καρπάθου και το νέο 2ο Κύτταρο στο ΧΥΤΥ του νησιού

01 Οκτωβρίου 2021 16:23

Τις ανοικτές «πληγές» που άφησαν στο περιβάλλον των νησιών μας οι πρακτικές διαχείρισης των απορριμμάτων του παρελθόντος, κλείνει μία - μία ο Ειδικός Περιφερειακός Διαβαθμιδικός Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Νοτίου Αιγαίου (ΦοΔΣΑ).

Πρόκειται για ένα ακόμη σημαντικό έργο που αφορά το νησί της Καρπάθου, καθότι εγκρίθηκε η δημοπράτηση για την «Κατασκευή 2ου Κυττάρου ΧΥΤΥ και Μονάδας Κομποστοποίησης Καρπάθου», από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος "Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη" (ΕΥΔ/ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ). Ο συνολικός προϋπολογισμός κατασκευής του έργου, ανέρχεται σε 1.410.110,04€, ενώ έχει προβλεφθεί και η κανονική λειτουργία του έργου για έξι χρόνια με το ποσό των 728.780,95 €. Το φυσικό αντικείμενο της πράξης περιλαμβάνει τη δημιουργία δεύτερου κυττάρου ΧΥΤΥ Καρπάθου για τη διάθεση των υπολειμματικών αποβλήτων των νήσων Καρπάθου και Κάσου και την εγκατάσταση μονάδας κομποστοποίησης, η οποία θα εγκατασταθεί στο γήπεδο του ΧΥΤΥ.

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου και Πρόεδρος του ΦοΔΣΑ Γιώργος Χατζημάρκος, μετά την εξέλιξη αυτή, δήλωσε: «Η αποτελεσματική διαχείριση των απορριμμάτων, αποτελεί βασική προτεραιότητα του ΦοΔΣΑ και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Μέσα από την άριστη συνεργασία που έχει αναπτύξει ο Περιφερειακός Διαβαθμιδικός Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ν.Α. με το Δήμο Καρπάθου, αλλά και την πολύτιμη στήριξη -για την επιτάχυνση των διαδικασιών- από το υπουργείο Ανάπτυξης κι Επενδύσεων, είναι προφανές ότι αλλάζει άρδην η συλλογική αντίληψη για τα απορρίμματα και γίνεται πράξη η μετάβαση σ’ ένα πιο πράσινο και βιώσιμο μοντέλο που θ’ αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής των πολιτών και τη δημόσια υγεία. Ο Δήμος Καρπάθου επιδεικνύει ότι έχει τόσο περιφερειακή, όσο και εθνική συνείδηση στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Παράλληλα, στοχεύει μακροπρόθεσμα, μεριμνώντας εγκαίρως για το σχεδιασμό του 2ου κυττάρου του Χώρου Υγειονομικής Ταφής του νησιού, εξασφαλίζοντας μέσω αυτού τη διάρκεια ζωής του».

Αναλυτικότερα, το έργο «Κατασκευή 2ου Κυττάρου ΧΥΤΥ και Μονάδας Κομποστοποίησης Καρπάθου» περιλαμβάνει:

- Την κατασκευή του δεύτερου κυττάρου, έκτασης περίπου 9 στρεμμάτων και με χωρητικότητα 79.504 m3, για να καλύψει τις ανάγκες τελικής διάθεσης των υπολειμματικών αποβλήτων των Δήμων Καρπάθου και Κάσου (μετά από την εφαρμογή δράσεων διαλογής στην πηγή από τον Δήμο) και περιλαμβάνει εργασίες στεγανοποίησης, έργα συλλογής και μεταφοράς στραγγισμάτων σε κεντρικό φρεάτιο συλλογής και ελέγχου, έργα συλλογής – μεταφοράς βιοαερίου, έργα διευθέτησης ομβρίων και εσωτερικής οδοποιίας καθώς και έργα περιβαλλοντικής παρακολούθησης. O υφιστάμενος ΧΥΤΑ Καρπάθου σήμερα δέχεται σύμμεικτα απόβλητα, έχει κορεστεί και δεν είναι σε θέση να εξυπηρετήσει τις ανάγκες διάθεσης υπολειμματικών αποβλήτων του νησιού.

- Εντός του γηπέδου θα εγκατασταθεί επίσης μονάδα ανοικτής κομποστοποίησης 315 τον/έτος προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων, τα οποία θα συλλέγονται χωριστά από τους οικισμούς του Δήμου Καρπάθου. Για την εγκατάσταση κομποστοποίησης θα γίνει προμήθεια τεμαχιστή κλαδιών, αναδευτήρα και μεμβράνης επικάλυψης σωρών κομποστοποίησης, ραφιναριστή (κόσκινο) και ελαστιχοφόρου φορτωτή, ενώ θα γίνει διαμόρφωση του δαπέδου εγκατάστασης του εξοπλισμού κομποστοποίησης.

Καταλήγοντας ο κ. Χατζημάρκος, υπογράμμισε τα εξής: «Μέσα από τη συνεχή συνεργασία του ΦοΔΣΑ, με τους Δήμους του πολυνησιακού συμπλέγματος στο Νότιο Αιγαίο, κλείνουμε μία-μία, οριστικά, τις πληγές του παρελθόντος, που «βασάνιζαν» επί δεκαετίες τα νησιά μας και υποβάθμιζαν το περιβάλλον. Προχωράμε οργανωμένα και σε απόλυτο συντονισμό ως προς τους στόχους που θέτουμε σε πολλά μέτωπα ταυτόχρονα για να βελτιώσουμε τους περιβαλλοντικούς μας δείκτες κι αποδεικνύουμε καθημερινά ότι είμαστε εδώ για να δίνουμε λύσεις. Λύσεις σύννομες, με διαφάνεια, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα. Λύσεις, σε ζητήματα που βάλτωναν για χρόνια».

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos