Στρατηγική ανάπτυξης της αλιείας στο Νότιο Αιγαίο - Εισήγηση Περιφερειάρχη

11 Ιουνίου 2012 02:01

Η αλιεία στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αποτελεί ένα δυναμικό κλάδο για τον πρωτογενή τομέα και σημαντικό παράγοντα στην οικονομική ανάπτυξη

Προσφέρει θέσεις εργασίας και απασχόλησης στον ντόπιο πληθυσμό, συμβάλλοντας σημαντικά στην κάλυψη θέσεων

εργασίας.

Η επαγγελματική αλιευτική δραστηριότητα στη Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου βρίσκεται σε ύφεση εξαιτίας της μείωσης των αλιευμάτων

Δεν παύει όμως να αποτελεί μια σημαντική πηγή εισοδήματος για τους κατοίκους των νησιών μας.

ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΑΛΙΕΙΑ

Υφισταμένη Κατάσταση

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου παρά τις δυσκολίες που εμφανίζει λόγω του πολυνησιακού χαρακτήρα της και των ελλείψεων στις υποδομές, παρουσιάζει αξιοσημείωτη δραστηριότητα στον κλάδο της θαλάσσιας αλιείας, συνεισφέροντας ζωτικά στην εθνική οικονομία.

Στο τομέα της θαλάσσιας αλιείας εργάζονται σήμερα 2.203 σκάφη παράκτιας αλιείας και 36 σκάφη Μέσης Αλιείας.

Οι απασχολούμενοι στα εν λόγω σκάφη ανέρχονται στα 4.700 άτομα και η παραγωγή των σκαφών σε περίπου 9.000 τόνους.

Στα υφιστάμενα έργα συμπεριλαμβάνεται και ο Τεχνητός Ύφαλος στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ των νήσων Καλύμνου – Κω.

Ο σκοπός του είναι η προσέλκυση, συγκέντρωση των θαλασσίων οργανισμών και η αύξηση του πληθυσμού

των ψαριών .

Προβλήματα

Τα κυριότερα προβλήματα της αλιείας εστιάζονται στα ακόλουθα:

- Στην έλλειψη δυνατότητας αύξησης της χωρητικότητας και ισχύος μηχανών των αλιευτικών σκαφών. Στοιχεία απαραίτητα για την ανάπτυξη της παράκτιας αλιείας με την διεύρυνση των αλιευτικών πεδίων.

- Στην έλλειψη βασικών υποδομών για τον ελλιμενισμό των αλιευτικών σκαφών της περιοχής των υφιστάμενων αλιευτικών καταφυγίων και στην έλλειψη χώρων ανέλκυσης– καθέλκυσης σκαφών.

- Στη παράνομη αλιεία .

- Στην έλλειψη πλωτών μέσων αστυνόμευσης της Λιμενικών Αρχών αλλά και της στελέχωσής τους για την καλύτερη εξυπηρέτηση της αλιευτικής τάξης της Περιφέρειας.

- Στη δυσκολία μεταφοράς των αλιευμάτων στα εμπορικά κέντρα και κατά συνέπεια στη διακίνηση και στην εμπορία τους.

- Στο τρόπο προμήθειας καυσίμων με ατέλεια.

- Στο ελλιπές πλαίσιο διαχείρισης και ελέγχου της αλιείας όπως :

α) προστατευόμενων ενδιαιτημάτων (κοραλιογενείς σχηματισμοί κ.λ.π).

β) προστατευόμενων ειδών

γ) αλίευσης και εμπορίας αλιευμάτων μικρότερων του ελάχιστου επιτρεπόμενου

αλιεύσιμου μεγέθους.

δ) της ελεύθερης μη καταγεγραμμένης αλιευτικής παραγωγής.

- Στην υπεραλίευση που δεν απειλείται μόνο το περιβάλλον και τα οικοσυστήματα, αλλά και το μέλλον της ίδιας της αλιείας (Το 65% των ιχθυοαποθεμάτων της Μεσογείου βρίσκονται εκτός των ασφαλών βιολογικών ορίων).

ΣΤΟΧΟΙ

1) Προστασία των αλιευτικών πόρων .

2) Ανάπτυξη αλιευτικών δραστηριοτήτων

3) Επίτευξη διαρκούς ισορροπίας μεταξύ των αλιευτικών πόρων και των αντίστοιχων αλιευτικών δραστηριοτήτων, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την οικονομική βιωσιμότητα του κλάδου, ανακόπτοντας την ύφεση του.

4) Οργανωμένη και ελεγχόμενη αλιεία και εμπορία αλιευτικών προϊόντων.

5) Προώθηση και ενίσχυση της δημιουργίας Ομάδων Παραγωγών.

6) Ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων –συμβατών με την αλιεία- που θα οδηγήσουν νεότερους επαγγελματίες στην ενασχόληση με την αλιεία.

7) Δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος για την προσέλκυση νέων μέσα από την κατάρτιση, επιμόρφωση και την πρόσβαση στην εύκολη πληροφόρηση.

Μέτρα για την επίτευξη των Στόχων

1 ) Η σύνταξη διαχειριστικής μελέτης αλιείας με την δημιουργία προστατευόμενων αλιευτικών ζωνών.

2 ) Συλλογή δεδομένων της αλιευτικής παραγωγής ( ανάκαμψη των ιχθυοαποθεμάτων) .

3) Εκπόνηση επιστημονικών μελετών για την καταγραφή της κάλυψης και της οικολογικής κατάστασης των λιβαδιών ποσειδωνίας .

4) Θεσμοθέτηση της δυνατότητας αύξησης της χωρητικότητας και της ιπποδύναμης των σκαφών της παράκτιας αλιείας.

5) Η ανάπτυξη νέων τεχνικών αλιείας και αλιείας βαθέων υδάτων με την υποστήριξη επιστημονικών μελετών για την βελτίωση της αλιευτικής απόδοσης και της εκμετάλλευσης νέων αλιευτικών πόρων.

6) Η κατασκευή αλιευτικών καταφυγίων και αλιευτικών σταθμών και ο εκσυγχρονισμός των υπαρχόντων .

7) Διατήρηση και ενίσχυση του καθεστώτος προμήθειας καυσίμων με ατέλεια.

8) Η ίδρυση ιχθυαγορών για την οργανωμένη εμπορία των αλιευτικών προϊόντων και την καταγραφή της αλιευτικής παραγωγής .

9) Η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών τόσο της επαγγελματικής όσο και της ερασιτεχνικής αλιείας.

.

10) Η πόντιση τεχνητών υφάλων μια σύγχρονη διαχειριστική απάντηση για την ανάκαμψη των ιχθυαποθεμάτων.

11) Προώθηση της ίδρυσης Ομάδων Παραγωγών.

12) Ανάπτυξη Δράσεων συνέργιας Αλιευτικής δραστηριότητας και του Τουρισμού.

(Αλιευτικός Τουρισμός).

13 ) Εκπόνηση Προγραμμάτων Κατάρτισης και Εκπαίδευσης στην αλιεία και στις εναλλακτικά σχετιζόμενες δραστηριότητες με αυτήν ( Αλιευτικός Τουρισμός – Οικοτουρισμός- Καταδυτικός )

14 ) Εκπόνηση Προγραμμάτων περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για τους μαθητές.

ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

Υφιστάμενη Κατάσταση

Η χώρα μας τα τελευταία χρόνια κατέχει την πρώτη θέση στη Μεσόγειο σε ότι αφορά την παραγωγή προϊόντων υδατοκαλλιέργειας και την πρώτη θέση στην Ευρώπη ως προς την παραγωγή των ευρύαλων ειδών ψαριών.

Ο κλάδος της θαλάσσιας ιχθυοκαλλιέργειας αποτελεί ένα από τους κατ' εξοχήν κλάδους της ελληνικής οικονομίας με εξαγωγικό χαρακτήρα (εξάγονται τα δύο τρία 2/3 της εθνικής παραγωγής).

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι η τρίτη σε παραγωγή προϊόντων υδατοκαλλιέργειας στην Ελλάδα

Είναι ένας δυναμικός κλάδος (από 185 τόνους το 1990 έφτασε στους 8000 τόνους το 2010 με τάσεις σταθεροποίησης). Το έτος 2010 στη Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου δραστηριοποιήθηκαν είκοσι τρεις (23) φορείς.

Προβλήματα

Η μέχρι σήμερα ικανοποιητική πορεία εξέλιξης του κλάδου δεν εξασφαλίζει ευνοϊκές προοπτικές για το άμεσο μέλλον. Πρέπει να γίνει έγκαιρη στοχοποίηση των βασικών προβλημάτων του κλάδου και λήψη των κατάλληλων μέτρων προκειμένου να αντιμετωπιστούν. Τα προβλήματα αυτά μπορούν να κατηγοριοποιηθούν ανάλογα με τη φύση τους. Ειδικότερα αυτά εντοπίζονται:

• στην χωρική κατανομή, στην παραγωγική διαδικασία, στην διαχείριση και στο επίπεδο εκσυγχρονισμού των μονάδων,

• στο πλαίσιο διακίνησης και διάθεσης του τελικού παραγόμενου προϊόντος,

• στη δημόσια διοίκηση

• στον ακριτικό χαρακτήρα της Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ως διάσπαρτού νησιωτικού συμπλέγματος με μεγάλη απόσταση από τα κέντρα διάθεσης και

• στις ελλιπείς υποδομές εξυπηρέτησης για την προώθηση των προϊόντων.

Στόχοι

1) Η αύξηση του παραγόμενου προϊόντος της υδατοκαλλιέργειας, με γνώμονα την Κοινή Αλιευτική Πολιτική, την Στρατηγική για την Βιώσιμη Ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Υδατοκαλλιέργειας και την αειφορία.

2) Η διαφοροποίηση του παραγόμενου προϊόντος των υδατοκαλλιεργειών με την εφαρμογή νέων τεχνολογιών και μεθόδων καλλιέργειας.

3) Η παραγωγή ποιοτικών οργανικών (βιολογικών) προϊόντων υδατοκαλλιέργειας.

4) Η συνδυασμένη ανάπτυξη των υδατοκαλλιεργειών, της επαγγελματικής αλιείας και του τουρισμού, με την ανάπτυξη υδατοκαλλιεργητικών δραστηριοτήτων μικρής κλίμακας, στα πλαίσια προώθησης της πολυδραστηριότητας και των ενεργειών για τη χωρική διάρθρωση, εξειδίκευση και εξασφάλιση της συμπληρωματικότητας των τομέων παραγωγής.

5) Η Εκπόνηση Προγραμμάτων Κατάρτισης και Εκπαίδευσης στην υδατοκαλλιέργεια .

Μέτρα Δράσης

1. Τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων μονάδων υδατοκαλλιέργειας με την εφαρμογή σύγχρονης τεχνολογίας και εξοπλισμών .

2. Την εξασφάλιση χώρου για την κάλυψη των αναγκών που προκύπτουν από την ίδρυση νέων μονάδων, από τις επεκτάσεις ή τις μετεγκαταστάσεις και από τους εκσυγχρονισμούς των υφισταμένων μονάδων.

3. Την χορήγηση αντισταθμιστικής οικονομικής ενίσχυσης για την εφαρμογή υδατοκαλλιεργητικών πρακτικών σε θέματα υγιεινής, κτηνιατρικής, περιβάλλοντος και τήρησης των πρωτοκόλλων παραγωγής που θα προλαμβάνουν τη σπατάλη πόρων και τη μη αναπόφευκτη ρύπανση.

4. Την ίδρυση και την λειτουργία νέων μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας μικρής κλίμακας από ομάδες παραγωγών, στα πολύ μικρά και απομακρυσμένα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

5. Προώθηση της σύστασης των φορέων διαχείρισης των Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών.

6. Τη δημιουργία νέων καθώς και εκσυγχρονισμού των υφιστάμενων εγκαταστάσεων μεταποίησης, τυποποίησης και εμπορίας των αλιευτικών προϊόντων (συσκευαστήρια, κέντρα αποστολής ή εξυγίανσης οστράκων, ψυκτικοί ή αποθηκευτικοί χώροι, ιχθυόσκαλες, ιχθυαγορές ).

7. Την εφαρμογή νέων μορφών μεταποίησης, τυποποίησης και εμπορίας αλιευτικών προϊόντων με την εγκατάσταση κατάλληλου εξοπλισμού και εφαρμογή πρακτικών σύμφωνων με τους κοινοτικούς κανονισμούς για τη βελτίωση της ποιότητας, της υγιεινής και της εμπορικής παρουσίασης των αλιευτικών προϊόντος.

8. Την εκπόνηση μελετών για την ανάπτυξη και εφαρμογή καινοτόμων διαδικασιών, ανάπτυξη νέων προϊόντων και τρόπων συσκευασίας και η αξιοποίηση παραδοσιακών ιχθηρών (αλίπαστα, καπνιστά κ.α).

9. Την ανάπτυξη σύγχρονων πολιτικών διάθεσης των αλιευμάτων στο εμπόριο. Αυτή θα επιτευχθεί με την χρηματοδότηση ενεργειών που θα αφορούν την άμεση εμπορία (direct marketing) εκ μέρους του παραγωγού. Συμπεριλαμβανομένης και δράσης για τη διαφημιστική προώθηση των τοπικών αλιευτικών προϊόντων και ιχθηρών.

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos