Κωνσταντίνος Π. Κουκάς - Περιφερειακός Σύμβουλος:

03 Ιουνίου 2012 14:26

Εισήγηση προς την Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για την επιτακτική αναβάθμιση της διεθνούς εικόνας των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου

Αξιότιμοι συνάδελφοι,

Το καλοκαίρι του 2012 βρίσκει τον ελληνικό τουρισμό αντιμέτωπο με τη δίνη μιας πρωτοφανούς κρίσης με ανεξέλεγκτες πλέον διαστάσεις, που οφείλεται τόσο σε εξωτερικά αλλά κυρίως σε εσωτερικά γεγονότα. Το ταξιδιωτικό ισοζύγιο για το πρώτο τρίμηνο του έτους είναι απογοητευτικό και δυστυχώς αποτελεί ένα κρίσιμο μέγεθος για την καταγραφή βασικών τάσεων για όλη την χρονιά. Η χώρα μας παραδοσιακά διέθετε πολύ ισχυρό brand, το οποίο αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα άυλα περιουσιακά στοιχεία μιας χώρας, ωστόσο την εικόνα μας σήμερα τη δίνει η οικονομική κρίση και όχι οι φυσικές της ομορφιές, ο πολιτισμός και η ελληνική φιλοξενία. Τα Μέσα μαζικής ενημέρωσης, εγχώρια και αλλοδαπά, ως αρπακτικά τρέχουν πίσω από την καταστροφή για να κινήσουν το ενδιαφέρον και να ανέβει η τηλεθέαση. Εν τω μεταξύ οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις σε συνέχεια των εκλογών της 6ης Μαΐου και η πολιτική αστάθεια, θα είναι καθοριστικές για την εξέλιξη της τουριστικής περιόδου, αφού έχουν ήδη ανακόψει την τάση βελτίωσης που διαφαινόταν μετά το Πάσχα. Η ακυβερνησία σε συνέχεια των απεργιών και των αναταραχών στην Αθήνα την τελευταία διετία έχουν πλήξει βάναυσα το προφίλ της Ελλάδας στην παγκόσμια αγορά ενώ σύμφωνα με την εκτίμηση ειδικών, απαιτείται πλέον τουλάχιστον μια δεκαετία σκληρής και συντονισμένης δουλειάς για να αποκαταστήσει σταδιακά η χώρα μας τη ζημιά που έχει υποστεί η εικόνα της στο εξωτερικό. Επιπλέον, η απειλή της επιστροφής στη δραχμή έχει οδηγήσει σε πάγωμα κρατήσεων και στο να μην καταβάλλονται προκαταβολές στις τουριστικές επιχειρήσεις. Πολύ βέβαια πριν ακόμα ξεσπάσει η παγκόσμια οικονομική κρίση, ο ελληνικός τουρισμός είχε ήδη έντονα σημεία παθογένειας με σοβαρά διαρθρωτικά προβλήματα που σταδιακά τον οδηγούσαν σε απώλεια του ανταγωνιστικού του πλεονεκτήματος από άποψη σχέσης αξίας-τιμής, συγκριτικά με τους νέους ανταγωνιστές στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Το δυστυχές φαινόμενο για τα νησιά μας είναι πως οι δυνητικοί επισκέπτες της Ελλάδας επηρεάζονται από την μονοδιάστατη εικόνα της Ελλάδας στα δυτικά ΜΜΕ και την αποκλείουν ως προορισμό, μιας και η τεράστια πλειοψηφία έχει την εσφαλμένη εντύπωση πως το σύνολο της Ελλάδας είναι ένας προορισμός ανασφαλής, με ασταθές πολιτικό περιβάλλον, ότι έχουμε ελλείψεις σε τρόφιμα, καύσιμα και αγαθά, καθώς και ότι γίνονται συνέχεια επεισόδια και αναταραχές, ένα βήμα δηλαδή πριν το χάος. Η αλήθεια όμως ξεκάθαρα δεν είναι αυτή και όσοι κατοικούν στην νησιωτική Ελλάδα το γνωρίζουν από πρώτο χέρι. Τα νησιά μας και όλες οι παράκτιες περιοχές είναι για ακόμη μια χρονιά πανέτοιμα να υποδεχτούν τους επισκέπτες, έχοντας μάλιστα επενδύσει σημαντικά κεφάλαια στην προετοιμασία αυτή.

Πλέον, δεν υπάρχει η πολυτέλεια για τα νησιά μας της αναμονής ή της ελπίδας σχηματισμού βιώσιμης κυβέρνησης μετά τις 18 Ιουνίου. Οι Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα αποτέλεσαν πάντοτε το βαρύ πυροβολικό της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας και πλέον οφείλουν να πρωταγωνιστήσουν στην αποκατάσταση της εικόνας της Ελλάδας, απαντώντας στην πολιτική ανευθυνότητα του κεντρικού κράτους. Η απάντηση μας πρέπει να είναι άμεση με γενική συστράτευση όλων των φορέων και των πολιτών, ώστε να αναστραφεί το εξόχως αρνητικό κλίμα των τελευταίων μηνών. Η περιφερειακή και τοπική αυτοδιοίκηση μαζί με τους φορείς των επιχειρήσεων, επαγγελματιών και εμπόρων, πρέπει να αναλάβουν συντονισμένες ενέργειες.

Η Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας, ως το κατεξοχήν αρμόδιο πολιτικό όργανο στο Νότιο Αιγαίο, στην προσεχή της συνεδρίαση της 8ης Ιουνίου στην Ρόδο, θα πρέπει να αποφασίσει πρωτοβουλίες – διαχείριση κρίσης - προς τρεις κύριες κατευθύνσεις:

1) Άμεση αναστροφή του αρνητικού κλίματος και προώθηση με όλα τα μέσα της εικόνας προς το εξωτερικό ότι τουλάχιστον τα νησιά είναι ασφαλή, με υποδομές & εξυπηρέτηση υψηλού επιπέδου, πανέτοιμα να υποδεχτούν επισκέψεις και επενδύσεις. Έστω και τώρα προκρίνεται η διάθεση επιπλέον κεφαλαίων για επικοινωνία, στοχευμένη διαφήμιση και προβολή, φιλοξενία δημοσιογράφων που θα προβάλλουν την πραγματική εικόνα των νησιών σήμερα καθώς και σειρά πολλών ακόμη ενεργειών προς αυτήν την κατεύθυνση.

2) Ιδιαίτερη βαρύτητα οφείλει να δοθεί στην κατά το δυνατόν καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών, που ήδη επέλεξαν τα νησιά μας, οι οποίοι όσο πιο ικανοποιημένοι επιστρέψουν στις χώρες προέλευσης τους τόσο πιο δυναμικά θα πρεσβεύσουν εκεί το μήνυμα ότι τα νησιά μας αποτελούν και σήμερα μια άριστη επιλογή αναψυχής. Η Περιφέρεια μέσα από διαβούλευση με τους φορείς του τουρισμού (ενώσεις ξενοδόχων, εμπόρων κτλ) πρέπει άμεσα να αναδείξει τα κυρίαρχα προβλήματα του τουρισμού στο Νότιο Αιγαίο και να προκρίνει λύσεις (ακτοπλοϊκό, ανεκπαίδευτο προσωπικό, αισχροκέρδεια κ.ο.κ), με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον, με βελτίωση των υπηρεσιών και ανάδειξη των τοπικών προϊόντων και της φιλοξενίας.

3) Θα πρέπει να εντείνουμε τις πιέσεις προς το κεντρικό κράτος για ουσιαστική αποκέντρωση της τουριστικής πολιτικής σε επίπεδο περιφέρειας, με την εκχώρηση αρμοδιοτήτων περιφερειακού αναπτυξιακού σχεδιασμού του Υπουργείου Τουρισμού. Το Νότιο Αιγαίο έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες, τις δικές του ανάγκες, παράλληλα όμως και τα εξαιρετικά δικά του τουριστικά προσόντα. Αυτά οφείλουμε να τα αναδείξουμε διατηρώντας την τουριστική ιδιαιτερότητα των νησιών μας, ώστε να υπάρξει ουσιαστική ανάπτυξη και αναβάθμιση που θα συμβάλλει στην εξωστρεφή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos