Ο Λαϊκισμός της νέας σεισάχθειας

27 Ιουλίου 2012 19:53

Ο κύριος Τσίπρας ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρουσίασε σχέδιο νόμου το οποίο είναι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση του προβλήματος των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

Σε μια χώρα η οποία μαστίζεται επί τέσσερα και πλέον χρόνια από την οικονομική ύφεση προφανώς και θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα για τα νοικοκυριά τα οποία δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις δανειακές τους υποχρεώσεις.

Ένα τέτοιο πλάνο όμως πρέπει να σχεδιασθεί με αίσθημα ευθύνης, σοβαρότητας και δικαιοσύνης. Σήμερα είναι εύκολο να λαϊκίζει κανείς χρησιμοποιώντας ως άλλοθι το χρηματοπιστωτικό σύστημα, όμως θα πρέπει να θυμόμαστε ότι χωρίς τράπεζες δεν υπάρχει οικονομία άρα δεν υπάρχει ζωή, τουλάχιστον όπως τη γνωρίζουμε.

Η όποια διευκόλυνση ή ελάφρυνση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών σημαίνει αυτόματα μεγαλύτερη ανάγκη ως προς το εύρος της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Αυτό σημαίνει ουσιαστικά μεγαλύτερο δανεισμό άρα και περισσότερα μνημονιακού τύπου μέτρα.

Επομένως, ναι στην αντιμετώπιση του προβλήματος αλλά υπό όρους δικαιοσύνης. Ο κος Τσίπρας προτείνει ολική διαγραφή του χρέους των ατόμων με εισόδημα χαμηλότερο των 7.178 ευρώ. Όμως δεν είναι όλες οι περιπτώσεις ίδιες. Θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και άλλοι παράγοντες όπως η κινητή και η ακίνητη περιουσία του δανειολήπτη, αλλά και το είδος των δανείων που σχημάτισαν το χρέος.

Δεν μπορούμε να αντιμετωπίζουμε με τον ίδιο τρόπο τον μη έχοντα περιουσία με αυτόν που έχει σημαντική περιουσία απλώς γιατί έχουν και οι δύο ίσως και πρόσκαιρα χαμηλό εισόδημα. Δεν μπορούμε να αντιμετωπίζουμε το ίδιο τον μισθωτό με τον ελεύθερο επαγγελματία ο οποίος πιθανώς και να φοροδιαφεύγει. Δεν μπορούμε να αντιμετωπίζουμε με τον ίδιο τρόπο αυτόν που αναγκάστηκε να δανειστεί για να επιβιώσει με αυτόν που σχημάτισε υπερβολικό για το εισόδημά του χρέος μέσω καταναλωτικών δανείων, διακοποδανείων και εορτοδανείων. Τα ίδια περίπου ισχύουν και με την μερική διαγραφή των χρεών αναλογικά με την μείωση του εισοδήματος από την 01/01/2010 έως σήμερα που προτείνει ο κος Τσίπρας. Πάλι, θα πρέπει να τεθούν και άλλα κριτήρια όπως τα παραπάνω γιατί τελικά όλα θα τα πληρώσουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι.

Λίγη σοβαρότητα επομένως είναι αναγκαία και σε κάθε περίπτωση όσοι μιλούν ας γνωρίζουν γιατί μιλούν.

Και μια πληροφορία για τον υφυπουργό κο Σταϊκούρα. Ετοιμάζει νόμο για τη μείωση των μισθωτικών δαπανών για κτίρια που νοικιάζει το δημόσιο. Προβλέπεται μείωση από 10% έως 25% ανάλογα με το μίσθωμα. Όμως το ύψος του μισθώματος είναι μία μόνο παράμετρος. Υπάρχουν κι άλλες, όπως η προσφορά και η ζήτηση ανά περιοχή, η παλαιότητα του κτιρίου, οι υποδομές κλπ. Πάντως στην αγορά σήμερα στην σήμερα στην Αττική οι διαπραγματεύσεις για μείωση των μισθωμάτων κυμαίνονται από 20% έως και 50%.

Γιώργος Α. Βακόνδιος

Υποψήφιος Βουλευτής Κυκλάδων

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos