Σημαντικά έργα 1.260.000 ευρώ στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου από το INTERREG

25 Ιουλίου 2012 18:21

Στην έγκριση δύο πολύ σημαντικών έργων, συνολικού προϋπολογισμού 1.260.000 ευρώ, που προτάθηκαν από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, στο πλαίσιο των διήμερων

εργασιών της Επιτροπής Επιλογής Πράξεων και της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδα – Κύπρος (INTERREG) 2007 - 2013, που πραγματοποιήθηκαν στη Σύμη και στις οποίες συμμετείχαν, αναφέρθηκαν σήμερα ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης και η περιφερειακή σύμβουλος εντεταλμένη για τα ευρωπαϊκή προγράμματα και τις διεθνείς συνεργασίες Λίτσα Φτακλάκη.

Πρόκειται συγκεκριμένα για τις «Ολοκληρωμένες δράσεις για την ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού μέσω της ανάδειξης της τοπικής διατροφικής παράδοσης της αξιοποίησης των τοπικών προϊόντων και την προώθηση της τοπικής κουζίνας της Δωδεκανήσου και της Κύπρου» (560.000 ευρώ) και «Διαμόρφωση και πιλοτική εφαρμογή σχεδίων ολοκληρωμένης διαχείρισης παράκτιας ζώνης στη νήσο Ρόδο (Ελλάδα) και στην Κύπρο» (700.000 ευρώ), με την Περιφέρεια να επιλέγεται και για τα δύο ως επικεφαλής εταίρος.

Επίσης, εγκρίθηκαν για Δωδεκάνησα και τα παρακάτω έργα:

1. ΣΥΜΠΡΑΤΤΩ (ΕΒΕΔ) – (Επικεφαλής εταίρος Κυπριακό επιμελητήριο)

2. ΑΜ' ΕΡΓΟΝ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ, ΚΒ ΕΦΟΡΙΑ ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ (ΑΓΑΘΟΝΗΣΙ)

3. Safe port ( Λιμένες Καλύμνου- Πάτμου- Ηρακλείου, κ.α.)

Ο προϋπολογισμός και των πέντε δράσεων (εγκρίθηκαν συνολικά 17 έργα) ανέρχεται σε 1.707.000 ευρώ και πρέπει να σημειωθεί ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ήταν η μόνη της οποίας εγκρίθηκαν έργα (συμμετείχαν επίσης οι Περιφέρειες Κρήτης και Βορείου Αιγαίου).

Ο Περιφερειάρχης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, αναφέρθηκε στη σημασία των έργων που εγκρίθηκαν, ευχαριστώντας και συγχαίροντας την επικεφαλής των προγραμμάτων Λίτσα Φτακλάκη, τα στελέχη, τους υπηρεσιακούς παράγοντες και τους ειδικούς συμβούλους της Περιφέρειας, και μάλιστα ονομαστικά, επισημαίνοντας το γεγονός ότι «για την προετοιμασία και την οριστικοποίηση των προτάσεών μας στηριχθήκαμε αποκλειστικά και μόνο στο αξιόλογο και κατηρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτουμε, χωρίς να καταφεύγουμε σε άλλους "ειδικούς" ή εταιρείες».

Πρέπει να σημειωθεί, ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης στη Σύμη, ο Περιφερειάρχης εισηγήθηκε τη συμμετοχή και των Κυκλάδων στο επόμενο πρόγραμμα του INTERREG, πρόταση που υιοθετήθηκε κατ' αρχήν από την Επιτροπή, με τη δέσμευση να προωθηθεί στα συναρμόδια Υπουργεία προς έγκριση.

Από την πλευρά της, η κα Φτακλάκη επεσήμανε τη συστηματική δουλειά που προηγήθηκε της συνεδρίασης στη Σύμη και την καθοριστική συμβολή προσωπικά του Περιφερειάρχη στην επιτυχία των εργασιών και των αποτελεσμάτων της Επιτροπής Παρακολούθησης του INTERREG.

Γ. Μαχαιρίδης:

«Επιζητούμε τον έλεγχο»

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, ο Περιφερειάρχης σχολίασε τη στάση της Υπηρεσίας Δημοσιονομικού Ελέγχου, τονίζοντας πως «εμείς πρώτοι επιζητούμε τον απόλυτο έλεγχο των πράξεων και των αποφάσεών μας, και μάλιστα από το Ελεγκτικό Συνέδριο, που ανήκει στο Υπουργείο Δικαιοσύνης». Πρόσθεσε όμως για μία ακόμα φορά, ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί οφείλουν να προβαίνουν σε ελέγχους νομιμότητας και όχι σκοπιμότητας», αναφέροντας σειρά παραδειγμάτων μη έγκρισης δαπανών που αφορούν στη λειτουργία της περιφερειακής αρχής, των περιφερειακών συμβούλων κλπ.

Θύμισε επίσης, ότι το θέμα με τις ΥΔΕ απασχολεί το σύνολο των Περιφερειαρχών και ο ίδιος έχει επιλεγεί από την ΕΝΠΕ για να συγκεντρώσει τα απαραίτητα στοιχεία προκειμένου να τεθούν υπόψη του Υπουργού Οικονομικών σε μια επόμενη συνάντηση.

Βάρος στον

κοινωνικό τομέα

Ο Περιφερειάρχης προανήγγειλε δράσεις και πρωτοβουλίες με έμφαση στον κοινωνικό τομέα, με τη δημιουργία δομών υποστήριξης συνανθρώπων μας που υφίστανται περισσότερο τις επιπτώσεις από τη δύσκολη οικονομική συγκυρία.

«Οφείλουμε να είμαστε σε ετοιμότητα για τα δύσκολα που έρχονται» είπε χαρακτηριστικά, παρά το γεγονός ότι οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (ΚΑΠ) της Περιφέρειας έχουν περικοπεί κατά 68%. Ήδη, ο Περιφερειάρχης έδωσε εντολή να "παγώσουν" προς δημοπράτηση έργα, να ολοκληρωθούν όσα εκτελούνται και να διασφαλιστούν οι λειτουργικές δαπάνες της Περιφέρειας.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos